Χρειάζονται πάνω από 6.000 ναυαγοσώστες για να καλυφθούν οι ανάγκες της Ελλάδας

on .

PARALIA NAYAGOSOSTHS

• «Πάνω από 6.000 ναυαγοσώστες είναι απαραίτητοι για να καλυφθούν οι ανάγκες της Ελλάδας, μίας χώρας με 16.000 χιλιόμετρα ακτογραμμής», τόνισε με ραδιοφωνικές του δηλώσεις ο Διευθυντής της Ελληνικής Ναυαγοσωστικής Ακαδημίας (ΕΝΑΚ), Νίκος Γιοβανίδης.
Με αφορμή τα νέα κρούσματα πνιγμού λουόμενων που καταγράφηκαν τα τελευταία 24ωρα, ο κ. Γιοβανίδης υπενθύμισε μέσω του ραδιοφωνικού σταθμού του Αθηναϊκού - Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων ότι πέρυσι είχαμε 88 πνιγμούς σε μία χώρα, όπου το υγρό στοιχείο είναι κυρίαρχο, αλλά δυστυχώς «ένα πολύ μεγάλο μέρος του ελληνικού λαού δεν γνωρίζει κολύμβηση».
Σύμφωνα με τον ίδιο, οι δύο κατηγορίες ηλικιών με τους περισσότερους πνιγμούς είναι τα μικρά παιδιά και οι ηλικιωμένοι. Από τα επίσημα στατιστικά στοιχεία προκύπτει ότι οι περισσότεροι πνιγμοί, στην ηλικιακή ομάδα 0-12 ετών είναι στις ηλικίες δύο έως τριών ετών, με ποσοστό 64%.
Ο Διευθυντής της ΕΝΑΚ πρόσθεσε ότι, η Πολιτεία «είναι υποχρεωμένη να κυνηγάει τους παραβάτες Δήμους», καθώς, όπως εξήγησε, «το 82% των Δήμων έχει μεν προσαρμοστεί χρόνια τώρα στην εφαρμογή της νομοθεσίας για την ύπαρξη ναυαγοσώστη στις παραλίες, υπάρχει, ωστόσο, ένα ποσοστό που συνεχώς αντιδρά και δεν προσαρμόζεται. Αυτό είναι νοοτροπία οπισθοδρόμησης σε Δήμους, οι οποίοι δεν αντιλαμβάνονται την ευθύνη που έχουν απέναντι στον πολίτη. Κι εμείς, σαν πολίτες, θα πρέπει να ωριμάσουμε και να απαιτούμε».