Θέμα χρόνου οι νέες αφίξεις προσφύγων στην Ήπειρο

on .

1

Η αποσυμφόρηση των νησιών του Αιγαίου με τη μεταφορά προσφύγων και μεταναστών στην ενδοχώρα και φυσικά στην Ήπειρο, «σφραγίστηκε» στο χθεσινό Υπουργικό Συμβούλιο που έγινε με την Προεδρία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.
Οι διαδικασίες αποσυμφόρησης αναμένεται να επιταχυνθούν μετά τα προχθεσινά επεισόδια που έγιναν στη Μόρια. Στο πλαίσιο της ισοκατανομής που θα επιδιωχθεί να εφαρμοστεί τις επόμενες ημέρες, ένας σημαντικός αριθμός προσφύγων αναμένεται να μετακινηθεί προς Ήπειρο. Ήδη στον Κατσικά υπάρχει ετοιμότητα καθώς υπολογίζεται τις επόμενες ημέρες, αν όχι και ώρες, να αφιχθούν περί τα 200 άτομα.
Συνολικά πρόκειται να μετεγκατασταθούν περί τα 40.000 άτομα, γεγονός που σημαίνει πως ο αριθμός που θα καταφθάσει στην Ήπειρο θα είναι ακόμη μεγαλύτερος. Αυτό όμως δεν σημαίνει πως όλοι οι νέοι που θα αφιχθούν θα μεταφερθούν σε κέντρα καθώς προκρίνεται η φιλοξενία τους σε ξενοδοχεία ή και σε διαμερίσματα.
Κατά τα άλλα με το σχέδιο νόμου που παρουσιάστηκε χθες στο Υπουργικό Συμβούλιο, αυστηροποιείται το πλαίσιο αίτησης και χορήγησης ασύλου, καθώς θα επιχειρηθεί ο πλήρης διαχωρισμός προσφύγων από οικονομικών μεταναστών, που τα στοιχεία δείχνουν ότι είναι και ο μεγαλύτερος αριθμός όσων έρχονται τον τελευταίο καιρό στην Ελλάδα. Μια ακόμη παράμετρος είναι η ενίσχυση της εποπτείας των προσφύγων και μεταναστών από την Αστυνομία, ώστε να πάψει το σημερινό φαινόμενο να κινούνται όπου θέλουν και τελικά να χάνονται τα ίχνη τους.

Οι αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου
Πιο αναλυτικά στο υπουργικό συμβούλιο αποφασίστηκε για το προσφυγικό:
1) Ενίσχυση της φύλαξης των συνόρων μας, ιδίως με αύξηση των περιπολιών στη θάλασσα.
2) Κατασκευή κλειστών προαναχωρησιακών κέντρων, για όσους παράνομα εισήλθαν στη χώρα και δεν δικαιούνται άσυλο, ή η αίτησή τους απορρίπτεται.
3) Αύξηση των επιστροφών, από 1.806 στα 4,5 χρόνια της προηγούμενης διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, σε 10.000 μέχρι το τέλος του 2020.
4) Κατάρτιση λίστας «ασφαλούς χώρας», ώστε να επιστρέφονται αμέσως σε αυτή όσοι εισήλθαν παράνομα στην Ελλάδα.
5) Συνέχιση της αποσυμφόρησης των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου με μεταφορά στην ενδοχώρα.

Το νομοσχέδιο Μ. Χρυσοχοΐδη
Ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης παρουσίασε το νομοσχέδιο για την επιτάχυνση και αυστηροποίηση των διαδικασιών αίτησης και χορήγησης ασύλου. Βασικοί στόχοι μεταξύ άλλων είναι:
- Να τεθούν κανόνες, σαφείς και συγκεκριμένοι, βάζοντας τέλος στην αναρχία: στους αλλοδαπούς, στις δομές, στις υπηρεσίες, στην διαδικασία εξέτασης
- Μπαίνει τάξη στη διαδικασία της προκαταγραφής και της καταγραφής και προβλέπονται πλέον συνέπειες για όσους δεν συμμορφώνονται, ή για όσους δεν συνεργάζονται για να γίνει η καταγραφή τους.
- Ρυθμίζεται το ζήτημα των ιατρικών βεβαιώσεων με την πρόβλεψη αυτές να είναι μόνο από δημόσια νοσοκομεία και δημόσιους φορείς.
- Προβλέπεται η αυτοπρόσωπη παράσταση των αιτούντων σε κάθε στάδιο της διαδικασίας, από την Υπηρεσία Ασύλου μέχρι και στα δικαστήρια.
- Προβλέπεται ότι η διάρκεια του δελτίου αιτούντος άσυλο είναι πλέον εννεάμηνης διάρκειας.