Από… φθινόπωρο τα νεότερα για την πλατφόρμα προστασίας από πυρκαγιές

on .

FOTIA

• Το ερχόμενο φθινόπωρο θα ολοκληρωθούν οι διαγωνισμοί προμήθειας του αναγκαίου εξοπλισμού για την επέκταση και αύξηση των δυνατοτήτων επόπτευσης περιοχών της Ηπείρου με στόχο την πρόληψη πυρκαγιών όπως αυτές που καταγράφηκαν πρόσφατα στην περιοχή μας.
Αυτό τονίστηκε σε τεχνική συνάντηση του έργου «Πλατφόρμα Επιχειρησιακής Προστασίας Κινδύνου Πυρκαγιών 2» (OFIDIA 2) που υλοποιείται στο πλαίσιο του Προγράμματος Ευρωπαϊκής Εδαφικής Συνεργασίας INTERREG «Ελλάδα-Ιταλία» 2014-2020, η οποία έγινε στη Θεσσαλονίκη.
Στη συνάντηση συμμετείχε ο κ. Στέργιος Αναστασιάδης, Αναπληρωτής Καθηγητής του Τμήματος Μηχανικών Η/Υ & Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, ο κ. Κώστας Παπαγεωργίου, υπεύθυνος του έργου για την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου - Δυτ. Μακεδονίας και η κ. Maria Mirto του Ευρω-μεσογειακού Κέντρου Κλιματικής Αλλαγής (CMCC) του Λέτσε ως εκπρόσωπος του επικεφαλής Εταίρου.
Στην παρουσίαση της πορείας του έργου από τον κ. Αναστασιάδη, τονίστηκε η επιχειρησιακή και καινοτόμα αξία του πρόδρομου έργου OFIDIA, το οποίο συνεχίζει να λειτουργεί από το 2014, με επίδειξη σε ζωντανή μετάδοση εικόνας από τις εγκατεστημένες κάμερες στις θέσεις «Ασπράγγελοι», «Ρονίτσα» και «Τσούκα Ρόσσα», οι οποίες εγκαταστάθηκαν ξανά φέτος ενόψει της αντιπυρικής περιόδου. Επισημάνθηκε ιδιαίτερα η πολύτιμη βοήθεια και συνεργασία που παρέχει η Περιφερειακή Πυροσβεστική Διοίκηση Ηπείρου στην υποστήριξη της λειτουργίας του.
Παρουσιάσθηκε επίσης, η μέχρι τώρα πορεία υλοποίησης του έργου OFIDIA 2, με την επίδειξη των νέων δυνατοτήτων βελτιωμένης πρόβλεψης καιρού ακριβείας με τη χρήση μοντέλου WRF, διαδικτυακής πρόσβασης στο ιστορικό των προβλέψεων, μετρήσεων και συμβάντων καθώς και ανάπτυξης διαδικτυακής πλατφόρμας εύχρηστης απεικόνισης των προβλέψεων καιρού και μετεωρολογικών μετρήσεων με δυνατότητα ενημέρωσης σε πραγματικό χρόνο για επιχειρησιακή χρήση, που αναπτύσσει το Εργαστήριο Συστημάτων Υπολογιστών του Τμήματος Μηχανικών Η/Υ & Πληροφορικής και το Εργαστήριο Μετεωρολογίας (Καθηγητής Άρης Μπαρτζώκας) του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.
Στα πλαίσια υλοποίησης του έργου OFIDIA 2, έχει προγραμματισθεί να πραγματοποιηθεί σήμερα, Τρίτη, στην αίθουσα σεμιναρίων του τμήματος Μηχανικών Η/Υ και Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, η ενδιάμεση συνάντηση για την πορεία του μέχρι σήμερα, τόσο στο πεδίο των προμηθειών, όσο και στο πεδίο της ανάπτυξης των εργαλείων απεικόνισης και διαχείρισης των δεδομένων.