15Αύγουστος και τα πανηγύρια στα χωριά μας έχουν τον πρώτο λόγο!

on .

PANHGYRI XORIO

• Φτάνουν σήμερα στους τελικούς προορισμούς τους και οι τελευταίοι ταξιδιώτες για να γιορτάσουν αύριο τον Δεκαπενταύγουστο, την μεγαλύτερη θρησκευτική γιορτή του καλοκαιριού.
Ο παρατεταμένος καύσωνας που πλήττει τις τελευταίες μέρες και την Ήπειρο έχει οδηγήσει ήδη πολλούς εκτός των αστικών κέντρων, αναζητώντας ανάσες δροσιάς είτε σε κάποια κοντινή παραλία, είτε κάτω από έναν πλάτανο στα χωριά που έχουν φορέσει τα γιορτινά τους για το Πάσχα του καλοκαιριού!
Οι εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται σε όλα σχεδόν τα χωριά, ακόμη και τα πιο απομακρυσμένα αυτές τις μέρες πολλές και ποικίλες. Ωστόσο τα παραδοσιακά πανηγύρια και τα ανταμώματα έχουν κυρίως την… τιμητική τους, ενώ στόχος σε πολλά από αυτά (γιατί σε αρκετά δυστυχώς υπάρχει εμφανής αλλοίωση του χαρακτήρα τους) είναι η ανάδειξη και διάσωση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

Επί ποδός η Τροχαία…
Η αυξημένη κίνηση στο εθνικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο της Ηπείρου αυτές τις μέρες έχει θέσει επί ποδός την Τροχαία, προκειμένου να διευκολύνει την έξοδο των εκδρομέων τόσο προς τα παράλια, όσο και προς τα ορεινά.
Ήδη έχουν τεθεί σε ισχύ έκτακτα μέτρα για την ασφαλή μετακίνηση των πολιτών και την πρόληψη τροχαίων ατυχημάτων, ενώ κατά την εορταστική περίοδο ισχύουν και οι απαγορεύσεις κίνησης φορτηγών αυτοκινήτων ωφέλιμου φορτίου άνω του 1,5 τόνου.

Ο καιρός…
Μπορεί να αναμένεται μια μικρή πτώση του υδράργυρου από αύριο, ωστόσο ο Δεκαπενταύγουστος στην Ήπειρο θα γιορταστεί με υψηλές θερμοκρασίες και έκδηλο τον φόβο μήπως εκδηλωθεί κάποια νέα πυρκαγιά.
Σύμφωνα με τις προβλέψεις των μετεωρολόγων σήμερα, Τετάρτη θα αγγίξει και ίσως ξεπεράσει σε πολλές περιοχές τους 35 βαθμούς Κελσίου, ωστόσο από αύριο Πέμπτη αναμένεται μικρή πτώση της θερμοκρασίας δυο με τρεις βαθμούς. Ίδια εικόνα του καιρού προβλέπεται και για τις επόμενες μέρες μέχρι την Κυριακή που ο υδράργυρος αναμένεται να τραβήξει και πάλι την ανηφόρα!