Τον ερχόμενο Ιούλιο… ξανά στη θέση του το Γεφύρι της Πλάκας!

on .

GEFYRI PLAKAS ANASTHLOSH 13 10 2019

• Λίγους μήνες υπομονή θα πρέπει να κάνουν ακόμη οι Ηπειρώτες για να δουν ξανά το Γεφύρι της Πλάκας να στέκει αγέρωχο στην περιοχή των Τζουμέρκων, έτσι ακριβώς πριν γκρεμιστεί από τα ορμητικά νερά του Αράχθου τον Φεβρουάριο του 2015. Οι εργασίες αναστήλωσης βρίσκονται σε εξέλιξη και σύμφωνα μ’ έναν από τους αρχιτέκτονες που έχουν αναλάβει το έργο και καλώς εχόντων των πραγμάτων τον Ιούλιο του 2020 το γεφύρι θα στέκει ξανά όρθιο στην θέση του! Ο λόγος για τον κ. Χρήστο Ηλιόπουλο, ο οποίος σε μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξή του στην ιστοσελίδα huffingtonpost.gr παρουσίασε την εξέλιξη της αναστήλωσης.
Όπως ανέφερε, έως και το πρώτο δεκαήμερο του Οκτωβρίου, έχει εκτελεσθεί το 70% περίπου του συμβατικού έργου και απομένουν η ολοκλήρωση δόμησης του κεντρικού τόξου που θα τελειώσει περίπου στις 10 Νοεμβρίου, η κατασκευή των στηθαίων που έχει ήδη αρχίσει και η κατασκευή του λιθόστρωτου καλντεριμιού.
Οι εργασίες ανάλογα και τον καιρό, θα συνεχιστούν μέχρι τα Χριστούγεννα, με τα συνεργεία να επανέρχονται την Άνοιξη, όταν οι θερμοκρασίες σταθεροποιηθούν πάνω από τους 5 βαθμούς Κελσίου κατά τη διάρκεια της νύχτας. Κατά τον σχεδιασμό, στις αρχές Ιουλίου όταν τα νερά είναι χαμηλά, θα βγουν οι κολώνες κι όλα τα μεταλλικά στοιχεία και το γεφύρι θα αποκαλυφθεί!
Σύμφωνα πάντως με τον αρχιτέκτονα η πέτρα που επιλέχθηκε είναι από την Ήπειρο, από ένα λατομείο στην περιοχή της Δαφνούλας, ενώ στη μελέτη και την σύμβαση προβλέπεται να χρησιμοποιηθούν «υγιείς» πέτρες από το παλιό γεφύρι στο εσωτερικό τμήμα της τοιχοποιϊας.
Όταν το γεφύρι ολοκληρωθεί θα έχουν χτιστεί 2.500 τόνοι πέτρας. Μάλιστα ο κ. Ηλιόπουλος εμφανίστηκε σίγουρος ότι με μια απλή συντήρηση χαμηλών απαιτήσεων το Γεφύρι της Πλάκας δεν θα ξανα πέσει σε βάθος χρόνου πολλών αιώνων…