Νέες ψηφιακές υπηρεσίες από τη Ζωσιμαία Βιβλιοθήκη

on .

 

ZOSIMAIA BIBLIOTHKHΝέες ψηφιακές υπηρεσίες θέτει σε λειτουργία η Ζωσιμαία Βιβλιοθήκη. Οι χρήστες της ήταν έως σήμερα εξοικειωμένοι με τον κατάλογο και τις Λειτουργίες της Βιβλιοθήκης, όπως αυτά εμφανιζόταν μέσω του αυτοματοποιημένου βιβλιοθηκονομικού προγράμματος ΑΒΕΚΤ 5.6 και μέσω της ιστοσελίδας της Ζωσιμαίας και της σελίδας ΑΡΓΩ του ΕΚΤ (server Z3950).
Πλέον, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση (την υπογράφει η Προϊσταμένη Διεύθυνσης Δρ. Βαΐα Οικονομίδου), το γνωστό σύστημα αυτοματοποίησης και οργάνωσης βιβλιοθηκών του ΕΚΤ μετεξελίσσεται σε ένα σύγχρονο σύστημα οργάνωσης και διάθεσης περιεχομένου, το openABEKT στην Πλατφόρμα Παροχής Υπηρεσιών Κατάθεσης, Διαχείρισης και Διάθεσης Ανοικτών Δεδομένων & Ψηφιακού Περιεχομένου του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης, της Επιστημονικής δηλαδή, Υποδομής Εθνικής Χρήσης, του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης.
Πρόκειται για ένα βελτιωμένο μοντέλο, όπου οι υπηρεσίες είναι προσβάσιμες διαδικτυακά και απομακρυσμένα, ένα μοντέλο παροχής λογισμικού με το οποίο λογισμικό και δεδομένα φιλοξενούνται στο «νέφος», το γνωστό πλέον περιβάλλον cloud (https://www.openabekt.gr/ ). Όλες αυτές οι Υπηρεσίες γίνονται προσβάσιμες από οποιονδήποτε Η/Υ μέσω της σελίδας https://zosimaialib.openabekt.gr/.
Εικονική Πραγματικότητα
Στο μεταξύ, η Ζωσιμαία Βιβλιοθήκη, προχωρά σε δράσεις που βοηθούν στο να μοιραστεί, να προσφέρει και να μεταλαμπαδεύσει όλη τη γνώση που υπάρχει στα Αποθετήρια και στις Συλλογές της με έναν σύγχρονο και εύπεπτο τρόπο νέων προϊόντων και υπηρεσιών που προσφέρουν οι νέες τεχνολογίες.
Στο πλαίσιο αυτό, με δική της πρωτοβουλία και χρηματοδότηση φρόντισε για την προμήθεια «έξυπνων γυαλιών» και τη δημιουργία ειδικού προγράμματος «επαυξημένης πραγματικότητας» μέσω του οποίου ο επισκέπτης κάθε ηλικίας μπορεί να περιηγηθεί σε όλους τους χώρους του σημερινού κτηρίου της Βιβλιοθήκης, ακόμη και των Κλειστών Συλλογών, με ενημέρωση, περιγραφές αντικειμένων, υπηρεσιών, προσώπων κλπ.
Η νέα αυτή υπηρεσία είναι διαθέσιμη κατόπιν ζήτησης στο Κεντρικό Αναγνωστήριο της Ζωσιμαίας και θα διακινηθεί στα σχολεία της πόλης και της Περιφέρειας Ηπείρου, μέσω της Κινητής Βιβλιοθήκης.
Στο άμεσο μέλλον έχουν ήδη δρομολογηθεί δύο ακόμη εφαρμογές Εικονικής Πραγματικότητας, με σκοπό τη διατήρηση-διάσωση της πληροφορίας, διατήρηση και ενίσχυση της συλλογικής μνήμης, την ανάδειξη του Πολιτισμού, την παραγωγικότητα, την παροχή νέων προϊόντων και υπηρεσιών στους χρήστες της Ζωσιμαίας και στο κοινό.