Κάλεσμα προς συνταξιούχους να διεκδικήσουν τα αναδρομικά

on .

SYNTAKSIOYXOS SYNTAKSH

• Τις τεράστιες εκκρεμότητες που υπάρχουν με τους συνταξιούχους, θα πρέπει να διαχειριστεί η Κυβέρνηση Κ. Μητσοτάκη, την ώρα που το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων (ΕΝΔΙΣΥ) καλεί τους συνταξιούχους να καταθέσουν ομαδικές αγωγές για τα αναδρομικά.
Όπως τονίζει σε σχετική ανακοίνωσή του, ανεξάρτητα από την επικείμενη απόφαση του ΣτΕ κατά του νόμου Κατρούγκαλου,η Κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να επιστρέψει χρήματα σε 2 εκατ. συνταξιούχους, γιατί υπάρχει η προηγούμενη απόφαση του ΣτΕ.
Με την απόφαση αυτή (Ιούνιος 2015) κρίθηκαν αντισυνταγματικές και δεν θα έπρεπε να επιβάλλονται οι μειώσεις των νόμων 4051 και 4093 σε κύριες /και επικουρικές συντάξεις, ενώ και τα δώρα που καταργήθηκαν (με τον ν. 4093) θα πρέπει να επιστραφούν.
Όπως δήλωσε ο πρόεδρος του Δικτύου Νίκος Χατζόπουλος είναι δεδομένη η υποχρέωση της κυβέρνησής να συμμορφωθεί με τις αμετάκλητες αποφάσεις της Ολομέλειας του ΣτΕ, που υποχρεώνουν την κυβέρνηση να αναπροσαρμόσει τις συντάξεις στα προ του 2012 επίπεδα.
Η επικείμενη απόφαση του ΣτΕ που αναμένεται η έκδοσή της, έχει ως κύρια θέματα να επιλύσει την συνταγματικότητα ή όχι του επανυπολογισμού των συντάξεων κύριων και επικουρικών, την νομιμότητα θεσπίσεως ενός ενιαίου ασφαλιστικού φορέα (ΕΦΚΑ) κλπ.
Το Δίκτυο κάνει ακόμη γνωστό ότι για τους συνταξιούχους που απεβίωσαν χωρίς να έχουν προσφύγει δικαστικά μέχρι την ημερομηνία του θανάτου τους, οι κληρονόμοι διατηρούν το δικαίωμα διεκδικήσεως των αναδρομικών, μέχρι την ημερομηνία θανάτου του συνταξιούχου. (Και εφόσον δεν έχουν κάνει αποποίηση κληρονομιάς).