«Επέστρεψαν» στη Λάιστα για να καλλιεργήσουν… γίγαντες!

on .

LAISTA GIGANTES

• Γνωστή για τα βουνά, τα νερά και τη φύση της ήταν μέχρι πρόσφατα η γραφική Λάιστα Ζαγορίου. Τελευταία όμως η φήμη της εξαπλώνεται και για ένα αγροτικό προϊόν που μετατρέπεται σε «σήμα κατατεθέν» του χωριού και γενικότερα της περιοχής.
Πρόκειται για τα φασόλια γίγαντες, τα οποία καλλιεργεί εδώ και δύο χρόνια σε ένα μεγάλο κτήμα έξω από τη Λάιστα ένας πολύ γνωστός φωτογράφος! Πρόκειται για τον Τάκη Τζίμα, καθηγητή του ΤΕΙ Αττικής και διευθυντή του περιοδικού «Φωτογράφος», ο οποίος αποφάσισε να γίνει και… αγρότης!
Η δραστηριοποίηση όλης της οικογένειας στην ιδιαίτερη πατρίδα του κ. Τζίμα δεν έχει μόνο οικονομικό κίνητρο. Αυτό είναι μάλλον το λιγότερο… Βασικός στόχος είναι να αποτελέσει παράδειγμα για νέους ανθρώπους ώστε να ασχοληθούν και οι ίδιοι με την αγροτική παραγωγή αξιοποιώντας τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του τόπου τους!

Πάει σ’ όλη την Ελλάδα!
Ένα χωράφι τεσσάρων περίπου στρεμμάτων ήταν το πρώτο απόκτημα του Τάκη Τζίμα στη Λάιστα, στο οποίο αποφάσισε να φυτέψει γίγαντες και το αποτέλεσμα τον δικαίωσε. Το προϊόν, το οποίο καλλιεργείται σε υψόμετρο 1.100 μ. είναι εξαιρετικής ποιότητας. Συσκευάζεται στον τόπο παραγωγής και, κατόπιν παραγγελίας, αποστέλλεται μέσω κούριερ σ’ όλη την Ελλάδα.
Οι πρώτες δύο «φουρνιές» είχαν παραγωγή της τάξης των 700 - 800 κιλών και η ζήτηση είναι τόσο μεγάλη, που εξαντλούνται από νωρίς! Γεγονός που ενθαρρύνει την οικογένεια Τζίμα να επεκτείνει τη δραστηριότητά της. Πήρε λοιπόν κι άλλο κτήμα και η έκταση που θα καλλιεργεί στο εξής αγγίζει τα εννέα με δέκα στρέμματα.

Όλες οι υποδομές…
«Η Ήπειρος είναι η λιγότερο μολυσμένη περιοχή στην Ευρώπη, μία παρθένα περιοχή με μεγάλες δυνατότητες αξιοποίησης. Για μας κίνητρο να ασχοληθούμε με τα φασόλια ήταν το γεγονός ότι το συγκεκριμένο προϊόν είναι μεν άριστης ποιότητας στην περιοχή αλλά και δυσεύρετο», τονίζει στον «Π.Λ.» ο Τάκης Τζίμας.
Ωστόσο, ένα κτήμα από μόνο του δεν φτάνει. Απαιτείται τυποποίηση ώστε να διασφαλίσουν οι αρμόδιες ελεγκτικές υπηρεσίες ότι το προϊόν που παράγει κανείς συσκευάζεται κάτω από τις κατάλληλες συνθήκες. Χρειάστηκε λοιπόν η οικογένεια Τζίμα να κατασκευάσει συσκευαστήριο (φωτό) και στεγνωτήριο στο χωριό, με όλες τις απαιτούμενες προδιαγραφές, επενδύοντας ένα σημαντικό ποσό χρημάτων για τον σκοπό αυτόν.
«Ευτυχώς το προϊόν είναι πολύ καλό και δικαιολογείται η αυξημένη τιμή του, διαφορετικά, με τα έξοδα παραγωγής που υπάρχουν, θα ήταν καταδικασμένη η προσπάθειά μας», τονίζει χαρακτηριστικά ο Ζαγορίσιος φωτογράφος και αγρότης πλέον και προσθέτει: «Ειδικά οι Ζαγορίσιοι και οι ντόπιοι που ξέρουν τι θα πει ποιότητα, ενισχύουν την προσπάθεια που κάνουμε όπως και οι αρμόδιες υπηρεσίες».
Σπεύδει δε να τονίσει πως με την καλλιέργεια και της νέας έκτασης θα καλυφθεί η αυξημένη ζήτηση για γίγαντες Λάιστας, οι οποίοι από την ερχόμενη χρονιά θα έχουν και την πιστοποίηση του βιολογικού προϊόντος και ως τέτοιο θα εξακολουθήσουν να ταξιδεύουν μέσω κούριερ σε κάθε γωνιά της χώρας.

Κίνητρο και για άλλους!
Πέρα από το γεγονός ότι η οικογένεια Τζίμα σιγά – σιγά θα καταφέρει να κάνει απόσβεση στην επένδυσή της, κερδισμένη από την απόφασή της να δραστηριοποιηθεί στον αγροτικό τομέα είναι αναμφίβολα και η ίδια η Λάιστα. Όπως αναφέρει ο κ. Τζίμας, «δεν περιμένουμε να βγάλουμε κάτι παραπάνω απ’ τα έξοδά μας. Όμως μας ικανοποιεί αυτή η δραστηριότητα στο χωριό, μας δίνεται η αφορμή να ερχόμαστε τακτικά, ενώ έτσι θα κινητοποιηθούν και κάποιοι άλλοι εδώ να καλλιεργήσουν και οι ίδιοι, γιατί έχουν εξασφαλισμένη τη διάθεση των προϊόντων τους. Παράλληλα, ακούγεται γενικά η Λάιστα».
Αυτό το τελευταίο έχει αρχίσει να γίνεται ήδη! Η δραστηριότητα της οικογένειας Τζίμα στην ορεινή Λάιστα έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον αθηναϊκών Μέσων Ενημέρωσης που, βρίσκοντάς την πρωτότυπη και ενδιαφέρουσα, σπεύδουν να την καλύψουν με σχετικά ρεπορτάζ και αφιερώματα. Έτσι, η Λάιστα «ταξιδεύει» και μέσω του Τύπου σ’ όλη τη χώρα!
ΚΩΣΤΑΣ ΑΓΟΡΗΣ