Μ. ΕΛΙΣΑΦ: Το Ζάππειο ταυτόσημο με την Ηπειρωτική ευεργεσία!

on .

ZAPPEIO

• Έντονες αντιδράσεις και δυσφορία στους απανταχού Ηπειρώτες προκαλεί το ενδεχόμενο ιδιωτικοποίησης του Ζαππείου Μεγάρου, που επανήλθε στην επικαιρότητα με αφορμή τη διεκδίκησή του από ιδιωτική εταιρία.
Καμπανάκι προς κάθε κατεύθυνση έκρουσε ο Πρόεδρος της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδας (ΠΣΕ) Μάκης Χήτος – Κιάμος, κάνοντας γνωστό ότι στις 23 Οκτωβρίου έχει συγκαλέσει Γενικό Συμβούλιο στην Αθήνα για να καθορίσει τη στάση της.
Παρότι κάτι ανάλογο είχε επιχειρηθεί και στο παρελθόν χωρίς αποτέλεσμα, οι ιδιώτες επανήλθαν με βάση τη νομοθεσία του 2018 και διεκδικούν το Ζάππειο και τους χώρους του Κληροδοτήματος.

Επικοινωνία με Μ. Ελισάφ…
Με αφορμή τις τελευταίες ανησυχητικές εξελίξεις, ο Δήμαρχος Ιωαννίνων Μ. Ελισάφ επικοινώνησε χθες τηλεφωνικά με τον Πρόεδρο της ΠΣΕ, με τον οποίο συζήτησε αναλυτικά όλες τις λεπτομέρειες της υπόθεσης τονίζοντας ότι ο ίδιος αλλά και το Δημοτικό Συμβούλιο θα σταθούν αρωγοί στις πρωτοβουλίες της Συνομοσπονδίας.
«Το Ζάππειο αποτελεί ένα εμβληματικό κτίριο. Ένα κτίριο ταυτόσημο με την Ηπειρωτική ευεργεσία, με την προσφορά των Εθνικών Ευεργετών. Είναι καθήκον όλων να διαφυλαχθεί και να παραδοθεί ατόφιο στις επόμενες γενιές. Κανένας Ηπειρώτης δεν μπορεί να διανοηθεί ότι το Ζάππειο μπορεί να περάσει στον έλεγχο μιας ιδιωτικής εταιρίας, κανένας Ηπειρώτης δεν μπορεί να αποδεχθεί ότι το κόσμημα της πρωτεύουσας θα υπηρετήσει άλλους σκοπούς», τόνισε ο Δήμαρχος Ιωαννίνων.
Μάλιστα, όπως έκανε γνωστό ο κ. Ελισάφ ο Δήμος θα εκπροσωπηθεί στη σύσκεψη της 23ης Οκτωβρίου με σκοπό να συντονιστούν τα επόμενα βήματα, πιθανόν και κινητοποιήσεις ώστε να αποτραπεί η εκποίηση του Ζαππείου.

Η παράταξη Μπέγκα
Την έντονη διαφωνία της με οποιαδήποτε επιχειρούμενη αλλοίωση του χαρακτήρα των εθνικών κληροδοτημάτων εκφράζει με χθεσινή ανακοίνωσή της και η παράταξη «Ενότητα Πολιτών Νέα Γιάννενα» του πρ. Δημάρχου Θ. Μπέγκα.
«Το Ζάππειο Μέγαρο κι όλα τα κληροδοτήματα των εθνικών μας ευεργετών, οι περισσότεροι εκ ων οποίων έλκουν την καταγωγή τους από την Ήπειρο, παραχωρήθηκαν στο ελληνικό κράτος για συγκεκριμένο σκοπό και σίγουρα δεν μπορούν να ενταχτούν σε καμία διαφορετική λογική αξιοποίησης στο βωμό οποιουδήποτε πιθανού οικονομικού οφέλους», τονίζεται, μεταξύ άλλων.
Παράλληλα, η παράταξη δηλώνει σύμμαχος της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας στις κινητοποιήσεις που ετοιμάζει…

Εθνική κληρονομιά...
«Η προσφορά των Ηπειρωτών - ευεργετών είναι μοναδική», τονίζει σε γραπτή δήλωσή του ο Πρόεδρος της ΠΣΕ Μ. Κιάμος και σημειώνει: «Είναι αδύνατο να φανταστούμε την Αθήνα χωρίς το Ζάππειο και την Ακαδημία, το Καλλιμάρμαρο και το Αστεροσκοπείο, τη Σχολή Ευελπίδων και το Μέγαρο Μελά, την Εθνική Τράπεζα και το Μετσόβιο Πολυτεχνείο, το Αρσάκειο, το Αρχαιολογικό Μουσείο και τόσα άλλα.
»Τα εθνικά αυτά ευεργετήματα έχουν πάρει πανελλήνιο χαρακτήρα και αποτυπώνουν την εθνική ηπειρώτικη ψυχή, αφού εκτός των άλλων διδάσκουν αξίες και ιδανικά και στην ουσία νοηματοδοτούν την ανυπέρβλητη εθνική λαμπρότητα. Είναι στοιχεία της εθνικής μας κληρονομιάς και γι’ αυτό ανήκουν σ’ όλους τους Έλληνες, δεν εντάσσονται, «στα υπό εκμετάλλευση» και, φυσικά, δεν είναι δυνατόν να τα διαχειριστούν ιδιωτικά συμφέροντα».

Θεματοφύλακας του πολιτισμού
Και με έμφαση υπογραμμίζει ο κ. Κιάμος: «η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδας, η κορυφαία οργάνωση των απόδημων Ηπειρωτών που αριθμεί στις τάξεις της πάνω από τετρακόσια Σωματεία Ηπειρωτών, είναι ο θεματοφύλακας της Ηπειρώτικης παράδοσης και του Ηπειρώτικου πολιτισμού. Αυτόν τον πολιτισμό στον οποίο συμπεριλαμβάνονται και τα εθνικά ευεργετήματα υπηρετεί και προασπίζει και θα αγωνιστεί, όπως έκανε και παλιότερα, για την αποτροπή τυχόν μετατροπής τους σε «εμπορικά προϊόντα» και ως εκ τούτου της διαχείρισής τους από ιδιωτικά συμφέροντα».