«Φτωχότερα» τα Γιάννενα χωρίς τον Αχ. Εμμανουηλίδη

on .

EMMANOYHLIDHS AXILLEAS

• Μία από τις εμβληματικές προσωπικότητες των τελευταίων δεκαετιών για τα Γιάννενα από την περασμένη Κυριακή πέρασε στην αιωνιότητα.

Πρόκειται για τον Αχιλλέα Εμμανουηλίδη, ο οποίος ήταν ένας από τους κορυφαίους πολιτικούς μηχανικούς – εργολάβους της Ηπείρου, που επέκτεινε τις επαγγελματικές του δραστηριότητες και σε χώρες του εξωτερικού, αφήνοντας όμως έντονο το στίγμα του στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, υπηρετώντας για χρόνια ως Πρόεδρος την πρώην Κοινότητα Ανατολής, αλλά και στο χώρο του Ποδοσφαίρου, διατελέσας «ιστορικός» Πρόεδρος του ΠΑΣ Γιάννινα. 

Ο Αχιλλέας Εμμανουηλίδης, ο οποίος «έφυγε» από τη ζωή στα 87 του χρόνια, κηδεύτηκε το απόγευμα της Κυριακής στην Ανατολή, παρουσία πλήθους συγγενών, φίλων, πρώην συνεργατών, παλιών παραγόντων του ΠΑΣ Γιάννινα, του Περιφερειάρχη Αλεξ. Καχριμάνη, του πρώην Δημάρχου Ιωαννίνων Νίκου Γκόντα, του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Ιωαννίνων Γ. Παπαδιώτη, του βουλευτή Στ. Καλογιάννη κ.α.. Τον επικήδειο λόγο εκφώνησε ο ανιψιός του Γιάννης Εμμανουηλίδης.

***
Η ζωή του θυμίζει μυθιστόρημα. Ξεκίνησε από φτωχή οικογένεια, για ένα διάστημα εργάστηκε στην πρώην ΤΥΔΚ της οποίας διετέλεσε και Διευθυντής για να ανοίξει στη συνέχεια «τα φτερά του» εντός και εκτός Ελλάδος. Στη Σιβηρία, συμμετείχε με εταιρία στην κατασκευή κατοικιών, ενώ με τον κατασκευαστικό Όμιλο Αρφάνη – Χιόνη συμμετείχε σε μεγάλα έργα στη Σαουδική Αραβία. Τα κύρια χαρακτηριστικά που τον έκαναν αγαπητό, ήταν η ντομπροσύνη, η φιλοτιμία και η διάθεση προσφοράς που τον διέκρινε. Οι επαγγελματικές του υποχρεώσεις, δεν στάθηκαν εμπόδιο να συμμετάσχει στα κοινά και να προσφέρει υπηρεσίες όταν και όποτε του ζητήθηκαν. Η μεγάλη του αγάπη, στα νεανικά του χρόνια ήταν το ποδόσφαιρο και το 1970 εξελέγη Πρόεδρος του ΠΑΣ Γιάννινα, που αν και παρέμεινε για ένα χρόνο στο «τιμόνι» του, πρόλαβε να βάλει τα θεμέλια για τη μεγάλη ομάδα που δημιουργήθηκε στη συνέχεια. Για την προσφορά του μάλιστα τιμήθηκε πριν δύο χρόνια από τον Δήμο Ιωαννιτών, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τα 50 χρόνια «ζωής» του ΠΑΣ Γιάννινα.
• Ο «Πρωινός Λόγος», με τον οποίο ο αείμνηστος Αχιλλέας, διατηρούσε πολύχρονος φιλικούς δεσμούς, εκφράζει στην οικογένειά του θερμά συλλυπητήρια.