Η καρδιά των Βλάχων χτύπησε για δύο ημέρες στο Ζάππειο

on .

 

BLAXOI ZAPPEIO

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η 8η Συνδιάσκεψη της Παγκόσμιας Βλαχικής Αμφικτιονίας η οποία πραγματοποιήθηκε επί διήμερο στο αίθριο του Ζαππείου Μεγάρου, δωρεά του Ηπειρώτη Βλαχόφωνου Ευαγγέλη Ζάππα προς το Ελληνικό Έθνος.
Από πλευράς Επισήμων προσκεκλημένων παραβρέθηκαν και απηύθυναν χαιρετισμό ο Γενικός Γραμματέας Αποδήμου Ελληνισμού Γιάννης Χρυσουλάκης, ως εκπρόσωπος του Πρωθυπουργού και του Υφυπουργού Εξωτερικών, ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας, ο Αρχιμανδρίτης Ευσέβιος, εκπρόσωπος του Αρχιεπισκόπου Αθηνών, η Μαρία Κεφαλά, βουλευτής Ν.Δ. Νομού Ιωαννίνων, η Στέλλα Μπίζιου, Βουλευτής Ν.Δ. Νομού Λαρίσης, ο Δήμαρχος Βορείων Τζουμέρκων Γιάννης Σεντελές κ.α..
Η Συνεδρίαση το Σάββατο ξεκίνησε με έναν σύντομο χαιρετισμό του Προέδρου της Παγκόσμιας Βλαχικής Αμφικτιονίας και Π.Ο.Π.Σ.Β. Μιχάλη Μαγειρία και συνεχίστηκε με τους χαιρετισμούς των εκπροσώπων των Συλλόγων του Εξωτερικού.
Στο επίσημο πρόγραμμα ομιλιών ο κ. Μαγειρίας ανέπτυξε το θέμα «Παγκόσμια Βλαχική Αμφικτιονία, το παρόν και το μέλλον στον 21ο αιώνα» και έδειξε σε οθόνη προβολής εικόνες από τις προηγούμενες 7 Συνδιασκέψεις. Η κ. Ματούλα Τομαρά-Σιδέρη, Καθηγήτρια ιστορικής δημογραφίας, διασποράς και ευεργετισμού στο Πάντειο Πανεπιστήμιο στην ομιλία της με θέμα «Η συμβολή των Βλάχων Ευεργετών στην ανάπτυξη της Ελλάδος» μίλησε για την προσφορά των Βλάχων ευεργετών στην Πατρίδα μας. Τέλος, ο κ. Άγγελος Συρίγος, Καθηγητής Διεθνούς Δικαίου και Εξωτερικής Πολιτικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο (και Βουλευτής Α’ Αθηνών Ν.Δ.) στην ομιλία του με θέμα «Το ανήκειν στο Ελληνικό Έθνος και η γλωσσική ιδιαιτερότητα των Βλάχων» με γλαφυρό τρόπο μίλησε για τους Βλάχους, την ιστορική τους πραγματικότητα, την προπαγάνδα που ακόμα και σήμερα υπάρχει, και κυρίως το δικαίωμά τους στον αυτοπροσδιορισμό και την αδιαμφισβήτητη ελληνική τους συνείδηση η οποία αποδεικνύεται περίτρανα από τα έργα των Εθνικών Ευεργετών.
Παράλληλα στον χώρο του Ζαππείου λειτουργούσε και τις δύο ημέρες η Έκθεση «Από την ζωή των Βλάχων στα 1900» βασισμένη στο έργο του αείμνηστου Αστέριου Κουκούδη προσφορά του Ιδρύματος Αβέρωφ η οποία εντυπωσίασε όλους.
Η δεύτερη ημέρα της Συνδιάσκεψης ήταν αφιερωμένη στα ήθη, έθιμα, χορούς και μουσικά ακούσματα των Βλάχων και ιδιαίτερα του Γάμου. Οι εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν με γενικό χορό των χορευτών και του κοινού που τις παρακολούθησε.