Τσιγάρο… τέλος σε υπηρεσίες κλειστούς χώρους και οχήματα

on .

TSIGARO STOP

«Μαχαίρι» κόβεται το κάπνισμα σε δημόσιες υπηρεσίες, μονάδες Υγείας, εκπαιδευτικές δομές, κλειστούς αθλητικούς χώρους, αλλά και μέσα μεταφοράς με βάση εγκύκλιο για την εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου που απέστειλε προς τις Περιφέρειες της χώρας και τους φορείς του Δημοσίου ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας.

Στόχος της κυβέρνησης είναι η καθολική απαγόρευση του καπνίσματος σε δημόσιους χώρους και χώρους συνάθροισης κοινού, όπως έχει προαναγγείλει ο Πρωθυπουργός από την προεκλογική κιόλας περίοδο.
Βασικό στοιχείο, πέραν των απαραίτητων ενεργειών ενημέρωσης του κοινού, αποτελεί και η υπενθύμιση της κείμενης νομοθεσίας προς όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και η εντατικοποίηση των ελέγχων αναφορικά με την ορθή και αυστηρή τήρηση του σχετικού θεσμικού πλαισίου.

Που απαγορεύεται
Με βάση την εγκύκλιο Κικίλια, αυστηρή απαγόρευση του καπνίσματος ισχύει καταρχήν σε όλα τα κτίρια όπου στεγάζονται Γραφεία Δημοσίων Υπηρεσιών, Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου, Νομικών Προσώπων Ιδιωτικού Δικαίου που εποπτεύονται και επιχορηγούνται από το Κράτος, Οργανισμοί και άλλα Ιδρύματα (Ο.Τ.Ε., Δ.Ε.Η., ΕΛ.ΤΑ. κ.λ.π).
Επίσης, σε όλες τις μονάδες παροχής Υπηρεσιών Υγείας, όπως Νοσοκομεία, Ιδιωτικές Κλινικές, Κέντρα Υγείας, Περιφερειακά Ιατρεία, Δημοτικά Ιατρεία, Ιδιωτικά Ιατρεία–Οδοντιατρεία, Φαρμακεία, μονάδες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (Π.Φ.Υ.), σε όλους τους χώρους που παρέχεται εκπαίδευση όπως Σχολεία, Πανεπιστήμια, Τεχνολογικά Ιδρύματα, Φροντιστήρια, σε νηπιαγωγεία, παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς και παιδότοπους.
Το τσιγάρο απαγορεύεται ακόμα σε κλειστούς χώρους διεξαγωγής αθλοπαιδιών, ομαδικών αθλημάτων και αθλητικών εκδηλώσεων και στους κλειστούς ή στεγασμένους χώρους των χώρων παροχής υπηρεσιών διαδικτύου.
Επίσης σε όλους τους δημόσιους ή ιδιωτικούς χώρους, κλειστούς ή στεγασμένους, που χρησιμοποιούνται για την παροχή εργασίας, στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, στους παντός είδους κλειστούς χώρους αναμονής, στα αεροδρόμια, εξαιρουμένων των χώρων που ειδικά προσδιορίζονται για τους καπνιστές, στους σταθμούς μεταφορικών μέσων και στα λιμάνια, στα κυλικεία, στα παντός είδους μέσα μαζικής μεταφοράς συμπεριλαμβανομένων των ταξί και στα πάσης φύσεως αυτοκίνητα, ιδιωτικής και δημοσίας χρήσης, όταν επιβαίνουν ανήλικοι κάτω των 12 ετών.