Σχολείο δεύτερης ευκαιρίας για μαθητές έως... 80 χρονών!

on .

SXOLEIO DEYTERHS EYKAIRIAS 19 9 19

• Όλοι δικαιούνται μία δεύτερη ευκαιρία στη ζωή, ειδικά μάλιστα αν μιλάμε για ανθρώπους που, από διάφορες αιτίες, δεν κατάφεραν να ολοκληρώσουν έστω τη βασική εκπαίδευση, η οποία αποτελεί στις μέρες μας βασικό κριτήριο για να διεκδικήσει κανείς μία δουλειά στον δημόσιο ή ιδιωτικό τομέα. Αυτό το κενό καλύπτει το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας Ιωαννίνων, το οποίο συμπληρώνει φέτος 17 χρόνια λειτουργίας και συνεχίζει να παρέχει εκπαίδευση και απολυτήριο Γυμνασίου σε ανθρώπους κάθε ηλικίας που το επιθυμούν. Χθες εκπαιδευτικοί και μαθητές του Σ.Δ.Ε. πραγματοποίησαν ολοήμερη δράση ενημέρωσης των Γιαννιωτών γι’ αυτό στήνοντας πάγκο στον πεζόδρομο της Μιχ. Αγγέλου. Δηλώσεις έκανε η Διευθύντριά του Καίτη Σεντελέ.

Εκπαίδευση σε ενήλικες
Το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας Ιωαννίνων είναι δημόσιο σχολείο και προσφέρει δωρεάν εκπαίδευση σε όλους όσοι έχουν κλείσει το 18ο έτος της ηλικίας τους, δεν μπόρεσαν όμως να φοιτήσουν στο Γυμνάσιο ή ξεκίνησαν αλλά δεν κατάφεραν να το ολοκληρώσουν. Λειτουργεί καθημερινά, ώρες 4.30 με 8.30 μ.μ. προκειμένου να μπορούν να το παρακολουθήσουν και όσοι δουλεύουν το πρωί. Η φοίτηση διαρκεί δύο χρόνια, ενώ η εκπαιδευτική διαδικασία είναι προσαρμοσμένη στις ανάγκες του ενήλικα, πράγμα που σημαίνει ότι προσαρμόζει την ύλη του σύμφωνα με τις προσδοκίες και τις δεξιότητες των μαθητών του. Φυσικά, δεν υπάρχουν διάβασμα στο σπίτι και διαγωνισμοί, καθώς όλα γίνονται στο Σχολείο, το οποίο διαθέτει επίσης σύμβουλο σταδιοδρομίας και ψυχολόγο.
Όσο για τον απολυτήριο τίτλο μετά τα δύο χρόνια στο Σ.Δ.Ε., αυτός είναι ισότιμος του απολυτήριου τίτλου οποιουδήποτε Γυμνασίου. Έτσι, οι απόφοιτοί του μπορούν να συνεχίσουν σε οποιαδήποτε βαθμίδα εκπαίδευσης, με την Καίτη Σεντελέ να σημειώνει ότι και φέτος αρκετοί παλιοί μαθητές του Σχολείου εισήχθησαν σε ΑΕΙ, ορισμένοι εκ των οποίων μάλιστα και στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων!

Μαθήτρια ετών… 80!
«Είμαστε χαρούμενοι αφού και φέτος καταφέραμε να κάνουμε ηλικιακό ρεκόρ έχοντας στις τάξεις μας μαθήτρια… 80 ετών, η οποία μάλιστα είναι εξαιρετική και πολύ συστηματική στο σχολείο», ανέφερε χθες η Διευθύντρια του εκπαιδευτηρίου, προσθέτοντας πως «η παρουσία της κ. Βασιλικής και το ότι τα καταφέρνει αποτελεί ένα μήνυμα ότι όλοι μπορούν να τα καταφέρουν στο σχολείο μας»!
Από την πλευρά της η κ. Βασιλική Λαμπρίδη, η οποία, αφού μεγάλωσε παιδιά και εγγόνια, αποφάσισε στα 80 της χρόνια να τελειώσει το Γυμνάσιο, δήλωσε πως «είναι πολύ ωραία στο σχολείο, μαθαίνω ένα σωρό νέα πράγματα ενώ παράλληλα περνάω ευχάριστα την ώρα μου εκτός σπιτιού». Κάλεσε δε τους Γιαννιώτες να μην διστάσουν να ακολουθήσουν το παράδειγμά της!

60 νέες εγγραφές…
Το Σ.Δ.Ε. θα δεχθεί φέτος, στο πρώτο έτος του συνολικά 60 νέους μαθητές, οι οποίοι θα χωριστούν σε τρία τμήματα, γι’ αυτό και η Διευθύντριά του τόνισε πως όσοι ενδιαφέρονται θα πρέπει να κάνουν αίτηση εγκαίρως. Πρόσθεσε δε πως οι οιωνοί για τη φετινή χρονιά είναι καλοί, καθώς το Σχολείο έχει ήδη τους πιο πολλούς από τους καθηγητές που θα το στελεχώσουν, ενώ οι ωρομίσθιοι αναμένεται να έρθουν ως τις 27 Σεπτεμβρίου. «Ευχόμαστε η χρονιά να είναι καλή και από πλευράς χρηματοδότησης, γιατί τα προηγούμενα χρόνια αντιμετωπίσαμε κάποια προβλήματα», σημείωσε με έμφαση.
Πάντως, ερωτηθείσα για τον αριθμό των εγγραφών φέτος, η κ. Σεντελέ είπε πως δεν είναι ακόμα πάρα πολλές, καθώς ήδη το Σχολείο κάλυψε ομάδες στόχους όπως οι Ρομά της Νέας Ζωής που φοίτησαν ομαδικά επί κάποια χρόνια σ’ αυτό, αν και υπάρχουν ακόμα πολλοί που μπορούν να το κάνουν. Άλλη βασική ομάδα στόχος είναι, όπως είπε, οι πρόσφυγες, υπενθυμίζοντας όμως ότι απαραίτητη προϋπόθεση γι’ αυτούς είναι να γνωρίζουν στοιχειωδώς την ελληνική γλώσσα! Οι πρόσφυγες αποτελούν μάλιστα το ένα τρίτο του μαθητικού δυναμικού του Σ.Δ.Ε.

* * *
Οι εγγραφές για το πρώτο έτος του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας Ιωαννίνων συνεχίζονται ως τα τέλη Σεπτεμβρίου και αν δεν καλυφθεί ο απαιτούμενος αριθμός νέων μαθητών, τότε η διορία θα παρατεθεί ως τα μέσα Οκτωβρίου. Γίνονται δε καθημερινά, ώρες 4.30 με 8.30 μ.μ. στο Σ.Δ.Ε. (Κωνσταντινουπόλεως 1, πάνω από το Μουσικό Σχολείο).
ΚΩΣΤΑΣ ΑΓΟΡΗΣ