Τα Γιάννενα να επενδύσουν και στον Αθλητικό Τουρισμό

on .

GYROS LIMNHS 2 22 9 19

• Ως το αθλητικό γεγονός της χρονιάς για την πόλη των Ιωαννίνων, που συμβάλλει ταυτόχρονα στην τουριστική ανάδειξη της περιοχής, θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ο 13ος Γύρος Λίμνης που πραγματοποιήθηκε το Σαββατοκύριακο με μεγάλη επιτυχία.
Η πόλη κατακλύστηκε από χιλιάδες δρομείς και συνοδούς, συνδυάζοντας την συμμετοχή στους αγώνες με βόλτες εντός κι εκτός πόλης. Εύστοχη και η πρωτοβουλία της Περιφέρειας να στήσει στην κεντρική πλατεία αυτές τις μέρες την έκθεση Ηπειρωτικών προϊόντων «Κερνάμε Ήπειρο», η οποία προσήλκυσε το ενδιαφέρον πολλών ντόπιων, αλλά και επισκεπτών.
Ο φετινός Γύρος της Λίμνης απέδειξε ότι χρόνο με το χρόνο αυξάνει την δυναμική του, τοποθετώντας τα Γιάννενα στις περιοχές, όπου διοργανώνονται κορυφαίες αθλητικές διοργανώσεις και οι οποίες κάλλιστα μπορούν να ενισχύσουν την προσπάθεια για περισσότερη εξωστρέφεια που κάνουν οι τοπικοί φορείς.

Οι διαδρομές…
Στο αγωνιστικό κομμάτι, οι κυρίως διαδρομές, των 30 και των 10 χλμ πραγματοποιήθηκαν προχθές με τους Γιαννιώτες να αποθεώνουν τους αθλητές που έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό, πετυχαίνοντας και ρεκόρ στους χρόνους τερματισμού.
Ο Κωνσταντίνος Σταμούλης (με χρόνο 1.44) της ΓΕ Αγρινίου είναι ο νικητής του 13ου Γύρου Λίμνης Ιωαννίνων στην διαδρομή των 30 χλμ., ενώ στις γυναίκες νικήτρια ήταν η Ελευθερία Πετρουλάκη (με χρόνο 1.54.27), η οποία μάλιστα κατέρριψε το ρεκόρ διαδρομής, που διατηρούσε η Μάγδα Γαζέα από τον 6ο Γύρο Λίμνης.
Στους άνδρες στη δεύτερη θέση τερμάτισε ο Αθανάσιος Μπαρμπαγιάννης της Fifth Element Running Team με χρόνο 1.46.54 και τρίτος ο Αινείας Γκίνης του ΑΓΣ Ιωαννίνων με 1.48.47.
Στις γυναίκες δεύτερη ήταν η Κατερίνα Ασημακοπούλου με 1.56.09 και τρίτη η Δήμητρα Τσαλοκώστα με 2.11.52.
Στην εκκίνηση του αγώνα των 30 χλμ. βρέθηκαν 1.235 δρομείς, ενώ άλλοι 58 ξεκίνησαν δύο ώρες νωρίτερα, συμμετέχοντας στο δυναμικό βάδισμα, στην ίδια διαδρομή. Ανάμεσα στους συμμετέχοντες του Γύρου Λίμνης Ιωαννίνων ήταν ο Ολυμπιονίκης του Λονδίνου και του Ρίο στην κωπηλασία Γιάννης Τσίλης και ο παγκόσμιος πρωταθλητής επίσης στην κωπηλασία Στέφανος Ντούσκος.
Στα 10 χλμ. πρώτος έκοψε το νήμα ο Νικόλαος Σταμούλης, αδερφός του νικητή των 30 χλμ., επίσης αθλητής της ΓΕ Αγρινίου και της Saucony, ο οποίος κάλυψε τη διαδρομή σε χρόνο 31.31. Στη δεύτερη θέση βρέθηκε ο Αθανάσιος Λιγώνης σε χρόνο 33.29 και στην τρίτη ο Πέτρος Δασκάλας σε 34.14.
Στην κατηγορία των γυναικών, στην πρώτη θέση τερμάτισε η Ελένη Νικολοπούλου σε χρόνο 39.09, δεύτερη η Κωνσταντίνα Σταματέλου σε 42.24 και τρίτη η Κάτια Παπαδοπούλου σε 43.09.

