Μάστιγα το παρεμπόριο και για την γιαννιώτικη αγορά!

on .

PAREMPORIO MOLOS 1

• Πραγματική μάστιγα για τον εμπορικό κόσμο αποτελεί το παρεμπόριο, το οποίο εξακολουθεί να «ανθεί» σε όλη την χώρα, εξοβελίζοντας τις μικρές νόμιμες επιχειρήσεις και προκαλώντας ταυτόχρονα «μέτωπα» στα κρατικά έσοδα, ύψους 6 δισ. ευρώ!
Έντονο είναι το πρόβλημα και στα Γιάννενα, καθώς πλανόδιοι πωλητές, χωρίς άδειες, ασφάλιση και φυσικά χωρίς να πληρώνουν φόρους, ανενόχλητοι πωλούν την πραμάτεια τους, δελεάζοντας τους καταναλωτές με χαμηλές τιμές. Αποτέλεσμα οι νόμιμες επιχειρήσεις –και κυρίως οι μικρές– να παλεύουν με νύχια και με δόντια να κρατηθούν ανοιχτές, αλλά και οι καταναλωτές τελικά να μην ξέρουν τι πραγματικά αγοράζουν, μια παράμετρος, ιδιαίτερα επικίνδυνη όσον αφορά προϊόντα διατροφής. Το θέμα έχει απασχολήσει πολλές φορές την Πολιτεία σε κεντρικό επίπεδο, χωρίς ωστόσο να δίνονται πραγματικές λύσεις στο πρόβλημα, που κατά περιόδους παρουσιάζει έξαρση.

Υπόμνημα στον Υπουργό…
Η αντιμετώπιση του παρεμπορίου αποτέλεσε ένα από τα βασικά θέματα της συνάντησης που είχε αντιπροσωπεία της διοικητικής επιτροπής της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος με τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη.
Ο Πρόεδρος της ΚΕΕΕ Κων. Μίχαλος, παρέδωσε στον υπουργό υπόμνημα με τις θέσεις και τις προτάσεις των επιμελητηρίων στα θέματα αρμοδιότητάς του.
Σχετικά με το θέμα της καταπολέμησης του παρεμπορίου στο υπόμνημα αναφέρονται τα εξής:
«Ως Επιμελητήρια αναδεικνύουμε συστηματικά το πρόβλημα από το 2006, με σχετικές μελέτες, με υπομνήματα και προτάσεις προς τους αρμόδιους φορείς, με ειδική εκστρατεία ενημέρωσης των καταναλωτών, αλλά και μια δέσμη συγκεκριμένων προτάσεων αντιμετώπισης.
Δυστυχώς, μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει τίποτα. Το παραεμπόριο εξακολουθεί να στερεί έσοδα τουλάχιστον 6 δισ. ευρώ από τα δημόσια ταμεία και διαφυγόντα τζίρο 25 δισ. ευρώ από την αγορά.
Επανερχόμαστε, λοιπόν, και ζητάμε για μια ακόμη φορά:
Σύσταση του Ειδικού Σώματος Δίωξης Παραεμπορίου.
 Εντατικοποίηση της αστυνόμευσης στις περιοχές όπου ανθεί η παράνομη εμπορική δραστηριότητα
Συντονισμό μεταξύ των διαφόρων αρμοδίων ελεγκτικών οργάνων και πλήρη αποσαφήνιση της αποστολής τους.
Αυστηρή εποπτεία και δικλείδες ενάντια στη διαφθορά και τη συναλλαγή ανάμεσα σε κυκλώματα και επίορκους κρατικούς λειτουργούς».