Αντίστροφη μέτρηση για το Κτηματολόγιο στα Γιάννενα

on .

KTHMATOLOGIO

• Δέκα μέρες απομένουν –εάν δεν δοθεί και νέα παράταση– μέχρις ότου λήξει η προθεσμία (15 Σεπτεμβρίου) για τη δήλωση ακινήτων στο Κτηματολόγιο όσον αφορά τα Γιάννενα, την Άρτα και την Πρέβεζα. Αν και δόθηκε τρίμηνη παράταση - ανάσα, πολλοί Ηπειρώτες δεν έχουν ακόμη ολοκληρώσει την διαδικασία, είτε γιατί δεν κατάφεραν να συγκεντρώσουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά, είτε γιατί το άφησαν για την τελευταία στιγμή και τώρα τρέχουν και δεν φτάνουν!
Στο μεταξύ, «συνάντηση εργασίας» είχε χθες το Προεδρείο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ) με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος, κατά τη διάρκεια της οποίας κατέθεσε προτάσεις για την έγκαιρη και αποτελεσματική κατάρτιση του Εθνικού Κτηματολογίου.
Ο Πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ Στράτος Παραδιάς τόνισε ιδιαιτέρως την ανάγκη να οριοθετηθούν χρονικά οι αξιώσεις του Δημοσίου επί των νόμιμων εκτός σχεδίου ιδιωτικών περιουσιών, όπως έχει γίνει από το 2003 για τα εντός σχεδίου ακίνητα, να δοθεί ενιαία παράταση της προθεσμίας δήλωσης για όλες τις κτηματογραφούμενες περιοχές, αλλά και για τους ιδιοκτήτες ακινήτων χαρακτηρισμένων «αγνώστου ιδιοκτήτη» των 35 περιοχών, οι οποίες εξαιρέθηκαν από παραδρομή από τη γενική παράταση δικαστικής διόρθωσης των εγγραφών τους.

Οι προτάσεις
Για να ολοκληρωθεί σύντομα το Κτηματολόγιο, χωρίς δικαστικούς αγώνες που θα διαρκέσουν επί γενεές μεταξύ εκατοντάδων χιλιάδων ιδιοκτητών και του Δημοσίου, αλλά και για την καλύτερη αξιοποίηση των εκατοντάδων χιλιάδων αδήλωτων ακινήτων, η ΠΟΜΙΔΑ έθεσε υπόψιν τις παρακάτω προτάσεις:
- Άμεση νομοθετική επίλυση του ιδιοκτησιακού προβλήματος των εκτός σχεδίου ακινήτων της χώρας, με ρύθμιση ότι το Δημόσιο δεν μπορεί να διεκδικεί περιουσιακά δικαιώματα επ΄αυτών αν οι ιδιώτες τα νέμονται καλόπιστα επί δεκαετίες με νόμιμους τίτλους και με παρόμοιες προϋποθέσεις, με αυτές που θέτει το άρθρο 4 του ν. 3127/2003 για τα εντός σχεδίου ακίνητα.
-Ειδικότερα άμεση επίλυση του προβλήματος των χορτολιβαδικών εκτάσεων και των πρόσφατα δασωθέντων αγρών. Τουλάχιστον 3,5 εκατομμυρίων στρεμμάτων νόμιμων ιδιωτικών εκτάσεων που καλύπτονται με φρύγανα, ή και με βράχια, κυρίως στα νησιά, απειλούνται με αρπαγή και δήμευση μέσω κτηματολογίου και δασικών χαρτών!
-Περιέλευση των αδήλωτων και αγνώστου ιδιοκτήτη ακινήτων στους ΟΤΑ και όχι στο Δημόσιο.
- Απαλλαγή των αγροτών για τα επιπλέον των δύο δικαιωμάτων επί αγροτικών ακινήτων στην ίδια εταιρία κτηματογράφησης, και όχι ανά προκαποδιστριακό Δήμο, όπως έχει παράνομα ερμηνευθεί η σχετική διάταξη!
- Ενιαία παράταση όλων των προθεσμιών υποβολής δηλώσεων σε όλα τα γραφεία κτηματογράφησης μέχρι την 31.12.2019, ώστε οι πολίτες να γνωρίζουν σαφώς τη λήξη τους.
- Παράταση της προθεσμίας διόρθωσης των ανακριβών πρώτων εγγραφών μέχρι τη συμπλήρωση 20ετίας τουλάχιστον από την έναρξη της κτηματογράφησης, ώστε να ευθυγραμμιστεί με τον Α.Κ. που προβλέπει απώλεια κυριότητας λόγω 20ετούς «έκτακτης χρησικτησίας».
- Άμεση διεξαγωγή ενημερωτικής καμπάνιας σε εθνικό επίπεδο, μέσω Τύπου, τηλεόρασης, ραδιοφώνου & διαδικτύου, για την ανάγκη και τη διαδικασία δήλωσης των περιουσιακών δικαιωμάτων όλων των πολιτών.