Μεγάλη συμμετοχήστα 5 χλμ.
Το αγωνιστικό πρόγραμμα του 13ου Γύρου Λίμνης Ιωαννίνων άνοιξε ο αγώνας δρόμου των 5 χλμ., το απόγευμα του Σαββάτου με μεγάλη συμμετοχή δρομέων.
Στις τρεις πρώτες θέσεις της γενικής κατάταξης τερμάτισαν οι Νέστωρας Κολιός του ΑΓΣ Ιωαννίνων με χρόνο 16.11, Απόλλων Γεωργίου με 16.40, που πέρυσι ήταν τρίτος με 17.45, και Ανδρέας Μακρής με 16.45.
Στις γυναίκες, πρώτη ήταν η 14χρονη Ηλιάνα Χατζηπαναγιώτη, που έτρεξε με την ομάδα της Saucony, καλύπτοντας την απόσταση σε χρόνο 17.45. Δεύτερη τερμάτισε η Δήμητρα Ανδρούτσου με 18.54 και τρίτη η Αλεξάνδρα Περιστερά με 20.21.

Ο Παραλίμνιος Δρόμος ΑμεΑ
Το μήνυμα ότι ο αθλητισμός είναι για όλους έστειλαν και φέτος τα άτομα με αναπηρία και οι συνοδοί τους, που συμμετείχαν στον Παραλίμνιο Δρόμο 1 χλμ. για ΑμεΑ. Συνολικά συμμετείχαν 65 άτομα με αναπηρία διαφόρων μορφών, σε έναν αγώνα που είχε μόνο νικητές και όλοι κέρδισαν το πιο ζεστό χειροκρότημα των θεατών, αλλά και το συλλεκτικό μετάλλιο της διοργάνωσης.

Οικογενειακή υπόθεση…
Έναν αγώνα που όλο και μεγαλώνει, αποτελεί και το Family Run, στο οποίο συμμετείχαν δεκάδες οικογένειες. Γονείς, παιδιά, παππούδες και κάθε πιθανός συνδυασμός, έτρεξαν 1.000 μέτρα στον παραλίμνιο δρόμο, διασκέδασαν και τερμάτισαν πιασμένοι χέρι-χέρι στις περισσότερες περιπτώσεις...
Ξεχωριστό τόνο έδωσε και φέτος στον Γύρο της Λίμνης ο αγώνας «Μαμά-Καρότσι», χορηγός του οποίου ήταν για 4η χρονιά η γαλακτοβιομηχανία «Δωδώνη».

Η τελετή έναρξης
Ευχαριστίες, δεσμεύσεις για ακόμη πιο δυναμική συνέχεια, στιγμές συγκίνησης και μουσική κυριάρχησαν στην επίσημη τελετή έναρξης της φετινής διοργάνωσης που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Παρασκευής, στην πλατεία Μαβίλη.
Μετά το καλωσόρισμα από τον υπεύθυνο επικοινωνίας του Γύρου Λίμνης Αποστόλη Τζελέτα, ο οποίος είχε τον συντονισμό της τελετής, τον λόγο πήρε πρώτος ο δημοσιογράφος- sport event manager Λευθέρης Πλακίδας. Όπως ανέφερε, τα Γιάννενα πρέπει να επενδύσουν στον αθλητικό τουρισμό και να στηρίξουν τον Γύρο Λίμνης, ώστε ο αγώνας να διεθνοποιηθεί και να υπάρξουν ακόμη μεγαλύτερα οφέλη.
• Ο Διευθυντής του αγώνα Ηλίας Σπυριούνης, μεταξύ άλλων, εξέφρασε την ελπίδα να συνεχιστεί η ανάπλαση της παραλίμνιας περιοχής, ώστε να γίνει ακόμη πιο όμορφη η διαδρομή, ενώ η πρόεδρος του Α.Ο. Ποσειδών Ιωαννίνων Αγνή Δρίμτζια στάθηκε ιδιαίτερα στον ρόλο των εθελοντών, που, όπως είπε, «είναι άνθρωποι με συναίσθημα, που αντιμετωπίζουν τους δρομείς ως μέλη της οικογένειάς τους».

