Ο αθλητισμός κάνει καλό και στην ψυχική μας υπόσταση

on .

HMERIDA ATHLITISMOS

• Περίπου 300 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως πάσχουν από κατάθλιψη. 800.000 είναι οι αυτοκτονίες από ψυχικά νοσήματα ετησίως. Ένας άνθρωπος βάζει τέλος στη ζωή του ανά 40 δευτερόλεπτα. Αυτή είναι η συγκλονιστική γλώσσα των αριθμών.
Πίσω από κάθε αριθμό, όμως, υπάρχουν ισάριθμες προσωπικές ιστορίες. Τη δική του ιστορία θέλησε να μοιραστεί ο Δρ. Χρυσόστομος Γιαννουλάκης, καθηγητής Αθλητικής Διοίκησης, με όσους βρέθηκαν στην εκδήλωση με τίτλο «Ο ρόλος της άθλησης στην ψυχική υγεία και η άσκηση ως ψυχοθεραπεία», που συνδιοργάνωσαν ο Α.Ο. Ποσειδών Ιωαννίνων, η ΑΜΚΕ Limni και η Εταιρεία Ψυχοκοινωνικής Έρευνας και Παρέμβασης – Ε.Ψ.Ε.Π., στο πλαίσιο της Εβδομάδας Λίμνης, που προηγείται του αγωνιστικού διημέρου του 13ου Γύρου Λίμνης Ιωαννίνων.
«H αερόβια άσκηση ως μέσο σύγχρονης ψυχοθεραπείας» ήταν ο τίτλος της ομιλίας του και μέσα όχι μόνο από το προσωπικό του βίωμα, αλλά και από ερευνητικές μελέτες, κατέδειξε πως η φυσική άσκηση και ιδίως η αερόβια άσκηση, είναι τόσο αποτελεσματική όσο και η φαρμακευτική παρέμβαση. «Τα θετικά αποτελέσματα της άσκησης είναι αδιάψευστα. Όμως, δεν είναι όλα για όλους», τόνισε χαρακτηριστικά και μίλησε για την ανάγκη μιας διαβαθμισμένης θεραπευτικής διαδικασίας.
Για την προαγωγή της ψυχικής υγείας μέσω των δρόμων αντοχής μίλησε, από την πλευρά του, ο επιστημονικός υπεύθυνος της Ε.Ψ.Ε.Π., ψυχίατρος δρ. Ευάγγελος Παππάς, ο οποίος ξεκίνησε την ομιλία του με τα γενικότερα οφέλη του αθλητισμού για την ψυχική υγεία, λέγοντας πως «η τακτική άσκηση, η φυσική δραστηριότητα και η καλή σωματική κατάσταση δημιουργούν ένα ανθεκτικό προφίλ σε σχέση με έναν ανενεργό τρόπο ζωής». Ωστόσο, αναφέρθηκε και στις αρνητικές πλευρές, επισημαίνοντας τον κίνδυνο εξάρτησης και τα προβλήματα όταν υπάρχει απόσυρση από την άσκηση, όμως τάχθηκε σαφέστατα υπέρ της ενασχόλησης με τον αθλητισμό και με τους δρόμους μεγάλων αποστάσεων.
Την εκδήλωση άνοιξε η πρόεδρος του Α.Ο. Ποσειδών Ιωαννίνων Αγνή Δρίμτζια, η οποία αναφέρθηκε στην προσπάθεια να εμπλουτίζεται ο Γύρος Λίμνης με νέες δραστηριότητες κάθε χρόνο.