Προς διετή αναβολή η αύξηση του φόρου στο τσίπουρο!

on .

GIORTH TSIPOYROY FEST 2012 1

Δέκα περίπου ημέρες πριν την έναρξη της φετινής περιόδου απόσταξης τσίπουρου και το ζήτημα της φορολόγησης «καίει» κυριολεκτικά τους μικρούς παραγωγούς, καθώς πριν ξεκινήσουν τη διαδικασία θα πρέπει να περάσουν από το Δημόσιο Ταμείο για την έκδοση της άδειας.
Με απόφαση που έλαβε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και η οποία δημοσιοποιήθηκε στις 11 Ιουλίου 2019, η φορολογία τσίπουρου και τσικουδιάς πρέπει να εξισωθεί με τα άλλα αλκοολούχα ποτά, όπως το ουίσκι, γεγονός που σημαίνει πολύ μεγάλη οικονομική επιβάρυνση καθώς ο φόρος που πρέπει να καταβληθεί αυξάνεται κατά εννιά φορές σύμφωνα με όσα ίσχυαν μέχρι πέρυσι. Έτσι το κόστος παραγωγής είναι δυσβάσταχτο και η κατανάλωσή του απαγορευτική για τα μεσαία και χαμηλά κοινωνικά και οικονομικά στρώματα, που είναι και οι κύριοι καταναλωτές του.
Η σημερινή Κυβέρνηση καλείται να αντιμετωπίσει το πρόβλημα αυτό από το οποίο πλήττονται οι μικροί αποσταγματοποιοί, που ειδικά στην Ήπειρο οι περισσότεροι (με τις διήμερες άδειες) παράγουν τσίπουρο για οικιακή χρήση.
Ζητείται διετής παράταση
Όπως ανακοίνωσε χθες στη Βουλή ο υφυπουργός Οικονομικών Απόστολος Βεσυρόπουλος, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Νίκου Καραθανασόπουλου, ο Υπουργός Οικονομικών απέστειλε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιστολή με την οποία ζητά τη χορήγηση προθεσμίας για τη συμμόρφωση της ελληνικής νομοθεσίας μέχρι το πέρας της επόμενης αποσταγματικής περιόδου, δηλαδή μέχρι τις 31 Αυγούστου του 2021, με την αιτιολογία της συμμόρφωσης της ελληνικής νομοθεσίας.
Τα επιχειρήματα
Ο Υφυπουργός εξέφρασε συγκρατημένη αισιοδοξία για θετική απόφαση της Ε.Ε., καθώς όπως είπε η επιχειρηματολογία είναι «στέρεη».
«Η λογική λέει -ανέφερε σε σημεία της τοποθέτησης του- ότι δεν είναι δυνατόν να εφαρμοστεί διαφορετικός φορολογικός συντελεστής στο προϊόν απόσταξης εν μέσω της τρέχουσας περιόδου, αφού ο ειδικός φόρος κατανάλωσης καταβάλλεται κατά τον χρόνο έκδοσης άδειας απόσταξης και σε κάθε περίπτωση πριν τη διάθεση του προϊόντος στην τελική κατανάλωση. Συνεπώς, η επιχειρηματολογία μας έχει βάση και αναμένουμε την απάντηση των οργάνων της Ε.Ε. Φυσικά ο στόχος μας δεν είναι μόνο η αναστολή της εφαρμογής της απόφασης, αλλά η αναθεώρησης της συγκεκριμένης ευρωπαϊκής Οδηγίας, για να δώσουμε μόνιμη, βιώσιμη και αποδεκτή λύση στο πρόβλημα. Τι επιδιώκουμε και αγωνιζόμαστε να εξασφαλίσουμε; Πολύ απλά ότι θα πρέπει να θεσμοθετηθούν, στα πλαίσια της αναθεώρησης της Οδηγίας, μειωμένοι συντελεστές ειδικού φόρου κατανάλωσης τόσο για το τσίπουρο και την τσικουδιά των συστηματικών όσο και για το προϊόν απόσταξης των μικρών αποσταγματοποιών των λεγόμενων «διήμερων». Έχουμε νομικά επιχειρήματα. Ένα εξ αυτών είναι η 16η αιτιολογική σκέψη της Οδηγίας 92/83, η οποία αναφέρει ότι επιτρέπεται στα κράτη μέλη να εφαρμόζουν μειωμένους συντελεστές ειδικού φόρου κατανάλωσης ή απαλλαγές για ορισμένα προϊόντα περιφερειακού ή παραδοσιακού χαρακτήρα».
Σε αδιέξοδο οι παραγωγοί
Ο κ. Βεσυρόπουλος δεν παρέλειψε να εκφράσει τον προβληματισμό του για την περίπτωση που δεν γίνει αποδεκτό το Ελληνικό αίτημα, λέγοντας τα εξής:
«Αν εφαρμοστεί άμεσα αυτή η απόφαση, θα κληθούν οι συστηματικοί αλλά και οι διήμεροι αποσταγματοποιοί να καταβάλουν άμεσα αυξημένο φόρο σε σύγκριση με τα ισχύοντα, με αποτέλεσμα να οδηγηθεί σε αδιέξοδο πλήθος μικρών παραγωγών που δραστηριοποιούνται στην ελληνική επαρχία. Και εκεί πέφτει πλέον το βάρος σε εμάς κι εμείς δεν θα σταθούμε απαθείς», υπογράμμισε ο Υφυπουργός.
Ο βουλευτής του ΚΚΕ σε δήλωσή του αναφέρει πώς «εάν εφαρμοστεί η απόφαση, θα αυξηθεί κατά 18 φορές ο επιβαλλόμενος φόρος στο τσίπουρο και στην τσικουδιά. Στην καλύτερη των περιπτώσεων η τιμή θα εννιαπλασιαστεί, εφόσον ισχύσει η έκπτωση 50% επί του κανονικού εθνικού συντελεστή, της φορολόγησης των αποσταγμάτων που παράγονται από τα παραπροϊόντα της οινοποίησης (στέμφυλα)».