Πάει για διατηρητέο το κτίριο του πρ. Οικοτροφείου Θηλέων

on .

 OIKOTROFEIO THLEON LOFOS BELISSARIOY

• Aπό τα πιο επιβλητικά σε μέγεθος οικοδομήματα της πόλης, το κτίριο της Μονάδας Προστασίας Παιδιού Ιωαννίνων στον λόφο Βελισαρίου, το οποίο υπήρξε στο παρελθόν Οικοτροφείο Θηλέων, θέτει υποψηφιότητα για να χαρακτηριστεί διατηρητέο μνημείο και να αποκατασταθεί, αξιοποιούμενο περαιτέρω προς όφελος της πόλης.
Τη διαδικασία έχει εκκινήσει η Διοίκηση του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Ηπείρου και ήδη το πρώτο βήμα έγινε με την Υπηρεσία Νεοτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Ηπείρου, Βορείου Ιονίου και Δυτικής Μακεδονίας να ετοιμάζει τον σχετικό φάκελο κάνοντας θετική εισήγηση στο Υπουργείο Πολιτισμού για το αίτημα.

Στόχος η αποκατάσταση
Στις αρχές του περασμένου Ιουλίου η Διοίκηση του ΚΚΠΠΗ είχε στείλει αίτημα προς την Υπηρεσία Νεοτέρων Μνημείων για το κτίριο που στεγάζει σήμερα τη Μονάδα Προστασίας Παιδιού Ιωαννίνων. Καθ΄ όλη την διάρκεια του καλοκαιριού το εξειδικευμένο προσωπικό της Υπηρεσίας κατέγραψε όλα τα απαιτούμενα και ολοκλήρωσε τον σχετικό φάκελο, ενώ εισηγήθηκε θετικά προς το υπουργείο Πολιτισμού.
Όπως αναφέρει το Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας, «στόχος μας είναι η αποκατάσταση του κτιρίου συμπεριλαμβανομένου και του περιβάλλοντα χώρου, σεβόμενοι τον χαρακτήρα του, την ιστορία του και αξιοποιώντας το για υπηρεσίες του Κέντρου αλλά και για την δημιουργία χώρων διά δράσης για όλη την πόλη των Ιωαννίνων. Αξιοποιώντας τα πολλά διαθέσιμα τετραγωνικά, εκτιμούμε ότι μπορούν να δημιουργηθούν ενδεικτικά χώροι για πολιτιστικά δρώμενα, μικροί συνεδριακοί και εκθεσιακοί χώροι, περιπατητικές διαδρομές, ήπιες αθλητικές δραστηριότητες, αλσύλλιο αναψυχής, συνθέτοντας έτσι ένα ολοκληρωμένο χώρο αλληλεπίδρασης του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας με την πόλη μας».
Η Διοίκηση του ΚΚΠΠΗ εκφράζει την πεποίθηση ότι «και το υπουργείο Πολιτισμού θα λάβει την σχετική απόφαση χαρακτηρισμού του κτιρίου ως διατηρητέου μνημείου, δίνοντάς μας την δυνατότητα να περάσουμε άμεσα και στην φάση υλοποίησης των ανωτέρω σκοπών».

Μακρά διαδρομή
Έχει μακρά διαδρομή μέσα στο χρόνο το εντυπωσιακό κτίριο του πρ. Οικοτροφείου Θηλέων στον λόφο Βελισαρίου. Ανεγέρθηκε στα τέλη του 19ου αιώνα με σκοπό να στεγάσει μονάδες του Οθωμανικού στρατού, με τον σχεδιασμό του να αποδίδεται στον περίφημο αρχιτέκτονα Περικλή Μελίρρυτο. Από το 1927 που ολοκληρώθηκε η κατασκευή του χρησιμοποιήθηκε ως οικοτροφείο – ορφανοτροφείο θηλέων
Όπως αναφέρει η ιστοσελίδα «Typos – i», το φθινόπωρο του 1940, τα παιδιά του ορφανοτροφείου μεταφέρθηκαν στην Αθήνα, καθώς οι Γερμανοί είχαν επιτάξει το κτίριο, το οποίο μετατράπηκε σε στρατιωτικό νοσοκομείο. Λειτούργησε ξανά ως ορφανοτροφείο το 1944 φιλοξενώντας παιδιά του πολέμου και του εμφυλίου που ακολούθησε. Από τη δεκαετία του ΄70 μετατράπηκε σε Κέντρο Παιδικής Μέριμνας και έτσι λειτουργεί μέχρι σήμερα.
ΚΩΣΤΑΣ ΑΓΟΡΗΣ