Η «καρδιά της Ηπείρου» χτύπησε στην Αθήνα για το Ζάππειο!

on .

PSE GIA ZAPPEIO 24 10 19

• Ενωμένοι σαν μια γροθιά είναι οι Ηπειρώτες, μπροστά στο ενδεχόμενο ν’ αλλάξει το ιδιοκτησιακό καθεστώς του Ζαππείου Μεγάρου και εμφανίζονται αποφασισμένοι να προστατέψουν με κάθε τρόπο το Κληροδότημα που άφησε ο Ηπειρώτης Ευαγγέλης Ζάππας στο ελληνικό Δημόσιο. Εξάλλου τις τελευταίες μέρες ψηφίσματα και διαμαρτυρίες βλέπουν το φως της δημοσιότητας, αυξάνοντας τις φωνές που αντιτίθενται σε οποιοδήποτε ενδεχόμενο ιδιωτικοποίησης.
Η «καρδιά» της Ηπείρου το βράδυ της Τετάρτης, χτύπησε δυνατά στο Γενικό Συμβούλιο της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδας που έλαβε χώρα στην Αθήνα και στο οποίο έδωσαν το «παρών» βουλευτές, εκπρόσωποι της Περιφέρειας, δήμαρχοι, φορείς και απλοί πολίτες.
Κατά την διάρκεια του Συμβουλίου αποφασίστηκε η σύγκληση επιστημονικής ημερίδας για την εξέταση του νομικού πλαισίου λειτουργίας των Κληροδοτημάτων, ενώ ζητήθηκε να καταργηθεί ο ισχύων νόμος για τα Κληροδοτήματα, τονίζοντας ότι οι νόμοι που διέπουν τη λειτουργία τους πρέπει να διασφαλίζουν το δημόσιο συμφέρον και να αποκλείουν κάθε επιχειρηματική δράση άμεση ή έμμεση.
«Τα εθνικά κληροδοτήματα είναι στοιχεία της εθνικής μας κληρονομιάς και γι’ αυτό ανήκουν σ’ όλους τους Έλληνες, δεν εντάσσονται, «στα υπό εκμετάλλευση» και, φυσικά, δεν είναι δυνατόν να τα διαχειριστούν ιδιωτικά συμφέροντα», ήταν το μήνυμα της προχθεσινής σύσκεψη στην Αθήνα, στην οποία μεταξύ άλλων, συμμετείχαν οι βουλευτές Στ. Καλογιάννης, Μαρία Κεφάλα, Γ. Αμυράς, Βασ. Γιόγιακας, Χρ. Γκόκας, Γ. Στύλιος, ο πρ. Υπουργός Γιάννης Μπαλάφας, ο πρ. Υπουργός Αντ. Φούσας, ο Αντιπεριφερειάρχης Β. Ψαθάς, ο Αντιδήμαρχος Ιωαννίνων Βασ. Βάββας, ο Δήμαρχος Πωγωνίου Κ. Καψάλης, ο Δήμαρχος Β. Τζουμέρκων Γιάννης Σεντελές, ο Δήμαρχος Ηγουμενίτσας Γιάννης Λώλος κ.α., ενώ γραπτό μήνυμα απέστειλε ο Πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας, ο οποίος απουσίαζε στο εξωτερικό.

Ο Πρόεδρος της ΠΣΕ
Ο Πρόεδρος της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Μάκης Κιάμος κατά την ομιλία του, τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι «η προσφορά των Ηπειρωτών - ευεργετών είναι μοναδική. Είναι αδύνατο να φανταστεί κάθε Έλληνας, την Αθήνα χωρίς το Ζάππειο και την Ακαδημία, το Καλλιμάρμαρο και το Αστεροσκοπείο, τη Σχολή Ευελπίδων και το Μέγαρο Μελά, την Εθνική Τράπεζα και το Μετσόβιο Πολυτεχνείο, το Αρσάκειο, το Αρχαιολογικό Μουσείο και τόσα άλλα. Τα εθνικά αυτά ευεργετήματα έχουν πάρει πανελλήνιο χαρακτήρα και αποτυπώνουν το μεγαλείο της εθνικής ηπειρώτικης ψυχής, αφού εκτός των άλλων, διδάσκουν αξίες και ιδανικά και στην ουσία νοηματοδοτούν την ανυπέρβλητη εθνική λαμπρότητα».
Και σε άλλο σημείο πρόσθεσε με νόημα: «Το Ζάππειο είναι πανεθνικό δημιούργημα. Δεν πωλείται, δεν ιδιωτικοποιείται και δεν αλώνεται. Το υπερασπίζει καταρχάς το ελληνικό πολιτιστικό μεγαλείο και ο αδούλωτος, υπερήφανος και φυσικά άκαμπτος Ηπειρωτισμός. Ας το καταλάβουν…».