Το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων δεν λείπει από τις παγκόσμιες λίστες κατάταξης!

on .

PANEPISTHMIO IOANNINON

• Δεν λείπει από καμία σχεδόν παγκόσμια λίστα κατάταξης και αποδεικνύει ότι, παρά τα προβλήματα, εξακολουθεί να παρέχει υψηλές εκπαιδευτικές και ερευνητικές υπηρεσίες. Ο λόγος για το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, το οποίο κατατάσσεται στην 5η θέση ανάμεσα στα 14 ελληνικά Ανώτατα Ιδρύματα και στην 628η (με επίδοση 72,9) μεταξύ των 2.000 καλύτερων παγκοσμίως!
Το Κέντρο Παγκόσμιων Πανεπιστημιακών Κατατάξεων - Center for World University Rankings (CWUR) δημοσίευσε τη λίστα με τα 2.000 κορυφαία πανεπιστήμια στον κόσμο για το έτος 2019-2020 και σ’ αυτή συμπεριλαμβάνονται και 14 ελληνικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, με το Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών να καταλαμβάνει την 297η θέση (με επίδοση 76,8) και την 1η φυσικά στην Ελλάδα. Ακολουθεί το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (75,1), το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (73,6), το Πανεπιστήμιο Κρήτης (73,1) και την πρώτη πεντάδα των ελληνικών κορυφαίων Ιδρυμάτων κλείνει το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.
Τα άλλα ελληνικά έπονται και κατά σειρά είναι: στην 6η θέση το Πανεπιστήμιο Πάτρας (με επίδοση 72), στην 7η το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας (69,9), στην 8η το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης (68,8), στην 9η το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθήνας (68,4), στην 10η το Χαροκόπειο (68,2), στην 11η το Πανεπιστήμιο Αιγαίου (68,1), στην 12η το Πολυτεχνείο Κρήτης (67,1), στην 13η το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθήνας (65,9) και στην 14η θέση το Πανεπιστήμιο Πειραιά (65,9).
Οι ΗΠΑ βρίσκονται στην κορυφή του πίνακα με 358 πανεπιστήμια και 8 εξ αυτών στο «top» 10 των Ιδρυμάτων. Ακολουθεί η Κίνα με 349, η Ιαπωνία με 130, η Γαλλία με 95 και το Ηνωμένο Βασίλειο με 94 Πανεπιστήμια στο top 2.000.

Κορυφαίος Οργανισμός…
Το CWUR είναι ένας κορυφαίος οργανισμός παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών σε κυβερνήσεις, δημόσιους οργανισμούς και πανεπιστήμια για τη βελτίωση των εκπαιδευτικών και ερευνητικών τους αποτελεσμάτων. Δημοσιεύει αξιόλογες παγκόσμιες κατατάξεις πανεπιστημίων, γνωστές για την αντικειμενικότητα, την διαφάνεια και την συνέπειά τους, τις οποίες εμπιστεύονται φοιτητές, ακαδημαϊκοί, διοικήσεις πανεπιστημίων και κυβερνητικοί αξιωματούχοι από όλο τον κόσμο.
Η εν λόγω παγκόσμια κατάταξη Πανεπιστημίων της CWUR είναι ίσως η μοναδική που αποτιμά την ποιότητα της εκπαίδευσης των φοιτητών, το κύρος των μελών ΔΕΠ και την ποιότητα της έρευνάς τους, χωρίς να στηρίζεται σε έρευνες, ερωτηματολόγια, συνεντεύξεις και υποβολές στοιχείων από τα ίδια τα Πανεπιστήμια.

Επτά δείκτες
Πιο συγκεκριμένα η CWUR χρησιμοποιεί τους κάτωθι επτά δείκτες για την κατάταξη των κορυφαίων 2.000 πανεπιστημίων του κόσμου:
- Η ποιότητα της εκπαίδευσης, η οποία μετριέται από τον αριθμό των αποφοίτων οι οποίοι έχουν κερδίσει σημαντικά διεθνή βραβεία, έπαθλα, και μετάλλια σε σχέση με το μέγεθος του Πανεπιστημίου [25%].
- Η απασχόληση των αποφοίτων (Alumni Employment), η οποία μετριέται από το συνολικό αριθμό των αποφοίτων που κατέχουν θέση CEO στις κορυφαίες εταιρίες παγκοσμίως σε σχέση με το μέγεθος του Πανεπιστημίου [25%].
- Η Ποιότητα της Σχολής (Quality of Faculty), η οποία μετριέται από τον αριθμό των καθηγητών και ερευνητών οι οποίοι έχουν κερδίσει σημαντικά διεθνή βραβεία, έπαθλα, και μετάλλια [10%].
- Το ερευνητικό προϊόν, το οποίο αποτυπώνει το συνολικό αριθμό των ερευνητικών άρθρων [10%].
-Η Ποιότητα των Δημοσιεύσεων, η οποία μετριέται από τον αριθμό των ερευνητικών άρθρων που βρίσκονται σε περιοδικά κορυφαίας βαθμίδας [10%].
- Η επιρροή, μετρούμενη από τον αριθμό των ερευνητικών εργασιών που εμφανίζονται σε υψηλής επίδρασης περιοδικά [10%].
- Ετεροαναφορές, που υπολογίζονται από τον αριθμό των υψηλής επίδρασης ερευνητικών άρθρων [10%].