Η πρόληψη… ασπίδα για τον καρκίνο του μαστού!

on .

KARKINOS MASTOY ENHMEROSH 21 10 19

Δεν υπάρχει καλύτερη… ασπίδα για τον καρκίνο του μαστού από την έγκαιρη πρόληψη, η οποία μάλιστα ως διαδικασία είναι σχετικά εύκολη. Απαιτεί μόνο από πλευράς των γυναικών κάθε ηλικίας να εξετάζονται σε τακτική βάση, αφήνοντας στις άκρη φόβους και προκαταλήψεις.
Αυτό ήταν το βασικό μήνυμα που έστειλαν επί ένα διήμερο γιατροί και άλλοι επιστήμονες οι οποίοι έλαβαν μέρος στην εξαιρετικά χρήσιμη δράση ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού για τη νόσο που διοργάνωσε η εταιρία «Myrtaly Congress», στο πλαίσιο της εταιρικής κοινωνικής της ευθύνης.

Ενδιαφέρουσες ομιλίες
Γυναίκες, αλλά και άνδρες κάθε ηλικίας βρέθηκαν το περασμένο Σαββατοκύριακο στην Πλατεία Μαβίλη, όπου σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν ομιλίες από διακεκριμένους επιστήμονες, να μάθουν για την αυτοεξέταση μαστού και να λάβουν σχετικό ενημερωτικό υλικό.
Τον κύκλο της ενημέρωσης, άνοιξε το πρωί του Σαββάτου η Πρόεδρος της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας / Παράρτημα Ιωαννίνων, Ομότιμη Καθηγήτρια Παθολογικής Ανατομικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Νίκη Αγνάντη, η οποία στην ομιλία της σημείωσε ότι η πρώιμη διάγνωση αποτελεί και ίαση του καρκίνου του μαστού. Την κ. Αγνάντη προλόγισε ο Δήμαρχος Ιωαννίνων Μωυσής Ελισάφ, ο οποίος συνεχάρη τους διοργανωτές για την πρωτοβουλία (φωτό).
Ακολούθησαν οδηγίες αυτοεξέτασης μαστού, από τον πατέρα Μιχαήλ Χρυσέλη, γυναικολόγο - φαρμακοποιό, Επιμελητή Β' Γυναικολογίας Κέντρου Υγείας Ιωαννίνων. Όπως ανέφερε, σχεδόν οι μισές περιπτώσεις καρκίνου του μαστού ανακαλύπτονται από τις ίδιες τις γυναίκες με την αυτοεξέταση, ιδιαίτερα σε ηλικίες μικρότερες των 40 - 50 χρονών.
Τη σκυτάλη πήρε η Πρόεδρος του Συλλόγου Ασθενών με Νεοπλασία, Φίλων και Οικογενειών Β.Δ. Ελλάδας «Είμαστε Μαζί!» Αφροδίτη Κατσαράκη, η οποία «σύστησε» στο κοινό τον Σύλλογο που ιδρύθηκε προκειμένου να αποτελέσει, όπως λένε τα ίδια τα μέλη του, «την οργανωμένη φωνή των ογκολογικών ασθενών».
Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα ήταν η ομιλία του Καθηγητή Ιατρικής Γενετικής και Κλινικής Εμβρυολογίας και Κοσμήτορα της Σχολής Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Ιωάννη Γεωργίου για την κληρονομικότητα και τον καρκίνο. Όπως σημείωσε, μεταξύ άλλων, μέχρι το 2008, ήταν γνωστά πάνω από 50 σύνδρομα κληρονομικού καρκίνου. Από την άλλη, μύθους για τον καρκίνο του μαστού κατέρριψε σε μια εφ’ όλης της ύλης ομιλία ο Χειρουργός, Διευθυντής ΕΣΥ Χειρουργικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Βασίλειος Νούσιας.
Από τη μεριά της, στις ψυχολογικές επιπτώσεις και την αντιμετώπισή τους, αναφέρθηκε η Ψυχίατρος, Διευθύντρια ΕΣΥ του Νοσοκομείου «Χατζηκώστα» Λυγερή Ηλιοπούλου, παρουσιάζοντας σημαντικά στοιχεία, όπως ότι ένα μεγάλο ποσοστό γυναικών, περίπου το 25%, εμφανίζουν τα πρώτα δύο χρόνια από την διάγνωση του καρκίνου του μαστού κάποιο είδος συναισθηματικής διαταραχής του τύπου της κατάθλιψης. Στις περισσότερες φορές ωστόσο η διαταραχή αυτή είναι, όπως είπε, ήπια ή αυτοπεριοριζόμενη έτσι ώστε αρκετοί είναι εκείνοι που πιστεύουν ότι δεν υπάρχει λόγος να παραπέμπονται οι γυναίκες αυτές σε ψυχίατρο. Όμως, ένα 5% παρουσιάζει ενδείξεις σοβαρής ψυχιατρικής διαταραχής, κυρίως μείζονος κατάθλιψης που απαιτεί θεραπεία. Η πρώτη ημέρα ολοκληρώθηκε μουσικά με το συγκρότημα «Δε Luckies», το οποίο συμμετείχε εθελοντικά στην πρωτοβουλία.

Η δεύτερη ημέρα
Κατά την έναρξη της δεύτερης ημέρας, ο Καθηγητής Χειρουργικής του Τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Χαράλαμπος Χαρίσης, παρουσίασε έναν οδηγό επιβίωσης για τον καρκίνο του μαστού, αναλύοντας τις παραμέτρους της πρωτογενούς, της δευτερογενούς και της τριτογενούς πρόληψης.
«Δεν φοβάμαι τον καρκίνο» ήταν το μήνυμα που έστειλε η Καθηγήτρια Παθολογικής Ανατομίας, Πρόεδρος του Τμήματος Ιατρικής, του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Άννα Μπατιστάτου, η οποία τόνισε με έμφαση πως «υπάρχουν πάνω από 100 διαφορετικοί τύποι καρκίνου. Υπάρχουν πάρα πολλές θεραπείες. Κάθε ασθενής ανταποκρίνεται διαφορετικά στη θεραπεία. Επειδή ακούσαμε για κάποιον που είχε καρκίνο και δεν θεραπεύτηκε δε σημαίνει ότι συμβαίνει το ίδιο με κάθε άνθρωπο που έχει καρκίνο»!
Στην τελευταία, αλλά πολύ σημαντική «πινελιά» της πλαστικής αποκατάστασης μαστού, επικεντρώθηκε ο Πλαστικός Χειρουργός και Επιμελητής της Μονάδας Πλαστικής Επανορθωτικής Μικροχειρουργικής και Αισθητικής Χειρουργικής του Θεραπευτηρίου «Metropolitan», Γεώργιος Ε. Παπανικολάου. Όπως τόνισε, η αποκατάσταση του μαστού αποτελεί το τελευταίο βήμα που θα κάνει μια γυναίκα στην διαδρομή από την διάγνωση μέχρι την τελική θεραπεία, ενώ παίζει σημαντικό ρόλο στην ψυχολογία και τη θηλυκότητα.
Το διήμερο ολοκληρώθηκε με καλές πρακτικές διατροφής για ασθενείς με καρκίνο, από τη Διαιτολόγο – Διατροφολόγο Μαίρη Ναυρόζογλου.
Το «παρών» στις εργασίες της δεύτερης ημέρας έδωσε και η βουλευτής Ιωαννίνων της Ν.Δ. και γιατρός Μαρία Κεφάλα.