Τροπολογία για 50 προσλήψεις κτηνιάτρων λόγω αφρικανικής πανώλης

on .

GOYROYNIA

• Εντατικοποίηση των ελέγχων λόγω της μεταφοράς της ζωονόσου της αφρικανικής πανώλης των χοίρων, σε Ρουμανία και Βουλγαρία, ξεκινά το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και γι' αυτό, ο αρμόδιος υπουργός Μάκης Βορίδης ζήτησε από την Ολομέλεια να ψηφίσει τροπολογία με την οποία θα προσληφθούν άμεσα 50 κτηνίατροι.
Η τροπολογία παρέχει τη δυνατότητα στο υπουργείο να απασχολεί, κατά παρέκκλιση του άρθρου 21 του ν. 2190/1994, της διαδικασίας έγκρισης της Επιτροπής ΠΥΣ 33/2006 και κάθε άλλης γενικής ή ειδικής διάταξης, έκτακτο προσωπικό με σύμβαση εργασίας ορισμένου χρόνου. Για την αντιμετώπιση έκτακτων ή απρόβλεπτων κινδύνων προκηρύσσονται άπαξ κατ' έτος μέχρι 50 θέσεις προσωπικού, με σύμβαση η διάρκεια της οποίας δεν ξεπερνάει τους 12 μήνες.
O υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης επισήμανε ότι η αφρικανική πανώλη των χοίρων είναι ζωονόσος, με αιμορραγικά χαρακτηριστικά που πλήττει τους χοίρους, μεταδίδεται με μεγάλη ταχύτητα και έχει εκδηλωθεί στην Ευρώπη.
Η Ε.E. έχει δώσει κατευθύνσεις για το χειρισμό του προβλήματος. Μέχρι τώρα η χώρα μας δεν διέτρεχε άμεσο κίνδυνο διότι η ζωονόσος δεν είχε εκδηλωθεί εγγύτερα. Όμως επλήγη η Ρουμανία και υπέστη μεγάλη καταστροφή ζωικού κεφαλαίου και τώρα η νόσος εκδηλώθηκε και στη Βουλγαρία. «Έχουν ληφθεί ήδη μέτρα αλλά τώρα θέλουμε να εξαντλήσουμε κάθε δυνατότητα να μην έρθει η νόσος σε εμάς. Η τροπολογία δίνει τη δυνατότητα να προσληφθούν μέχρι 50 κτηνίατροι άπαξ, στο διάστημα ενός έτους. Λέμε να γίνει κατά παρέκκλιση κάθε διατάξεως, διότι απαιτείται να γίνει άμεση πρόσληψη ώστε να εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι» τόνισε ο κ. Βορίδης.