Δήμοι εξακολουθούν να μη πηγαίνουν τα απορρίμματα στη Μονάδα ΑΣΑ

on .

ERGOSTASIO APORRIMMATON ASA 2 31 1 19

• Έκκληση προς τους Δήμους να μεταφέρουν τα απορρίμματά τους στο Εργοστάσιο Επεξεργασίας της Ηπείρου, απηύθυνε χθες ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης. Η παρέμβαση του Περιφερειάρχη έγινε καθώς υπάρχει σημαντική απόκλιση από το πλαφόν που έχει τεθεί βάση σύμβασης, με αποτέλεσμα οι Δήμοι που δεν μεταφέρουν τα απορρίμματα να επιβαρύνονται διπλά, καθώς εκτός του κόστους του ΧΥΤΑ, επιβαρύνονται και με το κόστος που τους αναλογεί για τη μη κάλυψη του κατώτατου ορίου παραδιδόμενων απορριμμάτων που προβλέπεται για τη λειτουργία της Μονάδας ΑΣΑ. «Δεν είμαστε ακόμη στο επιθυμητό αποτέλεσμα. Ο καθένας πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του. Η Περιφέρεια βάσει της σύμβασης έχει δεσμεύσεις έναντι των δήμων και έναντι της Εταιρίας», υπογράμμισε μεταξύ άλλων ο Περιφερειάρχης, προαναγγέλλοντας και την έκδοση απόφασης μετατροπής των ΧΥΤΑ σε ΧΥΤΥ.
Ο Περιφερειάρχης ανέφερε ακόμη πως ολοκληρώνεται η κατασκευή των Σταθμών Μεταφόρτωσης, συμπληρώνοντας πως σήμερα υπάρχουν δύο ζητήματα που αναζητούν λύση. Το πρώτο έχει να κάνει με την αδυναμία του ΔΕΔΔΗΕ να επεκτείνει το δίκτυο ηλεκτροδότησης προς τους ΣΜΑ, ελλείψει στύλων.
Το δεύτερο είναι το θεσμικό κενό που υπάρχει για τη μεταφορά των απορριμμάτων από τους ΣΜΑ στο Εργοστάσιο και τη μεταφορά από αυτό των υπολειμμάτων προς τους ΧΥΤΥ, ζήτημα το οποίο ήδη έχει θέσει στον Γενικό Γραμματέα Διαχείρισης Αποβλήτων Μανώλη Γραφάκο. Ο Γεν. Γραμματέας, κατά τη συνάντησή τους, έκανε σαφές πως δεν τίθεται θέμα μεταφοράς απορριμμάτων από την Λευκάδα ή την Αιγιαλεία στο Εργοστάσιο της Ηπείρου (στο Ελευθεροχώρι Ιωαννίνων).