Επιστροφή έως 7.400 ευρώ για τις περικοπές στις συντάξεις!

on .

SYNTAKSIOYXOS ATM

• Αναδρομικά θα πάρουν πίσω για τις αντισυνταγματικές περικοπές των συντάξεών τους περίπου 1,5 εκατομμύριο συνταξιούχοι.

Με βάση το σχέδιο που επεξεργάζεται η Κυβέρνηση, η πληρωμή θα γίνει σε δόσεις, με τα ποσά να φτάνουν για ορισμένες κατηγορίες έως και τα 7.400 ευρώ!
Στο μεταξύ, καλά είναι τα νέα και για όσους βγαίνουν σε σύνταξη καθώς η απονομή της θα επιταχυνθεί με τη βοήθεια της τεχνολογίας.

Η απόφαση του ΣτΕ
«Χαρτί και μολύβι» έχει πάρει η κυβέρνηση και επεξεργάζεται σχέδιο για την επιστροφή των μειώσεων σε συντάξεις που κρίθηκαν αντισυνταγματικές για 1,5 εκατομμύριο συνταξιούχους. Τα ποσά για το διάστημα αυτό φτάνουν ως και τα 7.400 ευρώ, ενώ όσοι έχουν προσφύγει στα δικαστήρια μπορεί να δικαιωθούν με περισσότερα αναδρομικά.
Αστάθμητος παράγοντας, ωστόσο, είναι αν βγει η νέα απόφαση του ΣτΕ για το νόμο Κατρούγκαλου και παγώσει τα αναδρομικά για όσους δεν έχουν προσφύγει στα δικαστήρια. Σε αυτή την περίπτωση οι διεκδικήσεις περιορίζονται σημαντικά, πλην όμως μια τέτοια ερμηνεία του ΣτΕ θα έρθει σε πλήρη αντίθεση με την αντισυνταγματικότητα που έκρινε τον Ιούνιο του 2015 για τις μειώσεις των νόμων 4051 και 4093, για τις οποίες ουδέποτε διατύπωσε τη θέση ότι επιστρέφονται μόνο με αγωγές, αλλά διέταξε τότε την κυβέρνηση να τις σταματήσει άμεσα, πράγμα που δεν έγινε.

Τα αναδρομικά
Οι τελικές αποφάσεις από την πλευρά της κυβέρνησης και η όποια ρύθμιση επιλεγεί κινούνται στην κατεύθυνση της αποκατάστασης των συντάξεων και αναμένονται τον Νοέμβριο με πιλότο την απόφαση του ΣτΕ.
Η επικρατέστερη επιλογή πάντως, όπως αποκαλύπτει ο «Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής», μέσα από τις εκτιμήσεις αρμοδίων στελεχών, είναι να δοθούν τα αναδρομικά σε δόσεις, που ίσως φτάνουν και σε βάθος πενταετίας.
Οι επιστροφές για ένα 10μηνο και 12μηνο (στις επικουρικές) για τους συνταξιούχους βγάζουν κατά μέσο όρο τα εξής: Αναδρομικά ως 7.338 ευρώ για συνταξιούχους Δημοσίου. Αναδρομικά ως 6.770 ευρώ για συνταξιούχους ΔΕΚΟ-Τραπεζών. Αναδρομικά ως 6.402 ευρώ για συνταξιούχους ΙΚΑ. Αναδρομικά ως 3.300 ευρώ για συνταξιούχους του ΟΑΕΕ. Αναδρομικά το πολύ ως 1.300 ευρώ για χαμηλοσυνταξιούχους (με άθροισμα συντάξεων ως 1.000 ευρώ). Αναδρομικά ως 3.850 ευρώ για συνταξιούχους του ΝΑΤ. Αν επιστραφεί και η μείωση 7% που κρίθηκε αντισυνταγματική για τις συντάξεις του ΝΑΤ με απόφαση Εφετείου, τότε τα αναδρομικά ξεπερνούν τις 7.000 ευρώ.

Ψηφιακή σύνταξη
Θέμα χρόνου είναι η έκδοση της ψηφιακής σύνταξης, μετά το αποτέλεσμα της σύσκεψης μεταξύ των υπουργείων Εσωτερικών, Εργασίας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, κατά τη διάρκεια της οποίας αποφασίστηκε η επιτάχυνση της διαδικασίας έκδοσης συντάξεων, μέσω της εισαγωγής του αριθμού ΑΜΚΑ στη βάση δεδομένων του πληροφοριακού συστήματος «Μητρώο Πολιτών».
Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, με αυτόν τον τρόπο, τα πληροφοριακά συστήματα του υπουργείου και, συγκεκριμένα, οι φορείς κοινωνικής ασφάλισης, θα μπορούν να λαμβάνουν την πληροφορία και να ψηφιοποιούν όλα τα δεδομένα, προκειμένου να εκδίδεται πλέον αυτοματοποιημένα η ψηφιακή σύνταξη.
Στο πλαίσιο αυτό, αναμένεται να κατατεθεί άμεσα σχετική διάταξη σε νομοσχέδιο, που θα καθιστά υποχρεωτική την αναγραφή του αριθμού ΑΜΚΑ του κάθε πολίτη στα πιστοποιητικά και στις βεβαιώσεις που εκδίδονται ηλεκτρονικά από το «Μητρώο Πολιτών».