Με απένταξη κινδυνεύει η ανακατασκευή της Νιάρχου εάν τώρα υπάρξουν αλλαγές

on .

LEOFOROS NIARXOY

• Η κατασκευή της οδού Νιάρχου (με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ) επανέρχεται για μια ακόμη φορά στο προσκήνιο κι ενώ έχει υπογραφεί η σύμβαση κι έχει εγκατασταθεί ο ανάδοχος. Ο επικεφαλής της περιφερειακής παράταξης «Κοινό των Ηπειρωτών» Γιώργος Ζάψας με χθεσινή επιστολή του προς τον Περιφερειάρχη Ηπείρου Αλ. Καχριμάνη ζητά κάποιες βελτιώσεις, οι οποίες θα ελαχιστοποιήσουν, όπως αναφέρει, τις επιπτώσεις του έργου.
Έτσι προτείνει στον Περιφερειάρχη να μελετήσει και να προχωρήσει στην κατασκευή κόμβου στο JUMBO, όπως και στην πρόβλεψη κάθετης σύνδεσης με την είσοδο της πόλης, της υπό κατασκευή οδού Σταύρου Νιάρχου, στο ύψος του κόμβου στο «Γιαννιώτικο Σαλόνι».
Σε δεύτερο χρόνο να μελετηθεί και η κάθετη σύνδεση με την είσοδο της πόλης στον κόμβο της Ανατολής (3ο χλμ. της εθν. Οδού) που σήμερα είναι επικίνδυνος και εκτός προδιαγραφών.

Η απάντηση Καχριμάνη
Άμεση ήταν η απάντηση του Περιφερειάρχη Αλ. Καχριμάνη στην επιστολή Ζάψα, απορρίπτοντας ουσιαστικά οποιαδήποτε αλλαγή της μελέτης.
Όπως αναφέρει για ένα έργο για το οποίο έχει υπογραφεί η σύμβαση κατασκευής- και ειδικά μάλιστα όταν αυτό έχει ενταχθεί σε Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα (Ε.Π. Ήπειρος 2014-2020) είναι αδύνατη η τροποποίηση του φυσικού του αντικειμένου, εφόσον δεν συντρέχουν ειδικές συνθήκες ή λόγοι ανωτέρας βίας.
Παράλληλα κάνει γνωστό ότι η επαναφορά ζητημάτων αλλαγής της μελέτης ως προς την προσθήκη νέου κόμβου θα προκαλούσε περαιτέρω καθυστέρηση και πιθανότατα στην απένταξη του έργου από το Ε.Π. «Ήπειρος 2014-2020».
Και σημειώνει ότι μια τέτοια εξέλιξη ουσιαστικά θα οδηγούσε και σε οριστική ματαίωσή του, καθώς δύσκολα θα βρεθούν τα ανάλογα χρήματα στην επόμενη Προγραμματική Περίοδο.
Όσον αφορά τα άλλα δύο ζητήματα που έθεσε ο Γ. Ζάψας, ο Περιφερειάρχης ξεκαθαρίζει:
-- Η κάθετη σύνδεση της Στ. Νιάρχου με το Γιαννιώτικο Σαλόνι και περιβαλλοντικά και οικονομοτεχνικά είναι ένα αχρείαστο προς το παρόν έργο, καθώς η κύρια σύνδεση απέχει μερικές εκατοντάδες μέτρα.
- Η υπάρχουσα σύνδεση με τον κόμβο Ανατολής έχει κατασκευαστεί με τις ισχύουσες προδιαγραφέςκατά την κατασκευή του έργου, έχει συγκεκριμένα όρια ταχύτητας και οι όποιες βελτιώσεις απαιτούνται θα δρομολογηθούν με την ολοκλήρωση της οδού Στ. Νιάρχου, όταν και θα υπάρχει αποκρυσταλλωμένη πλέον άποψη για το κυκλοφοριακό της ευρύτερης περιοχής.