Σε επιφυλακή και στην Ήπειρο για την αντιμετώπιση πυρκαγιών

on .

PYROSBESTES FOTIA

• Πολύ δύσκολο αποδεικνύεται το φετινό καλοκαίρι για την χώρα μας, καθώς σε καθημερινή βάση η Πυροσβεστική Υπηρεσία καλείται να αντιμετωπίσει δεκάδες πυρκαγιές που ξεσπούν σε διάφορα σημεία.

Οι υψηλές θερμοκρασίες που επικρατούν δυσχεραίνουν ακόμη περισσότερο την κατάσταση και θέτουν όλη την Ελλάδα σε «κόκκινο» συναγερμό.
Χαρακτηριστικό είναι ότι 56 δασικές πυρκαγιές υπό πολύ δύσκολες συνθήκες κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν οι άνδρες της πυροσβεστικής μέσα σε ένα 24ωρο (από τις 7 το απόγευμα της 23ης Αυγούστου έως τις 7 το απόγευμα της 24ης Αυγούστου). Επιχείρησαν 693 πυροσβέστες, 273 οχήματα, 21 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και περιοδικά όλα τα εναέρια μέσα δασοπυρόσβεσης. Παράλληλα, συνδρομή παρείχαν 88 εθελοντές με 27 εθελοντικά οχήματα, 4 μηχανήματα έργου και 13 υδροφόρες των Περιφερειών και των ΟΤΑ. Οι περισσότερες πυρκαγιές αντιμετωπίστηκαν άμεσα στο αρχικό τους στάδιο.

Τρεις στο Ν. Ιωαννίνων
Συναγερμός σήμανε και στο Νομό Ιωαννίνων το Σάββατο, καθώς ξέσπασαν τρεις πυρκαγιές σε Καστρίτσα Ιωαννίνων, Ηλιοχώρι Ζαγορίου και Ροϊδοβούνι Κόνιτσας.
Μετά από επιχείρηση της Πυροσβεστικής και την συνδρομή της Πολιτικής Προστασίας οι φωτιές τέθηκαν υπό έλεγχο, ωστόσο οι Αρχές δεν εφησυχάζουν, καθώς υπάρχει ο φόβος αναζωπύρωσης ή και εκδήλωσης άλλης πυρκαγιάς. Μάλιστα η περίπτωση της Καστρίτσας προβληματίζει τις τοπικές Αρχές, που εξετάζουν όλα τα ενδεχόμενα, καθώς πριν λίγο καιρό είχε ξεσπάσει και πάλι πυρκαγιά δίπλα στην προχθεσινή.
Απαιτείται προσοχή!
Καθώς και σήμερα προβλέπονται υψηλές θερμοκρασίες και άνεμοι που θα πνέουν έως 5 μποφόρ θα πρέπει πολίτες και τοπικές αρχές να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα.
Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών, το κάπνισμα μελισσών, η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, κ.α.