«Εκτοπίζει» την ελληνική φέτα η επιβολή δασμών 25% στις ΗΠΑ

on .

FETA SHMAIES

• Καίριο πλήγµα για τους Έλληνες παραγωγούς και τη βιοµηχανία, σε σημαντικά εξαγωγικά προϊόντα όπως η φέτα, αναµένεται να επιφέρει η επιβολή δασµών 25% από τις ΗΠΑ!
Η φέτα δεν είναι μόνο ένα προϊόν ΠΟΠ - σήμα κατατεθέν της Ηπειρωτικής κτηνοτροφίας, αλλά και το νούμερο ένα εξαγωγικό είδος της χώρας μας, όσον αφορά στον κλάδο των τροφίμων. Ας σημειωθεί ότι εδώ και χρόνια μεγάλο ποσοστό των εξαγωγών της γαλακτοβιομηχανίας «Δωδώνη» απορροφούν οι ΗΠΑ.
Η Ελλάδα εµφανίζεται στον κατάλογο δασµών που θα επιβληθούν στις ΗΠΑ από 18 Οκτωβρίου σε τυριά και υποκατάστατα τυριών, γιαούρτι, βούτυρο, άλλα γαλακτοκοµικά προϊόντα, χυµούς, ροδάκινα και κονσέρβες ροδάκινου κ.α., γεγονός που προκαλεί έντονη ανησυχία στον αγροτικό κόσμο της χώρας και όχι μόνο, καθώς η ζημιά που θα προκληθεί στην εθνική οικονομία είναι τεράστια.

Η Άννα Ασημακοπούλου
Στη Διεθνή Επιτροπή Εμπορίου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (Ε.Κ.), θα θέσει άμεσα προς συζήτηση, η Αντιπρόεδρος του Οργάνου και Ευρωβουλευτής, Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου, το πρόβλημα που έχει προκύψει από την επιβολή πρόσθετων δασμών των Η.Π.Α..
Σκοπός είναι η δρομολόγηση ενεργειών που θα εξασφαλίζουν την προστασία του συνόλου των εξαγόμενων ελληνικών αγροδιατροφικών προϊόντων.
Η κ. Ασημακοπούλου είχε σειρά επαφών με εκπροσώπους θεσμικών και μη, φορέων των εμπλεκόμενων κλάδων που πλήττονται οικονομικά από την αύξηση των δασμών, προκειμένου να καταγράψει τα νέα αρνητικά οικονομικά δεδομένα που δημιουργούνται τόσο στους παραγωγούς όσο και στις συναφείς βιομηχανικές δραστηριότητες που αφορούν στο εξαγωγικό ελληνικό εμπόριο των συγκεκριμένων αγροδιατροφικών προϊόντων.
Επιπρόσθετα συναντήθηκε και με την πρόεδρο του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων, κ. Χριστίνα Σακελλαρίδη όπου συζήτησαν εκτενώς για το θέμα.
Η κ. Ασημακοπούλου δεσμεύτηκε να μεταφέρει το ζήτημα, το οποίο άπτεται των αρμοδιοτήτων της, ενώπιον της Διεθνούς Επιτροπής αλλά και την προώθησή του στα αρμόδια όργανα του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (Π.Ο.Ε.).
«Στέκομαι στο πλευρό της Ελληνικής κυβέρνησης προκειμένου να συντονίσουμε τις ενέργειές μας ώστε να βρεθούν λύσεις που θα αποκαταστήσουν την αδικία που τελείται», αναφέρει, μεταξύ άλλων, σε δήλωσή της.

Ο Στ. Αραχωβίτης
Στο μεταξύ, να αντιδράσει άμεσα θέτοντας το θέμα στα ευρωπαϊκά όργανα καλεί την Κυβέρνηση ο τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ, Στ. Αραχωβίτης.
Όπως αναφέρει, μεταξύ άλλων «γίνεται αντιληπτό ότι η ζημιά που πρόκειται να προκληθεί στην εθνική οικονομία, την παραγωγή και τους αγρότες και κτηνοτρόφους, από την επιβολή επιπλέον δασμών σε αυτά τα προϊόντα εθνικής σημασίας και εκτιμώμενης εξαγωγικής αξίας περί τα 58 εκατομμύρια δολάρια, είναι τεραστίων διαστάσεων. Μια τέτοια εξέλιξη αυτήν τη στιγμή θα έχει δραματικά αποτελέσματα, τόσο στην κτηνοτροφία όσο και στην παραγωγή ροδάκινου, που περνάνε μια δύσκολη οικονομική φάση».