Σήμερα μετά τις 11 π.μ. οι βάσεις των σχολών

on .

ENOIKIASTHRIA FOITHTES

• Η αγωνία των μαθητών για τα αποτελέσματα εισαγωγής τους στα Πανεπιστήμια, λαμβάνει τέλος σήμερα.
Από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων γνωστοποιήθηκε χθες βράδυ πως μετά τις 11:00, θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα των πανελλαδικών εξετάσεων έτους 2019 για εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.
Ταυτόχρονα με τις βάσεις αρχίζει το «κυνήγι» για την εξεύρεση στέγης στις πόλεις που εισάγονται οι φοιτητές, μεταξύ των οποίων είναι φυσικά και τα Γιάννενα, το οποίο φέτος καθίσταται ακόμα δυσκολότερο λόγω και της... επέλασης του Airbnb.

Τα αποτελέσματα
Για τα αποτελέσματα των βάσεων οι υποψήφιοι θα μπορούν να πληροφορούνται μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας του Υπουργείου Παιδείας πληκτρολογώντας τον οκταψήφιο κωδικό αριθμό τους και τα τέσσερα αρχικά γράμματα των προσωπικών τους στοιχείων (Επώνυμο – Όνομα – Πατρώνυμο – Μητρώνυμο). Ταυτόχρονα, τα αποτελέσματα θα αποσταλούν ηλεκτρονικά στις Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, προκειμένου να προωθηθούν στα σχολεία ευθύνης τους για να εκτυπωθούν καταστάσεις των επιτυχόντων που θα αναρτηθούν στα Λύκεια. Ας σημειωθεί ότι οι καταστάσεις θα περιέχουν μόνο τον κωδικό κάθε υποψηφίου και τα στοιχεία της επιτυχίας του και όχι τα ονομαστικά στοιχεία του.

«Πονοκέφαλος» η στέγη!
Μετά την ανακοίνωση των βάσεων ξεκινά το κυνήγι για την εξεύρεση φοιτητικής στέγης, η οποία αναμένεται να δυσκολέψει φέτος ακόμη περισσότερο τους γονείς. Ο λόγος; Η τάση της βραχυχρόνιας μίσθωσης, γνωστής ως Airbnb, που ακολουθούν όλο και περισσότεροι ιδιοκτήτες ακινήτων, με αποτέλεσμα να λιγοστεύουν τα σπίτια προς ενοικίαση, αλλά και να εκτοξεύονται οι τιμές στα ύψη!
Αυτή λοιπόν έχει φτάσει και στα Γιάννενα και μάλιστα αναπτύσσεται με μεγάλη ταχύτητα, γεγονός που προβληματίζει έντονα γονείς και φοιτητές οι οποίοι από σήμερα θα αρχίσουν να φτάνουν μαζικά! Πάντως, η προσφορά διαμερισμάτων εκτός του κέντρου είναι μεγάλη, άρα όλοι οι νέοι σπουδαστές του Πανεπιστημίου μας θα ικανοποιηθούν βρίσκοντας το σπίτι που αναζητούν.

Ένα στα πέντε!
Η νέα μόδα του Airbnb που αναπτύσσεται ταχύτατα και στην περιοχή μας (ένα στα πέντε διαμερίσματα διατίθενται με την συγκεκριμένη διαδικασία) οδηγεί και στην αύξηση των τιμών των ενοικίων στο κέντρο της πόλης. Οπως έχει ξαναγράψει ο «Π.Λ.», κατά μέσο όρο, ένα καλό δυάρι στο κέντρο κοστίζει έως και 400 ευρώ το μήνα, ενώ οι καλές γκαρσονιέρες τιμώνται μεταξύ 300 και 350 ευρώ. Εκτός κέντρου πάλι, η εικόνα είναι αρκετά διαφορετική και οι τιμές σταθερές. Τα καλά δυάρια νοικιάζονται έως και 300 ευρώ, ενώ οι γκαρσονιέρες στα 200 ευρώ κατά μέσο όρο.

Συμβουλές ΠΟΜΙΔΑ
Έναν «οδηγό» με χρήσιμες συμβουλές παρέχει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ) σε γονείς και φοιτητές που θα αρχίσουν να ψάχνουν για φοιτητικές κατοικίες.
«Δυστυχώς τα πανεπιστήμιά μας όχι μόνο δεν διαθέτουν φοιτητικές εστίες που να καλύπτουν τουλάχιστον όλους τους πρωτοετείς φοιτητές, αλλά τα περισσότερα AEI και TEI εξακολουθούν να αρνούνται και να αδιαφορούν πλήρως, με ελάχιστες γνωστές σ’ εμάς εξαιρέσεις, για το αυτονόητο: Να οργανώσουν γραφεία στέγασης των φοιτητών τους σε ιδιωτικές κατοικίες ή έστω ειδικές πανεπιστημιακές ιστοσελίδες, όπως γίνεται σε όλη την υπόλοιπη Ευρώπη», τονίζει στην ανακοίνωση της η ΠΟΜΙΔΑ. Πιο αναλυτικά συνιστά τα εξής:
1. Μην ψάχνετε για σπίτι έξω από την πύλη του πανεπιστημίου (σύνηθες λάθος των γονέων…)! Λίγους δρόμους ή λίγες στάσεις πιο κάτω υπάρχουν πολλά σπίτια που σας περιμένουν, ανακαλύψτε τα!
2. Οργανώστε την αναζήτησή σας και μη σπεύσετε να καταλήξετε στο πρώτο που θα δείτε. Εάν σας ζητήσουν μίσθωμα που υπερβαίνει τα οικονομικά σας, μην το δεχθείτε, γιατί θα βρείτε σίγουρα αυτό που ζητάτε, λίγο παραπέρα!
3. Οργανώστε τη συγκατοίκησή σας με άλλους γνωστούς σας φοιτητές σε δυάρια, τριάρια και γενικά μεγάλα διαμερίσματα τα οποία σήμερα ενοικιάζονται πολύ φθηνότερα από τα μικρότερα.
4. Ελέγξτε προσεκτικά και χωρίς βιασύνη το σπίτι που βρήκατε, καθώς και την κατάσταση στην οποία βρίσκεται αυτό. Εάν είναι βράδυ, ζητήστε να το δείτε και με το φως της ημέρας.
5. Συμπληρώστε και υπογράψτε έγγραφο μισθωτήριο, αλλά προσοχή, μην καταβάλετε ποτέ μισθώματα ή προκαταβολές εάν δεν βεβαιωθείτε ότι αυτός που σας τα ζητάει είναι πράγματι ο ιδιοκτήτης του σπιτιού που νοικιάζετε.
6. Μακριά από τα δήθεν «γραφεία πληροφοριών» τα οποία υπόσχονται ότι εάν προκαταβάλετε κάποιο ποσό θα σας βρουν αμέσως σπίτι όπως το θέλετε! Τις περισσότερες φορές οι «πληροφορίες» τους είναι παρωχημένες και χωρίς καμία αξία. Γενικά, μην προκαταβάλετε σε κανέναν οποιοδήποτε ποσό ως αμοιβή πριν υπογράψετε μισθωτήριο και παραλάβετε το σπίτι!