Στο επίκεντρο η βελτίωση της ογκολογικής περίθαλψης

on .

OGKOLOGIKO SYNEDREIO

• Η πόλη των Ιωαννίνων, αποτέλεσε τον πρώτο «σταθμό» της πρώτης δράσης ενημέρωσης γύρω από την Ελληνική Πλατφόρμα All.CanGreece.
Η εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο στην αίθουσα της Εταιρείας Ηπειρωτικών Μελετών, από το Σύλλογο Ασθενών με Νεοπλασία, Φίλων και Οικογενειών Β.Δ. Ελλάδας «Είμαστε Μαζί!» Ιωαννίνων και την Ογκολογική Κλινική αποτέλεσε ευκαιρία για ενημέρωση αναφορικά με την έναρξη λειτουργίας της πλατφόρμας διαλόγου.
Η All.Can είναι μια διεθνής πλατφόρμα διαλόγου που δημιουργήθηκε για να βελτιώσει την ογκολογική περίθαλψη, φροντίδα και αποκατάσταση, εστιάζοντας σε όσα οι ίδιοι ασθενείς θεωρούν σημαντικά για την θεραπεία και την αποκατάστασή τους.
Ταυτόχρονα, επιδιώκει βιώσιμες λύσεις στο πρόβλημα της κατασπατάλησης πόρων στην ογκολογική περίθαλψη, έχοντας διαπιστώσει ότι εστιάζοντας σε όσα οι ίδιοι οι ασθενείς θεωρούν σημαντικά μπορούμε να επιτύχουμε μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα του συστήματος υγείας και καλύτερες εκβάσεις για τους ασθενείς.
Διακεκριμένοι επιστήμονες και μέλη της All.Can Greece, παρουσίασαν την ελληνική και τη διεθνή πλατφόρμα και τα αποτελέσματα της Ελληνικής έρευνας All.Can για τις απόψεις των ασθενών για την διάγνωση, θεραπεία και αποκατάσταση τους, για την ανθρωπιστική παιδεία στην ιατρική εκπαίδευση.
Σε δήλωσή της στα τοπικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, η Πρόεδρος του European Cancer Patient Coalition (ECPC) και Πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου (ΕΛΛΟK) Καίτη Αποστολίδου, σημείωσε ότι από τα βασικότερα αποτελέσματα της Πανελλαδικής Ερευνας All.Can, που διενεργήθηκε το διάστημα Δεκέμβριος 2018 - Φεβρουάριος 2019, σε 640 ογκολογικούς ασθενείς στη χώρα μας, είναι η καθυστέρηση στη διάγνωση (κατά μέσο όρο χρειάζονται 2 μήνες για τη διάγνωση, από την πρώτη επίσκεψη στο γιατρό), ενώ σοβαρό έλλειμμα καταγράφεται και στην πρόληψη.
Από την πλευρά του, ο Καθηγητής Ογκολογίας και Διευθυντής Ογκολογικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων Γεώργιος Πενθερουδάκης, στάθηκε στη σημασία των αποτελεσμάτων στο σχεδιασμό παρεμβάσεων από τους ίδιους τους φορείς ασθενών και επιστημονικούς.
Η Πρόεδρος του Συλλόγου Ασθενών με Νεοπλασία, Φίλων και Οικογενειών Β.Δ. Ελλάδας «Είμαστε Μαζί!» Ιωαννίνων Αφροδίτη Κατσαράκη, καλωσόρισε τη διενέργεια της πρώτης εκδήλωσης στα Ιωάννινα, ενώ ιδιαίτερα συγκινημένη, την αφιέρωσε στην αντιπρόεδρο του Συλλόγου, που «έφυγε» πρόσφατα από τη ζωή.
Την εκδήλωση χαιρέτισαν ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης και ο Δήμαρχος Ιωαννιτών Μωυσής Ελισάφ, ενώ γραπτό χαιρετισμό απηύθυνε και ο Διοικητής του Νοσοκομείου «Χατζηκώστα» Ευάγγελος Καρβούνης.