Η Αλβανία να σεβαστεί τα δικαιώματα των Β/Ηπειρωτών

on .

XEIMARA

• Νέα εποχή στις Ελληνοαλβανικές σχέσεις σηματοδοτεί η Κυβερνητική αλλαγή στην Ελλάδα.
Χθες από του βήματος της Βουλής, ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, έστειλε σαφές μήνυμα προς τη γείτονα χώρα να υλοποιήσει τις υποχρεώσεις της σε σχέση με τα δικαιώματα της Ελληνικής Μειονότητας. Οι προειδοποιήσεις Δένδια έρχονται στη «σκιά» της αιφνίδιας συνάντησης του Αλβανού Πρωθυπουργού Έντι Ράμα με τον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν και μάλιστα στην εξοχική κατοικία του δεύτερου στη Μαρμαρίδα.
Αν και επίσημα δεν ανακοινώθηκε τίποτε για το περιεχόμενο της συζήτησης- η επίσκεψη χαρακτηρίστηκε ιδιωτική- είναι σχεδόν βέβαιο πως ο Ράμα ζήτησε βοήθεια και οδηγίες από τον Ερντογάν για την αντιμετώπιση της εσωτερικής πολιτικής κρίσης, αλλά και για το χειρισμό των θεμάτων με την Ελλάδα και ειδικότερα για την οριοθέτηση των θαλάσσιων συνόρων που «καίει» περισσότερο την Τουρκία, παρά την Αλβανία.
Η επίσκεψη του Ράμα στον Ερντογάν έγινε δεκτή με προβληματισμό και από την Αμερική, με τον γνωστό αναλυτή μάλιστα Αλόν Μπέν Μέιρ, να επισημαίνει με νόημα, πώς ο Ράμα «είναι ο μόνος ευρωπαίος πολιτικός που κάθεται στην αγκαλιά του Τούρκου ηγέτη».
Η τοποθέτηση Δένδια
Στην ομιλία του στη Βουλή ο Υπουργός Εξωτερικών Ν. Δένδιας- του οποίου η καταγωγή φέρεται από τη Χιμάρα- ζήτησε από την Αλβανία να υλοποιήσει τις πρόνοιες των Συμφωνιών που έχει υπογράψει, μεταξύ άλλων, και για την κατασκευή Στρατιωτικών Κοιμητηρίων και τον ενταφιασμό των Ελλήνων πεσόντων του 1940. «Στο πλαίσιο της έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Αλβανία (για τη οποία η ΕΕ έχει θέσει σαφή αιρεσιμότητα), θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε στενά την πλήρωση από την Αλβανία των 5 καίριων προτεραιοτήτων. Θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε στενά τον έμπρακτο σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όλων των πολιτών της, συμπεριλαμβανομένων των περιουσιακών δικαιωμάτων της γηγενούς Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας», σημείωσε.
Δολοφονία Τσάμη στην Ολλανδία
Εν τω μεταξύ στην Αλβανία, στην επικαιρότητα κυριαρχεί και η δολοφονία στην Ολλανδία του αυτοαποκαλούμενου «προέδρου της Τσαμουριάς» Φεστίμ Λατό, χωρίς να είναι γνωστές πολλές λεπτομέρειες για τα αίτια που την προκάλεσαν.
Η ιστοσελίδα albeu.com αναφέρει μόνο ότι ο Φεστίμ Λατό είχε προσκαλέσει στο σπίτι του δύο άτομα για καφέ, και όταν βγήκε στο κατώφλι του σπιτιού του να τους υποδεχθεί πυροβολήθηκε και πέθανε ακαριαία.
Ο Λάτο, σύμφωνα με δημοσιεύματα, εντοπίστηκε νεκρός σε κανάλι του Άμστερνταμ μετά το αίτημα αναζήτησης της οικογενείας του διότι δεν είχε δώσει σημεία ζωής (κάτι που δεν συνήθιζε).
Η ολλανδική αστυνομία ανακοίνωσε το συμβάν στην οικογένεια του Λατό στην Αυλώνα.
Σύμφωνα με μαρτυρίες των γειτόνων του, ο Λάτο χρωστούσε μεγάλα χρηματικά ποσά σε εταιρείες και ιδιώτες. Επίσημα τον Απρίλιο, κηρύχθηκε χρεοκοπημένος από δικαστήριο της Ολλανδίας.
Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν επίσημες ανακοινώσεις από την αλβανική αστυνομία για τη δολοφονία του, ενώ διάφοροι παρακρατικοί «τσάμηδες» επιχειρούν να εμπλέξουν και την Ελλάδα στη δολοφονία του.
Πρόεδρος και προπονητής!
Ο 43χρονος Festim Lato, ήταν διαζευγμένος και πατέρας τριών παιδιών που τα τελευταία χρόνια ζούσε στην Ολλανδία στην περιοχή Maas και Waal.
Είχε «αναγορευθεί» σε πρόεδρος της Τσαμουριάς, μιας περιοχής που καμία χώρα του πλανήτη δεν έχει αναγνωρίσει ως ανεξάρτητη δημοκρατία. Παρουσιαζόταν δε και ως εθνικός προπονητής, ενώ η ομάδα της Τσαμουριάς πριν από δύο χρόνια, κέρδισε το Παγκόσμιο Κύπελλο για τα Ανεξάρτητα Κράτη.