Η Ε.Ε. να επιβάλλει γνήσια απογραφή στην Αλβανία

on .

KEFALOGIANNHS MANOLHS EYROBOYLH

• Η απογραφή που έχει προγραμματιστεί να γίνει στην Αλβανία τον επόμενο χρόνο, αρχίζει να απασχολεί έντονα την Ελληνική Εθνική Μειονότητα, με τα μέλη της στη συντριπτική τους πλειοψηφία να απόσχουν καθώς θεωρούσαν ότι δεν διασφαλιζόταν ο εθνικός αυτοπροσδιορισμός τους.
Το ζήτημα εθίγη στην πρόσφατη συνάντηση που είχαν οι πρωθυπουργοί των δύο χωρών Κ. Μητσοτάκης και Έντι Ράμα στην Αθήνα, όμως αυτό τίθεται και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με ερώτηση που κατέθεσε ο ευρωβουλευτής της Ν.Δ. Μανώλης Κεφαλογιάννης, ο οποίος είναι και Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Σταθεροποίησης και Σύνδεσης Ε.Ε. και Αλβανίας.
Ο κ. Κεφαλογιάννης, αφού υπογραμμίζει πως η Ελλάδα στηρίζει την ευρωπαϊκή προοπτική της Αλβανίας, υπενθυμίζει ότι η τελευταία απογραφή του 2011 επικρίθηκε από όλες τις μειονότητες στην Αλβανία και από το Συμβούλιο της Ευρώπης για σοβαρές παρατυπίες. Με δεδομένη αυτή την κατάσταση, συν το γεγονός ότι η Ε.Ε. καλύπτει με 8 εκ. ευρώ ήτοι το 80% του κόστους της απογραφής, καλεί την Ε.Ε. να προβεί στις δέουσες ενέργειες ώστε να εξασφαλιστεί το δικαίωμα του εθνικού αυτοπροσδιορισμού στην επικείμενη απογραφή και να διασφαλιστεί η αντικειμενική προσέγγιση της θρησκευτικής διαστρωμάτωσης της αλβανικής κοινωνίας.

Κίνηση τακτικής…
Εν τω μεταξύ ο Αλβανός Πρωθυπουργός Έντι Ράμα, ένα 24ωρο μετά τη συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, προέβη σε μια κίνηση τακτικής. Με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου ενεργοποίησε μια ειδική επιτροπή διαχείρισης των διασυνοριακών θαλάσσιων υδάτων. Σύμφωνα με τις Αλβανικές ιστοσελίδες avanews.al και gazetatema.net, από την Κυβέρνηση επιχειρείται να εμφανιστεί η συγκεκριμένη απόφαση ως «βήμα προόδου» για τη Συμφωνία με την Ελλάδα, με βάση την Αλβανική νομοθεσία σε συνδυασμό με τις διεθνείς συμφωνίες, τις συμβάσεις και τα πρωτόκολλα που έχει υπογράψει η Αλβανία.
Ωστόσο, όπως ήδη έχει επισημανθεί πολλές φορές στο παρελθόν, η συμφωνία που είχε επιτευχθεί επί Κυβερνήσεων Κ. Καραμανλή- Σ. Μπερίσα, κινούνταν ακριβώς πάνω σε αυτές τις βάσεις. Οπότε η συγκρότηση της νέας Επιτροπής θεωρείται ότι ίσως αποτελεί μια ακόμη κίνηση κωλυσιεργίας εκ μέρους της Κυβέρνησης Ράμα.
Βέβαια ο Ράμα, επικαλείται ως λόγο αθέτησης εκείνης της συμφωνίας -την οποία επιχείρησε να φέρει πιο κοντά στις απαιτήσεις της Αλβανίας η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου του 2010, μετά από προσφυγή που είχε καταθέσει ο σημερινός Πρωθυπουργός, ως αρχηγός της Αντιπολίτευσης τότε. Η απόφαση επικαλούνταν παραβιάσεις του Συντάγματος της Αλβανίας, το οποίο έκτοτε δεν έχει αλλάξει και παραμένει η απορία, το πως τώρα η Επιτροπή που αποτελείται από επτά υφυπουργούς θα την τροποποιήσει, ούτως ώστε να δικαιολογείται… υποχώρηση για εφαρμογή του Διεθνούς Δικαίου από τον Ράμα.