Ένας… κύκλος διαμαρτυρίας για το ΚΕΘΕΑ στα Γιάννενα!

on .

KETHEA PLATEIA 9 10 19

• Μία πρωτότυπη αλλά ταιριαστή στην περίπτωσή του διαμαρτυρία διοργάνωσε το ΚΕΘΕΑ Ήπειρος χθες το μεσημέρι στην Κεντρική Πλατεία των Ιωαννίνων διεκδικώντας να παραμείνει το αυτοδιοίκητό του, το οποίο καταργείται με νέα πράξη νομοθετικού περιεχομένου. Σύμφωνα με αυτήν, οι διοικήσεις του ΚΕΘΕΑ θα ορίζονται από την εκάστοτε κυβέρνηση και οι θέσεις γίνονται έμμισθες!
Μέλη και φίλοι της Θεραπευτικής Κοινότητας του Κέντρου σχημάτισαν έναν μεγάλο κύκλο σε όλη την έκταση της Πλατείας, φωνάζοντας με τη σειρά το όνομά τους και απαντώντας ότι βγήκαν «καθαροί» και νικητές από τη μάχη που έδωσαν με τα ναρκωτικά.

«Τώρα αρχίζουμε…»
Από πλευράς του Κέντρου Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων Ήπειρος δηλώσεις έκανε ο Υπεύθυνός του Γιάννης Παπαχρήστου, ο οποίος τόνισε ότι όλες διαχρονικά οι κυβερνήσεις κατέβαλαν προσπάθειες να ποδηγετήσουν τη διοίκηση του ΚΕΘΕΑ, οι οποίες, τουλάχιστον μέχρι τώρα, δεν ευοδώθηκαν. Όπως τόνισε, μεταξύ άλλων, «εδώ και 36 χρόνια ο οργανισμός, ο οποίος είναι Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου, είναι πρότυπο μίμησης, έχει επιστημονική επάρκεια, ποιότητα υπηρεσιών και διεθνή αναγνώριση. Το Διοικητικό του Συμβούλιο εκλέγεται κάθε δύο χρόνια από τα μέλη των θεραπευτικών προγραμμάτων, τις οικογένειες, τα διοικητικά συμβούλια των γονέων των συλλόγων και τα μέλη του προσωπικού του και πρόκειται για πρόσωπα κύρους που καταλαμβάνουν τις θέσεις αυτές αμισθί. Με την πράξη νομοθετικού περιεχομένου που πέρασε πρόσφατα αλλάζει η φυσιογνωμία του φορέα».
Ο κ. Παπαχρήστου έκανε λόγο για μία κραυγαλέα περιφρόνηση απέναντι στη συνταγματική νομιμότητα, κάνοντας γνωστό ότι το ΚΕΘΕΑ έχει προσφύγει στο ΣτΕ. Σημείωσε δε ότι «οι πολιτικοί και τα κόμματα πρέπει να μείνουν μακριά από το θέμα της απεξάρτησης. Εμείς θέλουμε ένα Δ.Σ. που να είναι απαιτητικό. Να αγωνίζεται και να προσπαθεί για τις ευάλωτες ομάδες και για τις οικογένειες». Όπως είπε, καταλήγοντας, «αυτή είναι η αρχή του αγώνα. Δεν έχει τελειώσει κάτι»!

Τα αιτήματα
Αντίστοιχες κινητοποιήσεις με αυτή των Ιωαννίνων έγιναν χθες σε όλη την χώρα. Το ΚΕΘΕΑ ζητάει την άμεση ανάκληση της αυταρχικής, όπως τη χαρακτηρίζει, Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου με την οποία καταλύεται η αυτοδιοίκησή του, τον τερματισμό της επιχειρούμενης απαξίωσης του ΚΕΘΕΑ και της θεραπευτικής του πρότασης, που βασίζεται στην εσωτερική δημοκρατία και σε συλλογικές διαδικασίες, την ενίσχυση των δωρεάν δημόσιων προγραμμάτων απεξάρτησης και κοινωνικής ένταξης και την έναρξη ουσιαστικού διαλόγου για μια εθνική στρατηγική με σεβασμό στα δικαιώματα των ευάλωτων ομάδων.