Νέος ηγούμενος στην ιστορική Μονή Μολυβδοσκεπάστου

on .

MAIPAS ARSENIOS 1

• Ο αρχιμανδρίτης Αρσένιος Μάιπας ορίστηκε από το Μητροπολίτη Κονίτσης Ανδρέα νέος ηγούμενος της ιστορικής και ακριτικής Μονής Παναγίας Μολυβδοσκεπάστου στα ελληνοαλβανικά σύνορα.
Πρόσφατα κοιμήθηκε ο ηγούμενος της Μονής αείμνηστος π. Θεόδωρος Διαμάντης, που για 31 ολόκληρα χρόνια, από το 1988, που ανέλαβε την ηγουμενία, μέχρι το 2019, που παρέδωσε την ψυχή του στην αγκαλιά του Θεού, ο π. Αρσένιος ήταν δίπλα του.
Ευχές για την ανάληψη των καθηκόντων του απηύθυναν στον π. Αρσένιο πολλοί. Πρώτος απ᾿ όλους ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, μέσω του ηγουμένου της Σταυροπηγιακής και Πατριαρχικής Μονής αγίου Νικάνορα Ζάβορδας Γρεβενών, αλλά και Μητροπολίτες της Εκκλησίας της Ελλάδας και της Κύπρου, ηγούμενοι Μονών, αγιοταφίτες πατέρες κ.α. Επίσης ευχές απέστειλαν ο Γιαννιώτης πρόεδρος της Βουλής Κωνσταντίνος Τασούλας και ο υφυπουργός Δημόσιας Τάξης Αθανάσιος Οικονόμου, που συνδέονται με τη Μολυβδοσκέπαστη, καθώς και ο πολιτικός διοικητής του Αγίου Όρους Αθανάσιος Μαρτίνος. Ακόμη επικοινώνησαν προφορικά για να τον συγχαρούν ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης, ο δήμαρχος Κόνιτσας Νικόλαος Έξαρχος, δήμαρχοι της ευρύτερης περιοχής, καθηγητές πανεπιστημίου, εκπρόσωποι του Στρατού και των Σωμάτων Ασφαλείας καθώς και τοπικοί παράγοντες.
Η απόφαση του Μητροπολίτου να ορίσει ηγούμενο τον π. Αρσένιο χαροποίησε όχι μόνο τον εκκλησιαστικό ή πολιτικό και λοιπό κόσμο, αλλά κυρίως και πρωτίστως τον απλό κόσμο και την πολυπληθή νεολαία που συνδέεται πνευματικά με τη Μονή.

Από το Δίστρατο…
Από το Δίστρατο Κόνιτσας η καταγωγή του π. Αρσενίου και όλα αυτά τα χρόνια διακονούσε με όλες του τις δυνάμεις τη Παναγία Μολυβδοσκέπαστη. Το ίδιο θα κάνει και τώρα θυσιαστικά από τη θέση του ηγουμένου με σταθερό το ζήλο και αμετακίνητη τη μοναχική συνέπειά του.
Από το 2009 μέχρι και το 2019 είχε την ευθύνη πολλών από τις Μονές, στις επαρχίες Πωγωνίου και Κόνιτσας, τα οποία είτε ανακαίνισε, είτε ανασυγκρότησε διοικητικά, σε αγαστή πάντα συνεργασία με τον επιχώριο Επίσκοπο, ο οποίος και του εμπιστεύτηκε αυτή τη διακονία.
Στα εφηβικά του χρόνια, βρέθηκε, μετά από προτροπή του οσίου Παϊσίου να μαθητεύει ως δόκιμος στο Άγιο Όρος, κοντά στον π. Ισαάκ τον Λιβανέζο. Ο όσιος Παΐσιος ήταν και πάλι αυτός, που τον προέτρεψε να ανασυστήσουν, μαζί με τον π. Θεόδωρο, την ιστορική Μονή Μολυβδοσκέπαστου.
Γεγονός, που επιτελέστηκε με τη χάρη της Παναγίας και την ευλογία του μακαριστού μητροπολίτου Σεβαστιανού, αλλά και τη στήριξη του διαδόχου του μητροπολίτου Ανδρέου.
Το Μολυβδοσκέπαστο ανασυγκροτήθηκε, και συνεχίζει αταλάντευτα την καρποφόρα πορεία του στην πολυδιάστατη διακονία των πολυάριθμων προσκυνητών του και σε επίπεδο ηθικής προόδου τους και σε επίπεδο έργων αγάπης.

* * *
Όλοι είναι πεπεισμένοι, μα και το εύχονται και το προσεύχονται κιόλας, ότι ο νέος ηγούμενος π. Αρσένιος θα εξακολουθήσει να δίνει την καλή μαρτυρία μέσα από τα νέα καθήκοντά, ώστε η Μονή να αυξάνει αριθμητικά και να προκόβει πνευματικά. Και να αποτελεί, εκεί στην εσχατιά της πατρίδας, ένα αναμμένο φάρο Ορδοθοξίας.
Τα Μοναστήρια, όπως και αυτό της Μολυβδοσκεπάστου, είναι ανάγκη ειδικά στις ημέρες μας να στέκονται ζωντανά, γιατί ρίχνουν φως στις ψυχές των ανθρώπων, ώστε δεν φυγαδεύεται μόνο η άγνοια, αλλά διαλύεται και η φοβερή «σκιά του θανάτου», που απλώνει στις καρδιές η αμαρτία.
π. ΗΛΙΑΣ ΜΑΚΟΣ