Επιτακτική η ανάγκη να ληφθούν μέτρα προστασίας για τσίπουρο και τσικουδιά

on .

TSIPOYRO

• Πέντε μέρες απομένουν (14 Οκτωβρίου) μέχρι να ξεκινήσει η αποσταγματική περίοδος, η οποία θα διαρκέσει έως και τις 13 Δεκεμβρίου και οι αμπελοκαλλιεργητές έχουν ξεκινήσει τις διαδικασίες για την έκδοση άδειας, έτσι ώστε να στηθούν τα πατροπαράδοτα ρακοκάζανα στα ορεινά κυρίως χωριά της Ηπείρου.
Στο μεταξύ, η φετινή περίοδος απόσταξης τσίπουρου ξεκινά μέσα σ’ ένα αβέβαιο περιβάλλον για το τι «μέλλει γενέσθαι», καθώς υπάρχει έντονη ανησυχία για τη φορολογία, η οποία σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο θα πρέπει να εξισωθεί με τα άλλα αλκοολούχα ποτά, κάτι που σημαίνει τεράστια οικονομική επιβάρυνση, απαγορευτική για τους μικρούς παραγωγούς!
Ήδη, ο Υπουργός Οικονομικών με επιστολή του στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζήτησε τη χορήγηση προθεσμίας για τη συμμόρφωση της ελληνικής νομοθεσίας μέχρι το τέλος της επόμενης αποσταγματικής περιόδου, δηλαδή μέχρι το 31 Αυγούστου 2021.

Ερώτηση Μ. Κεφαλογιάννη
Την ίδια ώρα, ο ευρωβουλευτής της Ν.Δ. Μανώλης Κεφαλογιάννης με ερώτησή του στην Ευρ. Επιτροπή ζητά μέτρα για την προστασία και την ανάπτυξη του παραδοσιακού κλάδου της τσικουδιάς και του τσίπουρου.
Όπως μεταξύ άλλων, αναφέρει «η τσικουδιά, το τσίπουρο και το ούζο αποτελούν εμβληματικά προϊόντα της χώρας μου. Με πρόσφατη απόφασή του το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο έκρινε ότι η θέσπιση από την Ελλάδα μειωμένου ειδικού φόρου κατανάλωσης κατά 50% στο τσίπουρο και στην τσικουδιά αντίκειται στο ευρωπαϊκό δίκαιο και ζητά την άμεση συμμόρφωσή της. Στην Ελλάδα υπάρχουν πάνω από 30.000 μικροί αμβυκούχοι και διήμεροι αποσταγματοποιοί που έχουν άδεια απόσταξης, στη μεγάλη τους πλειοψηφία μικροί αμπελοκαλλιεργητές και η άμεση εφαρμογή της συγκεκριμένης απόφασης θα τους οδηγήσει πιθανότατα σε οικονομικό μαρασμό…».

Αδυναμία άμεσης συμμόρφωσης
Στην ερώτησή του ο ευρωβουλευτής αναφέρεται στην επιστολή του Έλληνα Υπουργού Οικονομικών, τονίζοντας ότι «υπάρχει σαφής αδυναμία άμεσης συμμόρφωσης, τόσο εν μέσω της τρέχουσας αποστακτικής περιόδου όσο και κατά τη διάρκεια της επόμενης, για τον απλούστατο λόγο ότι έχουν ήδη συναφθεί οι σχετικές συμβάσεις για τις πρώτες ύλες -στέμφυλα- που αγοράζουν οι συστηματικοί αποσταγματοποιοί και τις οποίες στη συνέχεια αποστάζουν για να παράγουν το τσίπουρο ή την τσικουδιά.
Οι συμβάσεις αυτές έχουν συναφθεί με δεδομένο τον ισχύοντα μειωμένο κατά 50% συντελεστή ειδικού φόρου κατανάλωσης έναντι του κανονικού συντελεστή που θα κληθούν να καταβάλουν σε περίπτωση άμεσης συμμόρφωσης με την απόφαση του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με αποτέλεσμα να αντιμετωπίσουν σοβαρές οικονομικές δυσχέρειες, ακόμα και κίνδυνο να διακόψουν την επιχειρηματική τους δραστηριότητα οριστικά με ότι αυτό συνεπάγεται για την ανάπτυξη και την απασχόληση σε οικονομικά ευάλωτες περιοχές που ήδη έχουν πληγεί από την οικονομική κρίση».

Προσκόμιση βεβαίωσης
Ανακοίνωση εξέδωσε χθες και η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Ιωαννίνων για τη λειτουργία αμβύκων μικρών αποσταγματοποιών.
Προκειμένου να εκδοθεί άδεια απόσταξης από το Τελωνείο Ιωαννίνων απαιτείται η προσκόμιση από τους αμπελοκαλλιεργητές βεβαίωσης από την αρμόδια Δνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Ηπείρου – ΠΕ Ιωαννίνων για την ιδιότητα του παραγωγού, των αμπελώνων (αμπέλια - κληματαριές) και την ποσότητα σταφυλιών που παρήχθησαν για όσες εκμεταλλεύσεις βρίσκονται καταχωρημένες στο Αμπελουργικό Μητρώο. Η σχετική βεβαίωση θα εκδίδεται μέχρι το πέρας της καταλυτικής ημερομηνίας (13 Δεκεμβρίου 2019) από το γραφείο 114 στο Διοικητήριο της Περιφέρειας Ηπείρου – Περιφερειακής Ενότητας Ιωαννίνων για όσους παραγωγούς βρίσκονται καταχωρημένοι στη βάση δεδομένων του Αμπελουργικού Μητρώου.
- Για τα αμπελοτεμάχια μεγαλύτερα του 1,0 στρ., προκειμένου να εκδοθεί η σχετική βεβαίωση, απαιτείται υποχρεωτικά η ηλεκτρονική υποβολή από τους ίδιους τους παραγωγούς δήλωση συγκομιδής σταφυλιών για το 2019 μέσω της ιστοσελίδας http://e-services.minagric.gr του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
- Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στην Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Ιωαννίνων (γραφείο 114) ή στο τηλέφωνο: 2651 0 87114.
- Οι άδειες από το Τελωνείο Ιωαννίνων θα εκδίδονται καθημερινά από τις 8.30 π.μ. έως 2 μ.μ. το μεσημέρι, με εξαίρεση τις δύο τελευταίες ημέρες του Οκτωβρίου και Νοεμβρίου που θα εκδίδονται έως τις 10 το πρωί.