Οι παλιές στρατιωτικές φυλακές θα γίνουν Καλλιτεχνικό Πάρκο!

on .

begas

Κάποτε λειτουργούσαν ως στρατιωτικές φυλακές, όπως μαρτυρά η περίφραξη και η σιδερένια πόρτα εισόδου.
Όταν ολοκληρωθούν οι εργασίες ανάπλασης η παραλίμνια έκταση – φιλέτο των 22 στρεμμάτων δίπλα στο ΚΕΠΑΒΙ θα έχει μετατραπεί σε ένα Πάρκο τέχνης, αναψυχής και άθλησης, δηλαδή σε έναν ανοιχτό δημόσιο χώρο!
Χθες υπογράφηκε από τον Δήμαρχο Ιωαννίνων Θωμά Μπέγκα η ανάθεση τωνκών μελετών στους νικητές του διεθνούς αρχιτεκτονικού διαγωνισμού που είχε διεξάγει ο Δήμος και κάπως έτσι ανοίγει ο δρόμος για την υλοποίηση του έργου, το οποίο είναι προϋπολογισμού 2,5 εκατ. ευρώ. Χρήματα που θα αντλήσει ο Δήμος από το ΕΣΠΑ.
«Νέες προοπτικές…»
Ως «πολύ σημαντική» χαρακτήρισε την εξέλιξη αυτή ο Θωμάς Μπέγκας, που υπενθύμισε ότι ο Δήμος Ιωαννιτών διεκδίκησε και πέτυχε την παραχώρηση της εν λόγω έκτασης από το ελληνικό δημόσιο «κι απέδειξε ότι όταν δεν διεκδικείς απλά, άλλα έχεις μεθοδικό σχέδιο και τεκμηριωμένη πρόταση αξιοποίησης, τότε έχεις τα επιθυμητά αποτελέσματα».
Η Δημοτική Αρχή είχε θέσει ως κυρίαρχη πολιτική επιλογή την αναβάθμιση -ανάπλαση του παραλίμνιου μετώπου, με το Δήμαρχο να τονίζει χαρακτηριστικά: «Είναι πολύ σημαντικό το ότι ένας εμβληματικός χώρος απέκτησε χρηματοδότηση για την αποκατάσταση του και ενσωματώνεται στη στρατηγική μας για την αναβάθμιση του παραλίμνιου μετώπου και τη βιώσιμη ανάπτυξη. Για μια μεγάλη παραλίμνια έκταση που είχε μετατραπεί σε σκουπιδότοπο, πλέον ανοίγονται τελείως διαφορετικές προοπτικές. Θέλουμε να φέρουμε τους κατοίκους και τους επισκέπτες πιο κοντά στη λίμνη και η παρέμβαση αυτή ενισχύει το στόχο μας αυτό. Παραδίδουμε στην επόμενη Δημοτική Αρχή μια πολύ καλή μαγιά σε ότι αφορά την αναβάθμιση της παραλιμνίου. Θα είμαστε παρόντες για να παρακολουθήσουμε την εξέλιξη των έργων που προγραμματίσαμε, ωριμάσαμε και ξεκινήσαμε την υλοποίησή τους».
Tι ακριβώς θα γίνει
Σκοπός της παρέμβασης στις πρώην στρατιωτικές φυλακές είναι, όπως έγραψε και χθες ο «Π.Λ.», η διατήρηση των υφιστάμενων κτιριακών εγκαταστάσεων του χώρου και η ανάδειξη αυτών φιλοξενώντας σε όλη τη διάρκεια του έτους περιοδικά εκθετήρια τοπικών προϊόντων και εργαστήρια δραστηριοτήτων. Ο μεγάλος ακάλυπτος χώρος της περιοχής επέμβασης θα οργανωθεί με προτεινόμενους νέους ανοιχτούς χώρους θεματικών κήπων με μόνιμες ή μη καλλιτεχνικές δημιουργίες –υπαίθριου σινεμά– ήπιων μορφών αθλητισμού και αναψυχής.
Οι δράσεις που θα υλοποιηθούν στο ακίνητο των πρώην στρατιωτικών φυλακών, συνολικής έκτασης 21.868 τετραγωνικών μέτρων, αφορούν μεταξύ άλλων: Δράσεις ανάπλασης, αποκατάστασης και ανάδειξης ευαίσθητων οικοσυστημάτων. Παρεμβάσεις βελτίωσης της λειτουργικότητας του αστικού χώρου. Παρεμβάσεις για την ορθολογική διαχείριση του ελεύθερου δημόσιου χώρου. Δημιουργία μεγάλων χώρων πρασίνου.
Πιο αναλυτικά, το φυσικό αντικείμενο του έργου αναφέρεται σε: Διατήρηση σημαντικού μέρους των υφιστάμενων παλαιών κτιριακών εγκαταστάσεων, έτσι ώστε να ενσωματωθούν οι απαραίτητοι χώροι για την ικανοποίηση των λειτουργικών εξυπηρετήσεων που αφορούν στους τελικούς χρήστες του πάρκου όπως αίθουσα πολλαπλών χρήσεων για εκδηλώσεις, εκθέσεις, λειτουργία βιωματικών εργαστήριων δραστηριοτήτων (π.χ. εργαστήρια εκμάθησης ψαρέματος, κατασκευής παιδικών παιχνιδιών, ραδιοφωνικών εκπομπών, παιδικού –λογοτεχνικού βιβλίου, γκράφιτι-ζωγραφικής, μαγειρικής, εκμάθησης απόσταξης τσίπουρου, γλυπτικής και χαρακτικής κ.λπ.), αναψυκτήριο, αποθηκευτικοί χώροι, W.C. κοινού, W.C. ΑΜΕΑ, info kiosk κ.λπ.
Επίσης, σχεδιάζεται η διαμόρφωση επιφάνειας μεγέθους 4.000 - 6.000 τ.μ., σε κατάλληλη θέση, για την πραγματοποίηση υπαίθριων καλλιτεχνικών εκδηλώσεων – παραστάσεων μουσικών, θεατρικών, χορευτικών κ.λπ., ένταξη ήπιων μορφών αθλητικών δραστηριοτήτων όπως διαδρομές για ποδήλατο, τζόκινγκ, χρήση υπαίθριων οργάνων γυμναστικής κ.λπ. ή άλλες πιθανές εναλλακτικές αθλητικές δραστηριότητες και η διαμόρφωση υπαίθριων χώρων στάσης, συγκέντρωσης, απομόνωσης, παιχνιδιού, πικνίκ, απόλαυσης θέας φυσικού τοπίου, προσωρινής ή μόνιμης έκθεσης καλλιτεχνικών έργων, βιωματικών εργαστηρίων κ.λπ.
Προβλέπεται ακόμα η προσαρμογή του πάρκου στο γύρω φυσικό τοπίο όχι διαταράσσοντας αλλά αφήνοντάς το να διαδραματίσει τον πρωταρχικό ρόλο και η οργανική σύνδεσή του με τον αστικό ιστό, το παραλίμνιο μέτωπο και τους πόλους έλξης ενδιαφέροντος και δράσεων (ΚΕΠΑΒΙ, πάρκο κυκλοφορικής αγωγής, κ.λπ.).