Καύσωνας… διαρκείας και στην περιοχή της Ηπείρου

on .

KAYSONAS ZESTH NERO

• «Κόκκινο» θα χτυπήσει σήμερα ο υδράργυρος σε πολλές περιοχές της χώρας, με την Δυτική Ελλάδα να βρίσκεται μεταξύ αυτών που το θερμόμετρο θ’ αγγίξει ακόμη και τους 40 βαθμούς Κελσίου, ενώ οι μετεωρολόγοι προβλέπουν παρατεταμένο κύμα ζέστης μέχρι και το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας.
Όσον αφορά την Ήπειρο σήμερα η υψηλότερη θερμοκρασία (40) προβλέπεται στην Άρτα τις μεσημεριανές ώρες, ενώ στα Γιάννενα η ανώτερη θα φτάσει τους 37. Αύριο και μεθαύριο δεν αναμένεται να ξεπεράσει τους 36 για να εκτιναχθεί την ερχόμενη Τρίτη στους 39 βαθμούς Κελσίου!
Στο μεταξύ, σε κατάσταση συναγερμού κηρύχτηκε για σήμερα, από την Γενική Γραμματεία πολιτικής Προστασίας, ο κρατικός μηχανισμός σε μεγάλο μέρος της χώρας, λόγω ακραίου κινδύνου πυρκαγιάς.
Η Περιφέρεια της Ηπείρου μπορεί να μην βρίσκεται μεταξύ των επικίνδυνων, ωστόσο Πυροσβεστική, Πολιτική Προστασία, Δήμοι και πολίτες θα πρέπει να βρίσκονται σε εγρήγορση, καθώς δεν αργεί να γίνει το κακό!
Σύμφωνα με τους μετεωρολόγους τρεις είναι οι συνθήκες που προκαλούν το εκρηκτικό κοκτέιλ υψηλού κινδύνου εκδήλωσης και εξάπλωσης πυρκαγιών. Οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες που θα αγγίξουν τους 40 βαθμούς Κελσίου, η ενίσχυση των ανέμων βόρειας κατεύθυνσης μέχρι και 7 μποφόρ και η ξηρασία των τελευταίων εβδομάδων.

Συστάσεις…
Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών, το κάπνισμα μελισσών, η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, κ.α. Επίσης, υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών.
Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, οι πολίτες παρακαλούνται να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.
• Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τους κινδύνους των δασικών πυρκαγιών, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr.