«Καμπάνες» στη ΔΕΥΑΙ για τη διαρροή λυματολάσπης

on .

LASPH LYMATOLASPH

• Κατ΄ επανάληψη η ΔΕΥΑΙ «συνελήφθη» να διοχετεύει λυματολάσπη στην τάφρο της Λαψίστας, που καταλήγει στον ποταμό Καλαμά. Η παρέμβαση που είχε κάνει στις αρχές του 2018, ο Δήμαρχος Ζίτσας Μιχάλης Πλιάκος, ήταν απόλυτα δικαιολογημένη και οδήγησε σε επιβολή προστίμου στην επιχείρηση από το Τμήμα Περιβάλλοντος και Υδροοικονομίας της Περιφέρειας Ηπείρου ύψους 10.000 ευρώ. Δεν ήταν όμως το μόνο καθώς μετά από αυτοψίες ακολούθησαν άλλα δύο, ύψους 3.000 και 2.000 ευρώ. Παράλληλα μετά από τακτικό έλεγχο για την δραστηριότητα της Θ. Νιτσιάκος ΑΒΕΕ επεβλήθη πρόστιμο 19.000 ευρώ.
Τα ανωτέρω στοιχεία ήλθαν στη δημοσιότητα μετά από ερώτηση που είχε καταθέσει ο ανεξάρτητος -πλέον- περιφερειακός σύμβουλος Σάκης Βλέτσας προς τον Περιφερειάρχη κ. Αλέξανδρο Καχριμάνη και την απάντηση που του δόθηκε. Εντυπωσιακή είναι επίσης η αναφορά, πως «η ΔΕΥΑΙ ποτέ δεν ενημέρωσε ως όφειλε την αρμόδια υπηρεσία της Περιφέρειας για τη ρύπανση του αποδέκτη» και επιπλέον δεν «υπέβαλε για έγκριση χρονοδιάγραμμα επανορθωτικών μέτρων». Σύμφωνα μάλιστα με τον εγκεκριμένο περιβαλλοντικό όρο της Μ.Π.Ε. το εν λόγω χρονοδιάγραμμα θα έπρεπε να είχε υποβληθεί για έγκριση, εφόσον η διάρκεια ολοκλήρωσής τους υπερβαίνει τον ένα μήνα.
Παραμένει άγνωστο τι έγιναν με τα επανορθωτικά μέτρα, αλλά και μόνο το γεγονός ότι η Διοίκηση της ΔΕΥΑΙ, δεν έκρινε σκόπιμο να ενημερώσει την αρμόδια υπηρεσία για τη ρύπανση του αποδέκτη, δείχνει και τη νοοτροπία όσων είχαν την ευθύνη της Επιχείρησης το επίμαχο διάστημα.
Ο ερωτών Περιφερειακός Σύμβουλος Σάκης Βλέτσας, σχολιάζοντας την απάντηση, είπε ότι τα ποσά είναι ελάχιστα για τη μεγάλη ρύπανση, προσθέτοντας πως απαιτούνται αποτρεπτικά πρόστιμα και ποινές για τόσο μεγάλη ρύπανση και επίσης τακτικότεροι και αυστηρότεροι έλεγχοι. «Ο Καλαμάς πεθαίνει», τόνισε για να συμπληρώσει ότι «η διαχείριση της λυματολάσπης πρέπει να γίνεται με αυστηρότερη τήρηση των προδιαγραφών».

Ο έλεγχος του Καλαμά
Από την απάντηση της Περιφέρειας στον κ. Βλέτσα προκύπτουν και άλλα ενδιαφέροντα στοιχεία. Συγκεκριμένα όπως αναφέρεται σε αυτή, η ποιοτική και ποσοτική κατάσταση των υδάτων του ποταμού Καλαμά και της τάφρου Λαψίστας, βρίσκεται υπό την εποπτεία της Ειδικής Γραμματείας Υδάτων του ΥΠΕΚΑ. Υπάρχουν εγκατεστημένοι Σταθμού Παρακολούθησης και τα αποτελέσματα των δειγματοληψιών παρουσιάζονται σε ειδική σελίδα του Υπουργείου.
Πάντως η Περιφέρεια προσθέτει, πώς κατά την 1η αναθεώρηση του Σχεδίου Διαχείρισης των λεκανών απορροής ποταμών, έχουν προταθεί κύρια και συμπληρωματικά μέτρα για την περιοχή της λεκάνης απορροής του Καλαμά και της τάφρου της Λαψίστας.