Στη Βουλή φέρνει ο Γ. Αμυράς το παλιό Οικοτροφείο Θηλέων

on .

OIKOTROFEIO THLEON

• Στην κρίση της Υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη έχει εναποτεθεί το μέλλον του επιβλητικού κτιρίου του πρώην Οικοτροφείου Θηλέων Ιωαννίνων, το οποίο έχει ζητηθεί να χαρακτηριστεί ως διατηρητέο μνημείο προκειμένου να αναδειχθεί και να αξιοποιηθεί περαιτέρω προς όφελος της πόλης.
Η σχετική προσπάθεια έχει ξεκινήσει με πρωτοβουλία του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Ηπείρου, καθώς στο κτίριο στεγάζεται η Μονάδα Προστασίας Παιδιού και ήδη έχει λάβει τη θετική εισήγηση της αρμόδιας Υπηρεσίας Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων. Το θέμα φέρνει τώρα στη Βουλή με ερώτησή του και ο βουλευτής Ιωαννίνων της Ν.Δ. Γιώργος Αμυράς.

Ιστορικό κτίριο
Στα τέλη του 19ου αιώνα ανεγέρθηκε, με τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό του Περικλή Μελίρρυτου, το εντυπωσιακό κτίριο το οποίο δεσπόζει στον λόφο Βελισσαρίου με σκοπό να λειτουργήσει ως σχολή εκπαίδευσης Οθωμανών υπαξιωματικών. Τελικά, στα 1922 περίπου άρχισε να λειτουργεί ως Οικοτροφείο Θηλέων. Το εντυπωσιακότερο χαρακτηριστικό στοιχείο του οικοδομήματος με δείγματα νεοκλασικισμού, είναι η τριπλή μαρμάρινη αψιδωτή κύρια είσοδός του.
Το κτίριο, όπως αναφέρει ο Γιώργος Αμυράς στην ερώτησή του προς την Υπουργό Πολιτισμού, έως σήμερα εξακολουθεί να έχει την ίδια αποστολή και να φιλοξενεί απροστάτευτα κορίτσια.
Σύμφωνα με τον βουλευτή, η ανάγκη συντήρησης του ιστορικού κτιρίου οδήγησε τους αρμόδιους φορείς στη σκέψη για απόδοση μιας πιο δυναμικής πολιτιστικής ταυτότητας στο κτίριο. Την πρωτοβουλία πήρε το Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Ηπείρου και κατέθεσε μια ολοκληρωμένη πρόταση. Τα πολλά διαθέσιμα τετραγωνικά του κτιρίου που δεν χρησιμοποιούνται από τη δομή, καθώς και του περιβάλλοντα χώρου δίνουν τη δυνατότητα ανάπτυξης δραστηριοτήτων όπως συνέδρια, εκθεσιακοί χώροι, πολιτιστικά δρώμενα, ήπιες αθλητικές δραστηριότητες, έως και αλσύλλιο αναψυχής, συνθέτοντας έτσι έναν ολοκληρωμένο διαδραστικό χώρο.

Τι θα κάνει η Υπουργός!
Συνεχίζοντας ο Γιώργος Αμυράς τονίζει πως με σεβασμό στο χαρακτήρα του κτιρίου, η Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Ηπείρου, Βορείου Ιονίου και Δυτικής Μακεδονίας, κατέγραψε όλα τα απαιτούμενα στοιχεία για την ολοκλήρωση του φακέλου με θετική εισήγηση προς το υπουργείο Πολιτισμού για τον χαρακτηρισμό του κτιρίου ως διατηρητέου μνημείου.
Επισημαίνει δε, ότι η συγκεκριμένη δομή θα συνεχίσει να επιτελεί την αποστολή της για κοινωνική φροντίδα, περίθαλψη και εν γένει μέριμνα ανηλίκων τυπικής ανάπτυξης από 6 έως 18 ετών, που στερούνται παντελώς της οικογένειάς τους ή που η φυσική οικογένεια αδυνατεί να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της προς αυτά είτε προσωρινά είτε μόνιμα, μέχρι και της προσαρμογής αυτών σε περιβάλλον που εγγυάται την καλύτερη δυνατή ανάπτυξή τους.
Καταλήγοντας λοιπόν ο βουλευτής ρωτάει την Υπουργό αν προτίθεται να προχωρήσει στο χαρακτηρισμό του κτιρίου του Οικοτροφείου Θηλέων Ιωαννίνων ως διατηρητέου μνημείου «ώστε να διαφυλαχθεί, αναδειχθεί και αξιοποιηθεί η πολιτιστική μας κληρονομιά προς όφελος της κοινωνίας», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά.
ΚΩΣΤΑΣ ΑΓΟΡΗΣ