Μια… δέσμη προτάσεων για την τουριστική ανάπτυξη

on .

THEOXARHS ENOSH KSENODOXON

 Μια … δέσμη προτάσεων κατέθεσε στον Υπουργό Τουρισμού Χάρη Θεοχάρη και στον Υφυπουργό Μάνο Κόνσολα η Ένωση Ξενοδόχων Ιωαννίνων στη συνάντηση που είχε κατά τη διάρκεια της επίσκεψής τους στην πρωτεύουσα της Ηπείρου.
Η Ένωση Ξενοδόχων, εκφράζει μάλιστα την ικανοποίησή της για το γεγονός πως για πρώτη φορά η ανώτατη ηγεσία του Υπουργείου Τουρισμού έδειξε διάθεση να ακούσει τα προβλήματα που απασχολούν τον κλάδο και για να δώσει λύσεις σε όσα περισσότερα μπορεί είτε από μόνη της, είτε σε συνεργασία με άλλα υπουργεία. Ο Υπουργός ανέλυσε το δεκαετές στρατηγικό σχέδιο της Κυβέρνησης για τον τουρισμό, ενώ ανακοίνωσε πώς θα ακολουθήσουν και άλλες τέτοιες συναντήσεις στο προσεχές μέλλον. Τα βασικά σημεία που έθεσε στον Υπουργό η Ένωση Ξενοδόχων είναι τα εξής:
- Τροποποίηση του «Καλλικράτη» για να δοθεί η δυνατότητα σε κάθε περιφέρεια ή περιφερειακή ενότητα της χώρας μας δημιουργίας «Οργανισμού Προβολής & Προώθησης Τουρισμού», στα πρότυπα του οργανισμού προώθησης τουρισμού Χαλκιδικής.
-Αλλαγή του ετεροχρονισμένου νόμου (από 15ετίας) του ΕΟΤ για την διαχείριση των κονδυλίων ΕΣΠΑ που αναφερόταν  στην τουριστική προβολή των Νομαρχιών και σήμερα αναφέρεται στην τουριστική προβολή των Περιφερειών.
- Δημιουργία Ταμείου και Υδατοδρομίου στην Λίμνη Παμβώτιδα.
- Ολοκλήρωση της Ιόνιας οδού μέχρι τον συνοριακό σταθμό της Κακαβιάς, οπότε θα μειωθούν αισθητά οι αποστάσεις από τα Ιωάννινα προς τα Δυτικά Βαλκάνια και τη Βόρεια Ευρώπη.
- Ολοκλήρωση του οδικού άξονα Ε-65, και κατασκευή σιδηροδρομικής Εγνατίας, σύνδεση της Ηπείρου με φυσικό αέριο, έργα υποδομών που όταν ολοκληρωθούν θα δώσουν σημαντική ώθηση στην περιοχή μας.
- Πλήρης ρύθμιση των βραχυχρόνιων μισθώσεων (airbnb), να υπάρχει ξεκάθαρο θεσμικό και νομικό πλαίσιο, αλλά και φορολογία ανάλογη των ξενοδοχειακών.
-Στρατηγικό σχεδιασμό από τον ΕΟΤ για τη δημιουργία πιστοποιημένων μονοπατιών σε όλους του ορεινούς όγκους, τα οποία θα έχουν την κατάλληλη σηματοδότηση αλλά και την ανάλογη προβολή τους.
- Θεσμοθέτηση άδειας αλιείας στα ποτάμια και λιμναία ύδατα για την ανάπτυξη της τουριστικής αλιείας ( Fly fishing κλπ,)
- Στις διακρατικές συμφωνίες με γειτονικές χώρες σχετικά με την Εκπαίδευση (Πρωτοβάθμια, Δευτεροβάθμια και Τριτοβάθμια), να συμπεριληφθούν και οι μετακινήσεις σχολείων για εκπαιδευτικές και περιβαλλοντικές εκδρομές.
- Ίδρυση Σχολής Τουριστικών Επαγγελμάτων στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.
- Μείωση της γραφειοκρατίας για τη δημιουργία νέων τουριστικών επιχειρήσεων.
- Διοργάνωση διεθνούς συνεδρίου Τουρισμού ανά διετία σε συνεργασία με το Υπ. Τουρισμού και τον ΕΟΤ, την Περιφέρεια Ηπείρου, τον Δήμο Ιωαννιτών, το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και τα Επιμελητήρια.
Αλλαγή Προέδρου
Με την ολοκλήρωση της επίσκεψης της ηγεσίας του Υπουργείου Τουρισμού στα Ιωάννινα, έγινε και αλλαγή ηγεσίας στην Ένωση Ξενοδόχων Ν. Ιωαννίνων. Συγκεκριμένα μέχρι τη λήξη της θητείας της παρούσας διοίκησης (Μάρτιο 2020), Πρόεδρος ανέλαβε ο κ. Σπύρος Σουρέλης.
Τα αιτήματα  του Δήμου Ζαγορίου
Ζητήματα άμεσης… απόδοσης έθεσε στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Τουρισμού ο Δήμαρχος Ζαγορίου Γιώργος Σουκοβέλος. Συγκεκριμένα ζήτησε την συνδρομή του υπουργού για τη μείωση του ΕΝΦΙΑ στις ξενοδοχειακές μονάδες των παραδοσιακών οικισμών, ενώ ταυτόχρονα σημείωσε πως θα πρέπει η κυβέρνηση και το Υπουργείο οικονομικών να αντιμετωπίσουν περιοχές όπως το Ζαγόρι με διαφορετικό τρόπο, δεδομένου ότι, η τουριστική κίνηση της περιοχής μπορεί να είναι αυξημένη, αλλά ο αριθμός διανυκτερεύσεων στο σύνολο της κάθε χρονιάς είναι περιορισμένος.
Παράλληλα χαρακτήρισε αναγκαία την αύξηση των εισιτηρίων Κοινωνικού Τουρισμού προκειμένου να τονωθεί ο τουριστικός κλάδος ειδικά τις χρονικές περιόδους που η επισκεψιμότητα στην περιοχή βρίσκεται σε ύφεση.
Ο κ. Σουκουβέλος, ζήτησε επίσης την στοχευμένη αξιοποίηση του Εθνικού Δρυμού Βίκου-Αώου, στήριξη ενιαίων πρωτοβουλιών δήμων για συμμετοχή σε τουριστικές και εκθέσεις προϊόντων και την ανάδειξη από την πλευρά της Περιφέρειας και του Υπουργείου των σημαντικών μνημείων του Ζαγορίου.
Τέλος ως απαραίτητη προϋπόθεση για την τουριστική ανάπτυξη του Ζαγορίου ο Δήμαρχος έθεσε την ολοκλήρωση και επέκταση των οδικών συνδέσεων με τη Δυτική Μακεδονία (μέσω Βοβούσας), του Ανατολικού με το Κεντρικό Ζαγόρι, μέσω κόμβου στην Εγνατία οδό και τη βελτίωσης της 25ης επαρχιακής οδού.