Οι αλεπούδες… κατακλύζουν τους δρόμους της Ηπείρου!

on .

ALEPOY

• Από… αλεπούδες έχουν κατακλυστεί οι δρόμοι της Ηπείρου, κοντά σε κατοικημένες περιοχές, το τελευταίο διάστημα, όπως διαπιστώνουν καθημερινά πολίτες και οδηγοί που διασχίζουν το δίκτυο της περιοχής μας! Τις αντικρίζουν... ζωντανές, νεκρές ή τραυματισμένες.
Εξοικειωμένες, όπως είναι με το ανθρώπινο περιβάλλον, κυκλοφορούν άνετα χωρίς να φοβούνται από την κίνηση. Αυτό εξηγείται επειδή η αλεπού, ως ευπροσάρμοστο και πανέξυπνο ζώο, καταλαβαίνει πως στους δρόμους, κοντά σε κατοικημένες περιοχές, είναι ευκολότερο να βρει φαγητό. Μένουν σε περιοχές με έντονη βλάστηση, όπου υπάρχουν δάση και, όταν πέσει ο ήλιος, αφήνουν τη φωλιά τους και κατεβαίνουν σε οικιστικές χώρους, για να βρουν τροφή, ακολουθώντας πάντα διαφορετική διαδρομή. Μπορεί να τη δει κάποιος να ψάχνει σε κάδους απορριμμάτων.

«Εχθρός» τα Ι.Χ.!
Εκτός από τους φυσικούς εχθρούς, το λύκο και το τσακάλι, η αλεπού απειλείται και από τα αυτοκίνητα. Τα τροχαία με θύματα αλεπούδες είναι πολύ συχνά. Σύμφωνα με τους ειδικούς, η παρουσία της αλεπούς είναι απαραίτητη για τον «καθαρισμό» των κατοικημένων περιοχών από τα τρωκτικά και άλλα βλαβερά στοιχεία που απειλούν τη δημόσια υγεία.

Οικολογικά ωφέλιμη
Έρευνα που έχει εκπονήσει το εργαστήριο Θηραματοπονίας του Τμήματος Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης απέδειξε πως η αλεπού όχι μόνο δεν είναι επιβλαβής για το περιβάλλον και τον άνθρωπο, αλλά είναι οικολογικά ωφέλιμη.
Οι ερευνητές ανέλυσαν το στομαχικό περιεχόμενο περίπου 200 αλεπούδων από όλη την Ελλάδα -και τις τέσσερις εποχές του χρόνου- και διαπίστωσαν πως το μεγαλύτερο και συχνότερο μέρος της τροφής της αποτελούν τα ποντίκια, δευτερευόντως οι σαύρες, τα φίδια, τα σκαθάρια, οι ακρίδες, πολλά είδη φρούτων και πτώματα ή υπολείμματα διάφορων ζώων.

Την είχαν επικηρύξει!
Να σημειωθεί ότι από το 1924 μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του ’80, η αλεπού ήταν επικηρυγμένο είδος, γιατί θεωρούνταν πως προκαλούσε ζημιές στις καλλιέργειες και τα κοτέτσια. Αν και σ’ αυτό το διάστημα σκοτώθηκαν χιλιάδες αλεπούδες, ο πληθυσμός τους όχι μόνο έχει ανακάμψει, αλλά βρίσκεται σε πολλαπλασιαστικό επίπεδο.
H.M.