Με επισημότητα τιμήθηκε χθες η μνήμη του Ηπειρώτη Μακεδονομάχου Παύλου Μελά

on .

POGONI MELLAS KAPSALHS

• Στον τόπο καταγωγής του, τον Παρακάλαμο του Δήμου Πωγωνίου, τιμήθηκε χθες σε μια λαμπρή τελετή ο Ηπειρώτης ήρωας Μακεδονομάχος Παύλος Μελάς.
Η επιμνημόσυνη δέση τελέστηκε χοροστατούντος του Μητροπολίτη Δρυϊνουπόλεως Πωγωνιανής και Κονίτσης κ. Ανδρέα και ακολούθησε κατάθεση στεφάνων από τις στρατιωτικές και πολιτειακές αρχές, φορείς της περιοχής και μαθητές όλων των βαθμίδων των σχολικών μονάδων του Παρακαλάμου.
Ο Δήμαρχος
Ο οικοδεσπότης της εκδήλωσης, Δήμαρχος Πωγωνίου Κώστας Καψάλης υπογράμμισε πως κάποιοι άνθρωποι έχουν το προνόμιο να γεννιούνται παλικάρια. «Τέτοιος άνθρωπος ήταν ο Παύλος Μελάς, αληθινό παλικάρι. Αλώνησε τη Μακεδονία ενισχύοντας τους κατατρεγμένους Έλληνες και με το θάνατό του ξεσήκωσε ένα ολόκληρο έθνος» σημείωσε.
Χαιρετισμοί
Στον χαιρετισμό της η βουλευτής Ιωαννίνων Μαρία Κεφάλα τόνισε πως η ελληνική κοινωνία θα πρέπει να αντλήσει από τη σημερινή μέρα τα ανάλογα διδάγματα και να περισώσει ό,τι μπορεί από την μία και μοναδική Μακεδονία, ενώ ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης αναφέρθηκε στην γεμάτη αξίες και ιδανικά ζωή του Ηπειρώτη Μακεδονομάχου. Χαιρετισμό απηύθυνε επίσης ο συντονιστής εκπαιδευτικού έργου ΠΕΚΕΣ Ηπείρου Νικόλαος Σουτόπουλος.
Την κεντρική ομιλία πραγματοποίησε ο Διευθυντής του Δημοτικού Σχολείου Παρακαλάμου κ. Δημήτριος Κρέκης με θέμα «Ο ήρωας αγωνιστής Παύλος Μελάς».
Η τιμητική εκδήλωση ολοκληρώθηκε με απαγγελία ποιημάτων από τους μαθητές του Δημοτικού Σχολείου και του Γυμνασίου Παρακαλάμου.
Οι παρουσίες...
Στις εκδηλώσεις παρευρέθηκαν επίσης ο βουλευτής Ιωαννίνων Σταύρος Καλογιάννης, η εντεταλμένη Περιφερειακή Σύμβουλος Γιούλα Μητροκώστα, ο Πρόεδρος του Δ.Σ. Πωγωνίου Χρήστος Γκόγκος, οι αντιδήμαρχοι Θανάσης Φωτίου, Μιχάλης Σιούτης και Γαλίτσης Νικόλαος, δημοτικοί σύμβουλοι και Πρόεδροι Τοπικών Κοινοτήτων, ο εκπρόσωπος της 8ης Ταξιαρχίας Αντισυνταγματάρχης Τεθωρακισμένων Χρήστος Τζιριβίλας, ο εκπρόσωπος της Αστυνομικής Δ/νσης Ιωαννίνων και Διοικητής του Α.Τ. Δελβινακίου Αστυνόμος Α’ Χριστόφορος Κολιός, εκπρόσωπος της Περιφερειακής Πυροσβεστικής Διοίκησης Ιωαννίνων, ο Γραμματέας του Δ.Σ. του ΠΕΑΚΙ Γαβριήλ Παπαναστασίου, η ταμίας του Δ.Σ. του ΠΕΑΚΙ Ελπινίκη Μπάρκα, σύλλογοι, φορείς και πλήθος κόσμου.
Και βραβεύσεις μαθητών...
Νωρίτερα βραβεύτηκαν οι μαθητές που τερμάτισαν στις πρώτες θέσεις στον αγώνα δρόμου που πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια της εκδήλωσης. Οι μαθητές που βραβεύτηκαν είναι:
- Γυμνάσιο Παρακαλάμου: Πέτσιος Νίκος, Σκόρδου Δέσποινα, Τζίμας Βασίλης.
- Δημοτικό Σχολείο Παρακαλάμου: Σεχάι Άγγελος, Νάσσης Κώστας, Χαλιγιάννης Παναγιώτης.