Αυξημένο θα είναι φέτος το επίδομα θέρμανσης!

on .

EPIDOMA THERMANSHS

Στον Οκτώβριο μπαίνουμε αύριο και, καθώς προχωράμε ολοταχώς προς την «καρδιά» του φθινοπώρου, παρά το γεγονός ότι ο καιρός παραμένει καλός, τη σκέψη όλο και περισσότερων πολιτών απασχολεί το ζήτημα της θέρμανσης με το οποίο θα βρεθούν αντιμέτωποι τις επόμενες εβδομάδες.
Η τιμή του πετρελαίου φέτος αναμένεται υψηλότερη από πέρυσι, ωστόσο, καλά είναι τα νέα όσον αφορά στο επίδομα θέρμανσης, καθώς το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης εξετάσει αλλαγές στο καθεστώς χορήγησής του.
Δύο τα σενάρια
Δύο είναι τα σενάρια που βρίσκονται στο τραπέζι, σύμφωνα με την εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος» και είναι θετικά για τους καταναλωτές. Το ένα προβλέπει αύξηση του βασικού επιδόματος κατά 20%, από τα 0,16 στα 0,192 ευρώ ανά λίτρο πετρελαίου. Το άλλο σενάριο, προβλέπει αύξηση του βασικού ποσού κατά 25%, από τα 0,16 στα 0,20 ευρώ ανά λίτρο.
Παράλληλα, πληροφορίες αναφέρουν ότι στο υπουργείο Οικονομικών μελετώνται αλλαγές και στα γεωγραφικά κριτήρια αλλά και στη διαδικασία χορήγησης του επιδόματος θέρμανσης.
Στόχος η ενίσχυση…
Υπενθυμίζεται ότι το συγκεκριμένο επίδομα καταβάλλεται κάθε χρόνο σε εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά με τη μορφή επιδότησης της αγοράς συγκεκριμένης ποσότητας βάσει γεωγραφικών, εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων.
Στόχος των αλλαγών που εξετάζονται είναι να ενισχυθούν με ακόμη μεγαλύτερα ποσά επιδόματος πολλά νοικοκυριά με χαμηλά εισοδήματα και μικρής αξίας ακίνητη περιουσία, τα οποία διαμένουν μόνιμα σε ορεινές και απομονωμένες περιοχές και τα οποία, λόγω των πολύ χαμηλών θερμοκρασιών που επικρατούν ήδη από το φθινόπωρο στις περιοχές αυτές, αναγκάζονται να καταναλώνουν κάθε χρόνο πετρέλαιο για τη θέρμανσή τους πολύ πιο νωρίς από τα νοικοκυριά που κατοικούν στην υπόλοιπη χώρα.
Επίσης να καταβάλλονται τα ποσά του επιδόματος σε όλους τους δικαιούχους χωρίς καμία καθυστέρηση, δηλαδή από τον Οκτώβριο, κι όχι από τον Ιανουάριο του επόμενου έτους.
Οι δικαιούχοι
Σύμφωνα με τα όσα ισχύουν αυτή τη στιγμή, δικαιούχοι του επιδόματος θέρμανσης είναι:
- Άγαμοι φορολογούμενοι οι οποίοι κατά το προηγούμενο έτος είχαν ετήσιο συνολικό εισόδημα μέχρι 12.000 ευρώ και κατείχαν την 1η Ιανουαρίου του τρέχοντος έτους αστική ακίνητη περιουσία (κτίσματα και εντός σχεδίου πόλεως οικόπεδα) συνολικής αντικειμενικής αξίας μέχρι 130.000 ευρώ.
- Έγγαμοι και συνάψαντες σύμφωνα συμβίωσης φορολογούμενοι οι οποίοι το προηγούμενο έτος είχαν ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημα μέχρι 20.000 ευρώ και την 1η Ιανουαρίου του τρέχοντος έτους κατείχαν αστική ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας μέχρι 250.000 ευρώ. Το εισοδηματικό όριο των 20.000 ευρώ προσαυξάνεται κατά 2.000 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο.
- Μονογονεϊκές οικογένειες που κατά το προηγούμενο έτος είχαν ετήσιο συνολικό εισόδημα μέχρι 22.000 ευρώ και την 1η Ιανουαρίου του τρέχοντος έτους κατείχαν αστική ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας μέχρι 250.000 ευρώ. Το εισοδηματικό όριο των 22.000 ευρώ προσαυξάνεται κατά 2.000 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο μετά το πρώτο.
Οι κλιματικές ζώνες
Όσον αφορά στην κατανομή των Νομών της Ηπείρου κατά γεωγραφικές κλιματικές ζώνες με βάση τις οποίες καθορίζεται το ύψος του επιδόματος πετρελαίου, ο Νομός Ιωαννίνων ανήκει στη ζώνη Α΄, δηλαδή σ’ αυτή με την υψηλότερη τιμή. Η Άρτα, η Πρέβεζα και η Θεσπρωτία ανήκουν στην κλιματική ζώνη Γ΄, δηλαδή οι δικαιούχοι του επιδόματος λαμβάνουν μικρότερο ποσό σε σχέση με εκείνους του Ν. Ιωαννίνων που είναι σαφώς πιο ορεινός.