Ανίερη πράξη η αλλαγή ονομασίας του Ζαππείου!

on .

ZAPPEIO

• Για «ανίερη πράξη αλλαγής της ονομασίας του Μεγάρου των Βορειοηπειρωτών Εθνικών Ευεργετών Ευάγγελου και Κωνσταντίνου Ζάππα από Ζάππειον σε Ολύμπιον» κάνουν λόγο σε κοινή τους ανακοίνωση τέσσερις φορείς και συγκεκριμένα, το ΄Ιδρυμα Βορειοηπειρωτικών Μελετών, ο Σύνδεσμος Αποφοίτων Ζωσιμαίας Σχολής «Οι Ζωσιμάδες», η Εταιρία Λογοτεχνών και Συγγραφέων Ηπείρου και η Ένωση Πολιτών Ιωαννίνων.
«Προφανώς η επιδίωξη αλλαγής του ονόματος και των σκοπών που ορίζουν οι διαθέτες είναι η παράδοση του Κληροδοτήματος σε ιδιώτες. Επισημαίνουμε με ιδιαίτερη έμφαση ότι ο προσωπικός μόχθος και οι θυσίες μιας ολόκληρης ζωής των Εθνικών Ευεργετών μας δεν προσφέρονται για εκμετάλλευση από επιτήδειους», τονίζουν οι τέσσερις φορείς, που επισημαίνουν πώς η επιδιωκόμενη αλλαγή του ονόματος του Ζάππειου Μεγάρου, γίνεται με επίκληση όρων των διαθηκών, που όμως δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα. «Ο Ευάγγελος Ζάππας -συνεχίζουν- με τη διαθήκη του ορίζει Επιτροπή την οποία αρχικά ονομάζει Επιτροπή Ολυμπίων ή Κληροδοτημάτων, στη συνέχεια δε ορίζει ότι «την Επιτροπή ταύτης θέλω την οναμάσει Επιτροπής των Κληροδοτημάτων με σκοπό να τελώνται κατά τετραετία διαγωνισμοί υπό την επωνυμίας Ολύμπια». Ο Κων. Ζάππας στη συνέχεια ορίζει επιτροπή την οποία ονομάζει Ζάππειον».

Από το 1869 η ονομασία!
Οι σύλλογοι προσθέτουν επίσης, πως η Βουλή των Ελλήνων το 1869 ψήφισε ομόφωνα νόμο αποδεχόμενη τη δωρεά τους, τους οποίους κατατάσσει ευγνωμόνως στους Εθνικούς Ευεργέτες. Στον νόμο ρητά ορίζεται ότι: «Η ανέγερσις του καταστήματος όπερ κληθήσεται Ζάππειον γεννήσεται κατά τας διατάξεις της διαθήκης του αειμνήστου ιδρυτού των Ολυμπίων Ευάγγελου Ζάππα, δαπάνη του εκτελεστού αυτής Κωνσταντίνου Ζάππα».
Συμπερασματικά τονίζουν πως η Βουλή τίμησε τους δύο Εθνικούς Ευεργέτες και ονόμασε το μέγαρο που κτίστηκε με δαπάνες τους Ζάππειο, ενώ η λέξη «Ολύμπια» που αναφέρεται στο νόμο και στις διαθήκες έχει σχέση με τις εκθέσεις που γίνονται στο Ζάππειο.

Να συσταθεί «μέτωπο»
Ύστερα από όλα αυτά, οι τέσσερις φορείς, διαμαρτύρονται και καταγγέλλουν την επιχειρούμενη ανίερη αλλαγή του ονόματος του Ζαππείου Μεγάρου. Ζητούν από τον Πρόεδρο της Βουλής Κ. Τασούλα, τους συναρμόδιους υπουργούς, τους Ηπειρώτες βουλευτές, την Περιφέρεια, του Δήμους κ.α., να προβούν σε άμεσες και δυναμικές επεμβάσεις προκειμένου να αποτρέψουν το επιχειρούμενο ανοσιούργημα και τέλος από το Υπουργείο Οικονομικών να αναπροσαρμόσει τις διοικήσεις των δύο Επιτροπών του Ζαππείου Κληροδοτήματος και να διορίσει κατά πλειοψηφία μέλη που να προέρχονται από την Ήπειρο, ώστε να προστατεύεται η σωστή εκτέλεση των διαθηκών.
Καταλήγοντας αναφέρουν: «Δηλώνουμε προς κάθε κατεύθυνση ότι για μας τους Ηπειρώτες οι Εθνικοί Ευεργέτες και οι Μεγάλοι Δάσκαλοι του Γένους, που κατά πλειοψηφία προέρχονται από την Ήπειρο, αποτελούν ανεκτίμητο εθνικό κεφάλαιο, στο οποίο δυστυχώς το επίσημο Κράτος, δεν έχει επιδείξει το οφειλόμενο προς αυτούς ενδιαφέρον και συνεπώς δεν θα επιτρέψουμε σε οποιονδήποτε, να επιδιώκει την εξαφάνιση του ονόματος του δημιουργού από το δημιούργημά του- καρπό μόχθων και θυσιών μιας ολόκληρης ζωής- προσβάλλοντας, κατά βάναυσο τρόπο, τη μνήμη τους».

Ποιοι υπογράφουν
Την ανακοίνωση υπογράφουν οι Νίκος Υφαντής (για το Ίδρυμα Βορ/κών Ερευνών), Λευτέρης Ζώλας (για το Σύνδεσμο Αποφοίτων Ζωσιμαίας), Μιχάλης Αράπογλου (για την Εταιρία Λογοτεχνών) και Σπύρος Εργολάβος (για την Ένωση Πολιτών).