ΥΔΑΤΟΔΡΟΜΙΑ: Απλουστεύονται οι διαδικασίες αδειοδότησης…

on .

YDROPLANA

• Στην επικαιρότητα βρίσκεται τις τελευταίες μέρες το θέμα των υδροπλάνων στη χώρα μας, το οποίο ως γνωστόν, ενδιαφέρει άμεσα τα Γιάννενα, καθώς στη Λίμνη Παμβώτιδα θα μπορούσε να λειτουργήσει υδατοδρόμιο, συνδέοντας την πόλη μας τόσο με νησιά του Ιονίου, όσο και με Αλβανία και Ιταλία, δίνοντας ακόμη μεγαλύτερη ώθηση στον τουρισμό!
Οι τοπικοί φορείς με μπροστάρη την Ένωση Ξενοδόχων επαναφέρουν συχνά το θέμα, θεωρώντας ότι τα υδροπλάνα θα δώσουν υπεραξία στο τουριστικό προϊόν της περιοχής μας, ενώ και ο Δήμος Ιωαννιτών είχε κρατήσει θετική στάση όταν παλαιότερα η εταιρία «Hellenic seaplanes» είχε καταθέσει πρόταση στο Υπουργείο Μεταφορών για δημιουργία υδατοδρομίου και στην Παμβώτιδα.
Η διαδικασία ουσιαστικά «κόλλησε», καθώς υπάρχει νομοθετικό κενό όσον αφορά στην παραχώρηση όχθης λιμνών για εγκατάσταση αποβάθρας.
Τελευταία το θέμα… αναζωπυρώθηκε, με αποτέλεσμα να αναπτερωθούν και οι ελπίδες για άφιξη των υδροπλάνων και στη Λίμνη των Ιωαννίνων.

Διυπουργική χθες…
Στο μεταξύ, εντός διμήνου αναμένεται να παρουσιαστεί το νέο απλουστευμένο θεσμικό πλαίσιο για την λειτουργία των υδατοδρομίων που θα οδηγήσει στην ανάπτυξη δικτύου υδροπλάνων.
Αυτό αποφασίστηκε στη διυπουργική σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες και στην οποία μετείχαν οι Υπουργοί Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης, Υποδομών και Μεταφορών Κώστας Καραμανλής, Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Γιάννης Πλακιωτάκης, ΤουρισμούΧάρης Θεοχάρης και οι Υφυπουργοί Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Νίκος Παπαθανάσης και Μεταφορών και Υποδομών Γιάννης Κεφαλογιάννης.
Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το «money-tourism.gr» το νέο απλουστευμένο θεσμικό πλαίσιο για τα υδατοδρόμια θα περιλαμβάνει και την δυνατότητα λειτουργίας τους σε ξενοδοχεία (σύνθετα τουριστικά καταλύματα), λιμάνια και μαρίνες.

Συνάντηση με την Hellenic Seaplanes
Το μέλλον για τα υδροπλάνα και την ανάπτυξη του δικτύου υδατοδρομίων συζητήθηκε και στην συνάντηση του Υφυπουργού Μεταφορών, Γιάννη Κεφαλογιάννη με την Hellenic Seaplanes, αφήνοντας αισιοδοξία στην εταιρεία και στους επενδυτές για την άμεση υλοποίηση, την απλούστευση των αδειοδοτικών διαδικασιών για την κατασκευή και εκμετάλλευση υδατοδρομίων και την επανεκκίνηση των πτήσεων με υδροπλάνα.
Κύριο θέμα συζήτησης, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της Hellenic Seaplanes, ήταν η βελτίωση του θεσμικού πλαισίου, απλούστευση της αδειοδοτικής διαδικασίας, απαλλαγή από τις αγκυλώσεις και χρόνο-καθυστερήσεις των ΚΥΑ, επαναφορά του φιλικού επενδυτικού περιβάλλοντος έτσι ώστε δημόσιο και ιδιώτες να μπορούν να συμβάλουν ταυτόχρονα στην ανάπτυξη του δικτύου υδατοδρομίων, καθώς και την πιστοποίηση του προσωπικού λειτουργίας των υδατοδρομίων.

Στόχος το ερχόμενο καλοκαίρι
Όλα τα παραπάνω θα έχουν ολοκληρωθεί έως τα τέλη Αυγούστου, προκειμένου να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση τον Σεπτέμβριο και αναμένεται να έρθει στην Βουλή τον Οκτώβριο έτσι ώστε να δημιουργηθούν γρήγορα οι κατάλληλες υποδομές (υδατοδρόμια) σε όλη την Ελλάδα πριν την τουριστική περίοδο του 2020 και να παρέχουν την απαιτούμενη επιχειρησιακή υποστήριξη στα υδροπλάνα.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Hellenic Seaplanes Νικόλας Χαραλάμπους, ενημέρωσε τον Υπουργό αναφορικά με την κατάσταση που επικρατεί στον κλάδο των υδροπλάνων, τους νέους επενδυτές και την στρατηγική ανάπτυξης της Hellenic Seaplanes.
Ο κ. Κεφαλογιάννης σε σχετική δήλωσή του ανέφερε, μεταξύ άλλων: «το Υπουργείο προχωρά με γρήγορους ρυθμούς να βελτιώσει το θεσμικό πλαίσιο, με σκοπό να ξεκινήσει η λειτουργία ενός σημαντικού αριθμού υδατοδρομίων το συντομότερο δυνατό και δη την επικείμενη θερινή τουριστική περίοδο του 2020. Κάνουμε έτσι πράξη τη στήριξη της συγκεκριμένης επενδυτικής πρωτοβουλίας, συμβάλλοντας ουσιαστικά στη δημιουργία του πρώτου βιώσιμου δικτύου υδατοδρομίων και διαμορφώνοντας ένα νέο αναπτυξιακό τοπίο στη χώρα».
Από την πλευρά του ο κ. Χαραλάμπους ανέφερε ότι «η δημιουργία δικτύου υδατοδρομίων και η ανάπτυξη συγκοινωνιών με υδροπλάνο στη Ελλάδα είναι πλέον δεδομένη και θα προσπαθήσουμε να καλύψουμε όλους τους προορισμούς σε όλη την επικράτεια το συντομότερο δυνατό…».