Ξεκίνησαν οι εκδηλώσεις για την Επέτειο του ΟΧΙ

on .

 

KALPAKI STRATIOTHS

Aντίστροφα μετρούν πλέον οι ημέρες ως την εθνική Επέτειο της 28ης Οκτωβρίου, οι εκδηλώσεις για την οποία ξεκίνησαν ήδη από χθες στο Καλπάκι με τον αγώνα «2ος Δρόμος Νίκης» που διοργάνωσε ο Δήμος Πωγωνίου, στο πλαίσιο των φετινών «Καλπακίων».
Στις δύο διαδρομές του έτρεξαν δεκάδες δρομείς, με τον καιρό να στέκεται σύμμαχος της επιτυχημένης διοργάνωσης.
Εξάλλου, χθες έγινε στο Μνημείο Ιππικού του Μετσόβου η καθιερωμένη εκδήλωση μνήμης για τους ήρωες πεσόντες του ΄40, παρουσία του Υφυπουργού Εθνικής Άμυνας.

Στον Δήμο Πωγωνίου
Οι επετειακές εκδηλώσεις θα συνεχιστούν το ερχόμενο Σάββατο, 26 Οκτωβρίου, ώρα 18.15, στο Χάνι Δελβινακίου όπου θα γίνει επιμνημόσυνη δέηση και στη συνέχεια θα κατάθεση στεφάνων. Στις 19.00 θα ακολουθήσει εκδήλωση στο πνευματικό Κέντρο Δελβινακίου. Θα χαιρετίσουν ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης και ο Δήμαρχος Πωγωνίου Κώστας Καψάλης. Θα ακολουθήσει ιστορική ομιλία από τον συνταξιούχο εκπαιδευτικό Νικόλαο Θεοδοσίου και στις 19.30 θα γίνει προβολή ιστορικού ντοκιμαντέρ.
Την Κυριακή, 27 Οκτωβρίου, παραμονή της εθνικής Επετείου, θα γίνουν εκδηλώσεις στο μνημείο του Μαχητή με ώρα έναρξης τις 17.20 όπου θα τελεστεί επιμνημόσυνη δέηση. Θα ακολουθήσει προσκλητήριο νεκρών, κατάθεση στεφάνων και ερμηνεία επετειακών τραγουδιών του Έπους του ΄40 από τη Στρατιωτική Μουσική της 8ης Ταξιαρχίας.
Στις 18.00 θα καλωσορίσει τους επισκέπτες ο Δήμαρχος Πωγωνίου Κώστας Καψάλης, ενώ αμέσως μετά θα μιλήσει ο καθηγητής και τ. Πρύτανης του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών Κων/νος Γάτσιος με θέμα «Θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία». Στις 18.15 θα γίνει η καθιερωμένη αναπαράσταση της μάχης του Καλπακίου.
Ανήμερα της εθνικής Επετείου, τη Δευτέρα, 28 Οκτωβρίου και ώρα 08.00 θα τελεστεί Θεία Λειτουργία στη Μονή Σωσίνου. Θα ακολουθήσει στις 10.10 επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων. Θα χαιρετίσει ο Δήμαρχος Πωγωνίου και θα κάνει ιστορική ομιλία ο Διευθυντής του Γυμνασίου Παρακαλάμου Κων/νος Πατσούρας.
Η εκδήλωση θα λήξει με ποιήματα από τους μαθητές του Δημοτικού Σχολείου και του Γυμνασίου Παρακαλάμου.

Στα Γιάννενα
Ανήμερα της Επετείου της 28ης Οκτωβρίου το πρόγραμμα για την πόλη των Ιωαννίνων, περιλαμβάνει στις 07.30 εορταστικό πρωινό με τη Φιλαρμονική του Δήμου και την μπάντα της 8ης Μεραρχίας να παιανίζουν θούριους και εμβατήρια στους δρόμους. Στις 08.00 θα γίνει επίσημη έπαρση σημαίας στο Στρατηγείο της 8ης Μεραρχίας Πεζικού και στις 10.30 θα ακολουθήσει επίσημη Δοξολογία στον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Αθανασίου. Τον πανηγυρικό της ημέρας θα εκφωνήσει ο Νικ. Βράος, Διευθυντής του 8ου ΓΕΛ Ιωαννίνων.
Στις 11.15 θα τελεστεί επιμνημόσυνη δέηση στο Ηρώο Μπιζανομάχων και θα γίνει κατάθεση στεφάνων, ενώ οι εκδηλώσεις θα κορυφωθούν στις 12.00 με την καθιερωμένη παρέλαση μαθητών, τμημάτων ενόπλων δυνάμεων κ.α. στην Κεντρική Πλατεία.
Στις 13.00 θα δοθεί συναυλία με επετειακά τραγούδια του Έπους του ΄40 από τη μπάντα της 8ης Μεραρχίας μπροστά από το Διοικητήριο της Περιφέρειας Ηπείρου.

Εκδήλωση στο Μέτσοβο
Στο μεταξύ, τιμήθηκε χθες στο Μέτσοβο και η ημέρα μνήμης των πεσόντων στον πόλεμο του 1940. Την εκδήλωση διοργάνωσε ο Σύνδεσμος Αποστράτων Αξιωματικών Ιππικού – Τεθωρακισμένων στο Μνημείο Ιππικού του Μετσόβου.
Το «παρών» έδωσαν ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Αλκιβιάδης Στεφανής, ο οποίος κατέθεσε στεφάνι, ο Δήμαρχος Μετσόβου Κώστας Τζαφέας, ανώτατοι αξιωματικοί του στρατού, εκπρόσωποι του Συνδέσμου Αποστράτων, επισκέπτες και πολλοί Μετσοβίτες που κάθε χρόνο τιμούν τη μνήμη όσων θυσιάστηκαν για την ελευθερία της πατρίδας μας.