Σφίγγει ο «κλοιός» για τη μεταφορά των απορριμμάτων στη μονάδα ΑΣΑ!

on .

PERIFEREIAKO 22 9 17

• Σε κλίμα συναίνεσης και απολογισμού κινήθηκαν οι χθεσινές τελευταίες συνεδριάσεις του Περιφερειακού Συμβουλίου και της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Ηπείρου, ενόψει της ορκωμοσίας των νέων περιφερειακών συμβούλων, αύριο Παρασκευή.
Ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, έκανε ένα επιγραμματικό απολογισμό για τις σημαντικότερες παρεμβάσεις της Περιφερειακής Αρχής στην λήξασα πενταετία, ενώ ευχαρίστησε τους Αντιπεριφερειάρχες και τους συμβούλους της πλειοψηφίας, που στήριξαν στο σύνολό τους, δύσκολες, αλλά επιβεβλημένες αποφάσεις για το μέλλον της Ηπείρου. Επίσης ευχαρίστησε και τους συμβούλους της Αντιπολίτευσης για την εν γένει παρουσία και τη συμμετοχή τους στις συνεδριάσεις του Σώματος.
Τέλος εξέφρασε την ελπίδα ώστε και οι Σύμβουλοι που θα μετέχουν στο νέο Περιφερειακό Συμβούλιο, να συμβάλλουν -κρατώντας τις προσωπικές και πολιτικές τους θέσεις- με προτάσεις, νηφαλιότητα και πολιτικό ήθος στην ανάπτυξη της Ηπείρου και τη βελτίωση της καθημερινότητας των Ηπειρωτών.
Προηγήθηκαν ευχαριστίες του Προέδρου του Π.Σ. κ. Σταύρου Παργανά προς τα μέλη του Σώματος για τη συνεργασία που είχαν στη διάρκεια της πενταετίας και ακολούθησαν τοποθετήσεις απολογιστικού χαρακτήρα από τους επικεφαλής των παρατάξεων και από περιφερειακούς συμβούλους.
Οι επικεφαλής των παρατάξεων της Αντιπολίτευσης (Κ. Μπασιούκας, Γ. Ζάψας, Όλυ Τσουμάνη και Ν. Ζήκος), στάθηκαν ιδιαίτερα στο διακριτό ρόλο τους, αναφέρθηκε σε επιμέρους θέματα, επεσήμαναν πως η Περιφερειακή Αρχή έδωσε λύσεις σε ζητήματα, κατέθεσαν ενστάσεις, ενώ σχεδόν στο σύνολό τους εξήραν το επίπεδο των συζητήσεων, χωρίς να λείπουν και οι αιχμές (Ν. Ζήκος) για τα πολιτικά θέματα που έπρεπε να έχει συζητήσει το Περιφερειακό Συμβούλιο.
Νωρίτερα ανάλογο ήταν το κλίμα και στην Επιτροπή Περιβάλλοντος, κατά την οποία η απερχόμενη Πρόεδρός της, Αντιπεριφερειάρχης Τ. Καλογιάννη έκανε εκτενή απολογισμό για τα ζητήματα που χειρίστηκε εκ μέρους της Περιφερειακής Αρχής, με τους περιφερειακούς συμβούλους της Αντιπολίτευσης να αναφέρονται επίσης στο επίπεδο των συζητήσεων, εκφράζοντας και απόψεις για διαφορετική προσέγγισε ορισμένων ζητημάτων.

Η διαχείριση απορριμμάτων
Τόσο στην Επιτροπή Περιβάλλοντος, όσο και στο Περιφερειακό Συμβούλιο, προέκυψε συζήτηση και για τη διαχείριση των Απορριμμάτων, ύστερα από τοποθετήσεις/απορίες συμβούλων.
Εκείνο που για μια ακόμη φορά επισημάνθηκε, από την κ. Καλογιάννη, είναι ότι υπάρχουν ακόμη και σήμερα Δήμοι που δεν μεταφέρουν τα απορρίμματά τους στη Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων, με την οποία έχουν συνυπογράψει όλοι σύμβαση για εγγυημένη ποσότητα 80.000 τόνων (με ανώτατο όριο τους 110.000 τόνους).
Η λειτουργία της Μονάδας και η μεταφορά των απορριμμάτων είναι ανεξάρτητη της λειτουργίας των Σταθμών Μεταφόρτωσης, (ΣΜΑ) οι οποίοι θα είναι ολοκληρωμένοι κατασκευαστικά και λειτουργικά μέχρι τέλος Οκτωβρίου.
Για να αρχίσει η λειτουργία τους ως προς την παραλαβή – διακίνηση των απορριμμάτων, θα πρέπει να καλυφθεί το νομοθετικό κενό που προκλήθηκε με τον «Κλεισθένη» όσον αφορά τη συγκρότηση των Φορέων Διαχείρισης και την προκήρυξη διαγωνισμού για τη λειτουργία τους.
Η κ. Καλογιάννη αναφέρθηκε επίσης και στο ενδεχόμενο μεταφοράς απορριμμάτων από Αιγιαλεία, Λευκάδα και Κέρκυρα στη μονάδα ΑΣΑ. Η Αιγιαλεία- είπε- με απόφαση του Συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, μεταφέρει πλέον τα απορρίμματα στο εργοστάσιο της Δυτικής Μακεδονίας.
Για Λευκάδα - Κέρκυρα, απαιτούνται υπουργικές αποφάσεις, αλλά απέκλεισε κάθε ενδεχόμενο να συναινέσουν οι συναρμόδιο τοπικοί φορείς για τη μεταφορά των υπολειμμάτων στους ΧΥΤΑ/ΧΥΤΥ της Ηπείρου.
Ο Περιφερειάρχης Αλεξ. Καχριμάνης ξεκαθάρισε για μια ακόμη φορά πως οι Δήμοι γνωρίζουν την υποχρέωσή τους να μεταφέρουν τα απορρίμματα στο Εργοστάσιο ΑΣΑ και προανήγγειλε την έκδοση απόφασης για μετατροπή όλων των ΧΥΤΑ που λειτουργούν σήμερα σε ΧΥΤΥ, οπότε και θα απαγορευτεί η εναπόθεση στερεών αστικών απορριμμάτων σε αυτούς.