Επιστροφή στην παράδοση και στις γνήσιες συνταγές των γιαγιάδων!

on .

TRAXANAS PARASKEYH

• Όλο και περισσότεροι καταναλωτές στρέφονται τα τελευταία χρόνια στα τοπικά προϊόντα, με το σκεπτικό να στηρίξουν τους ντόπιους παραγωγούς, αλλά κυρίως γιατί θεωρούν ότι είναι καλύτερης ποιότητας και πιο υγιεινά.
Μάλιστα πολλοί έχουν περάσει σ’ ένα άλλο επίπεδο, προτιμώντας όχι απλώς τα εγχώρια προϊόντα, αλλά τα χειροποίητα τα οποία βρίσκουν κυρίως στην επαρχία και σε μικρές οικογενειακές επιχειρήσεις ή τα παρασκευάζουν φίλοι τους.
Βέβαια, δεν είναι λίγοι κι εκείνοι που μόνοι τους… πειραματίζονται φτιάχνοντας τα δικά τους σπιτικά προϊόντα έχοντας, φυσικά εξασφαλίσει καλή πρώτη ύλη.
Αυτή την περίοδο πολλές νοικοκυρές και στην Ήπειρο… απλώνουν τραχανά και άλλα χειροποίητα ζυμαρικά για να βγάλουν τον χειμώνα!
Γι’ αυτό δεν είναι λίγοι οι απόδημοι (της Αθήνας και του εξωτερικού), οι οποίοι επιστρέφοντας στη βάση τους, κουβαλούν στις αποσκευές εξαιρετικής ποιότητας γνήσια σπιτικά προϊόντα, όπως τραχανά, χυλοπίτες, σάλτσες, μαρμελάδες, γλυκά του κουταλιού, τσάι, ρίγανη κ.α. τα οποία καμία σχέση δεν έχουν με τα τυποποιημένα της αγοράς!

Επιστροφή στην παράδοση…
Για επιστροφή στην παράδοση και στις γνήσιες συνταγές των γιαγιάδων από όλο και περισσότερους καταναλωτές κάνει λόγο και ενδιαφέρον δημοσίευμα του newsbeast.gr, τονίζοντας, μεταξύ άλλων, ότι οι μεγαλύτερες ποσότητες παραδοσιακών προϊόντων που καταλήγουν στην αγορά, προέρχονται κυρίως από μικρές οικογενειακές επιχειρήσεις ή και συνεταιρισμούς γυναικών.
Σε πολλές περιοχές (και σε χωριά της Ηπείρου) ζυμώνονται συνήθως από ηλικιωμένες γυναίκες και σε… εορταστική ατμόσφαιρα παρασκευάζουν τα προϊόντα τους.

«Αφήστε το διαδίκτυο…»
«Συνιστώ στους νέους να αφήσουν το διαδίκτυο, να πάνε στις γιαγιάδες τους και να ζητήσουν παλιές συνταγές, να προετοιμάζουν σπιτικές τροφές για τα παιδιά τους» λέει η κ. Χρυσούλα και ο αδελφός της Δημήτρης, που πήγαν για διακοπές στο εξοχικό τους (στη Χαλκιδική) και έκαναν ήδη μαζί πολλές παραδοσιακές λιχουδιές για τους εαυτούς τους, τα παιδιά και τα εγγόνια.

Από την αρχαιότητα…
Οι αρχαίοι Έλληνες πίστευαν ότι τα ζυμαρικά ήταν δώρο των Θεών στον άνθρωπο.
Η πρώτη αναφορά στην ύπαρξη των ζυμαρικών χρονολογείται γύρω στο 1000 π.χ., στην αρχαία Ελλάδα, όπου η λέξη «λάγανον» (λαζάνια) περιέγραφε μία φαρδιά πλακωτή ζύμη από νερό και αλεύρι, την οποία έκοβαν σε λωρίδες.
Φέτος η κ. Χρυσούλα και ο αδερφός της έκαναν χυλοπίτες και τραχανά από 80 κιλά αλεύρι.
Εκτός τον ζυμαρικών, έκαναν πολλά βάζα κομπόστα ροδάκινα αλλά και σάλτσες ντομάτας, ενώ θα κάνουν και τουρσιά.
«Με όλο αυτό το πλούτο που βγάζουμε με τα χέρια μας με πολύ χαρά και αγάπη, είμαι σίγουρη, θα περάσουμε καλό χειμώνα. Άλλωστε από το Δεκαπενταύγουστο ευχόμαστε πια «καλό χειμώνα!» και αυτό το λέμε, γιατί έχει να κάνει με προετοιμασίες των προμηθειών για το χειμώνα», καταλήγει.