Συγκινητικές οι εκδηλώσεις μνήμης χθες για το Ολοκαύτωμα των Λιγκιάδων

on .

LIGKIADES TASOYLAS STEFANI 6 10 19

• Μέσα σε κλίμα συγκίνησης κορυφώθηκαν χθες οι εκδηλώσεις μνήμης που διοργάνωσε ο Δήμος Ιωαννιτών για το Ολοκαύτωμα των Λιγκιάδων. Σε μια σεμνή τελετή τιμήθηκε η μνήμη των θυμάτων της ναζιστικής θηριωδίας του Οκτωβρίου του 1943.
Στο χώρο του μνημείου τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση και ακολούθησε κατάθεση στεφάνων.
Στις εκδηλώσεις παρέστησαν ο Πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας, ο Γενικός Γραμματέας Αγροτικής Πολιτικής και Κοινοτικών Πόρων Κωνσταντίνος Μπαγινέτας που εκπροσώπησε την Κυβέρνηση, οι βουλευτές Ιωαννίνων Γιώργος Αμυράς και Μερόπη Τζούφη, εκπρόσωποι της Περιφέρειας Ηπείρου, κομμάτων, αστυνομίας, στρατού και πυροσβεστικής, του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, περιφερειακών και δημοτικών παρατάξεων, αντιδήμαρχοι, δημοτικοί και περιφερειακοί σύμβουλοι και άλλοι. Παραβρέθηκαν επίσης ο δήμαρχος Διστόμου και εκπρόσωπος του Προξενείου της Γερμανίας στη Θεσσαλονίκη.

Ο Μ. Ελισάφ
Η κεντρική ομιλία έγινε από τον δήμαρχο Ιωαννίνων Μωυσή Ελισάφ, ο οποίος, μεταξύ άλλων, ανέφερε: «Πράγματι η ημέρα αυτή είναι ημέρα μνήμης. Κι αυτό είναι το ελάχιστο απέναντι σε εκείνους που χάθηκαν. Είναι το ελάχιστο απέναντι στο αδιανόητο, που όμως έγινε. Είναι το ελάχιστο απέναντι στη φρίκη που υπήρξε και τα όρια της οποίας υπερέβησαν κάθε φαντασία...».
Και καταλήγοντας σημείωσε: «...Τα ιστορικά γεγονότα δεν πρέπει να καταλήγουν στα βιβλία των ιστορικών ή και στο ελάχιστο χρέος ενός μνημοσύνου. Ή κι ακόμη να μετατρέπονται σε αχρείαστη διέξοδο στην αμηχανία των ρητόρων. Δεν πρέπει καν να καταλήγουν. Λαοί που δεν θυμούνται αυτοκαταδικάζονται να οδεύουν στις ατραπούς της αβεβαιότητας. Αντίθετα, από την αναβίωση του παρελθόντος μπορούμε ασφαλέστερα να οδηγηθούμε στην επιβίωσή μας στο έτσι κι αλλιώς αβέβαιο και θορυβώδες μέλλον μας. Αυτή άλλωστε είναι και η μεγάλη συνεισφορά της ιστορίας. Και ασφαλώς και της εν διαρκεί εγρηγόρσει μνήμης μας».