Οι ειδικές βραβεύσεις
Το πρόγραμμα της τελετής έναρξης περιλάμβανε και μια σειρά από ειδικές βραβεύσεις, με τους τιμώμενους να παραλαμβάνουν ένα έργο, που δημιούργησε ειδικά για την τελετή ο γλύπτης Χρήστος Σκαλκώτος, ο οποίος είχε φιλοτεχνήσει και το μετάλλιο του 11ου Γύρου Λίμνης.
Μία διοργάνωση με ιδιαίτερη αξία και σημασία για την περιοχή χαρακτήρισε τον Γύρο Λίμνης ο δήμαρχος Ιωαννίνων Μωυσής Ελισαφ, παραλαμβάνοντας το βραβείο. «Για τον Δήμο μας τέτοιες διοργανώσεις αποτελούν την αφορμή, ώστε να ανοίξουμε τους ορίζοντές μας και να προσελκύσουμε ακόμη περισσότερους επισκέπτες», τόνισε μεταξύ άλλων.
Το βραβείο για λογαριασμό του Περιφερειάρχη Ηπείρου Αλέξανδρου Καχριμάνη παρέλαβε ο Αντιπεριφερειάρχης Αθλητισμού Βασίλης Γοργόλης, ο οποίος στον χαιρετισμό του αναφέρθηκε και στην προσπάθεια δημιουργίας ενός χάρτη αθλητικού τουρισμού από την πλευρά της περιφέρειας.
Ακολούθησαν οι βραβεύσεις τριών αθλητών. Ο Γύρος Λίμνης βράβευσε αρχικά τον δύο φορές Ολυμπιονίκη και Παγκόσμιο Πρωταθλητή Γιάννη Τσίλη, ο οποίος ευχήθηκε να συνεχιστεί η προσπάθεια όλων για κάτι μεγαλύτερο τα επόμενα χρόνια.
Τιμήθηκε, επίσης, ο Δημήτρης Καννής, ο οποίος την περασμένη χρονιά κατάφερε να τερματίσει σε έναν από τους πιο δύσκολους αγώνες παγκοσμίως, στο Spartathlon, τρέχοντας 246 ολόκληρα χιλιόμετρα για 36 ολόκληρες ώρες και μάλιστα με ιδιαίτερα αντίξοες καιρικές συνθήκες.
Για τις πολλές και σημαντικές επιτυχίες της τη φετινή αγωνιστική χρονιά βραβεύτηκε η αθλήτρια του Α.Ο. Ποσειδών Ιωαννίνων Στέλλα Χριστοδούλου, η οποία κατέλαβε την έβδομη θέση στη σκυτάλη 4χ1250 στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Open Water στην Τσεχία, την τρίτη θέση στα 800 μ. ελεύθερο στα Multi Nation στην Ελβετία, δυο μετάλλια στους Βαλκανικούς Αγώνες στα 400 μ. και 800 μ. ελεύθερο, καθώς και τρεις πανελλήνιες νίκες στα 800 μ.,1500 μ. ελεύθερο και 7,5 χιλιόμετρα ανοιχτής θάλασσας.
Τέλος, τιμήθηκε συμβολικά η εθελόντρια Ματίνα Μητσάκη, η οποία προσφέρει τις υπηρεσίες της για πολλά χρόνια και από πολλά πόστα στον Γύρο Λίμνης.