Δίνουμε αγώνα υπέρ της προσπάθειας και κατά της τύχης και της ισοπέδωσης

on .

PARELASH

• «Καυστική» ήταν η απάντηση της Υπουργού Παιδείας Νίκης Κεραμέως στον Τομέα Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ, σε όσα είχε αναφέρει για την κατάργηση της διάταξης για κλήρωση για τους σημαιοφόρους στα σχολεία. Μάλιστα οι Νίκος Φίλης και Μερόπη Τζούφη επανήλθαν και χθες ζητώντας να αποσυρθεί η διάταξη αυτή, επικαλούμενοι απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας που έκρινε συνταγματική την κλήρωση.
Η Υπουργός μιλώντας χθες στη Βουλή ξεκαθάρισε πλήρως το τοπίο:
«Επιδιώκουμε- είπε- να μεταδώσουμε προς πάσα κατεύθυνση ένα κεντρικό μήνυμα της Κυβερνητικής πολιτικής μας: ότι προκρίνεται η προσπάθεια έναντι της τύχης, ότι αξίζει να επιδιώκουν οι μαθητές μας να βελτιώνονται αντί να εύχονται να κληρωθούν. Εφεξής η επιλογή τους θα γίνεται με κριτήριο την επίδοσή τους κατά την Ε΄ τάξη του δημοτικού σχολείου και με βάση τον γενικό μέσο όρο βαθμολογίας τους. Πρόκειται για κίνηση πρωτίστως συμβολισμού, με σκοπό την επιβράβευση της προσπάθειας των μαθητών και η παροχή κινήτρου για τη βελτίωση των επιδόσεών τους».
Για την απόφαση του ΣτΕ
«Δεν μπορώ- είπε η Υπουργός- να μην αναφερθώ στην περίφημη απόφαση του ΣτΕ την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ χαρακτηρίζει «κόλαφο» για τη ΝΔ. Κόλαφο γιατί; Γιατί κρίνει ότι η επιλογή σημαιοφόρων βάσει της επίδοσης είναι αντισυνταγματική; ΟΧΙ. Γιατί κρίνει ότι η Βουλή δεν μπορεί ελεύθερα να ορίσει τα κριτήρια επιλογής των σημαιοφόρων; ΟΧΙ. Κόλαφος γιατί λοιπόν; Επειδή δεν βρήκε αντισυνταγματική την επιλογή βάσει κλήρωσης. Εμείς δεν ισχυριστήκαμε ότι η ρύθμιση του ΣΥΡΙΖΑ ήταν αντισυνταγματική. Εκφράσαμε την ιδεολογική αντίθεση σε αυτήν, και προχωρούμε σε διαφορετική ρύθμιση για την επιλογή σημαιοφόρων βάσει επίδοσης».